“Αν πεθάνει το παιδί που μαχαίρωσαν, τότε οι Αλβανοί…”

Τι προκάλεσε τη συμπλοκή Αλβανών με Έλληνες και τον τραυματισμό 17χρονου μαθητή στην Βέροια; Πώς αντέδρασαν οι Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες στην πιθανολογούμενη βεντέτα;

Το επεισόδιο με μαχαίρωμα νεαρού που συγκλονίζει ξεκίνησε από ένα ελληνόπουλο. Κάτοικοι του χωριού στο Διαβατό Βέροιας αναφέρουν ότι αιτία της αιματηρής επίθεσης ήταν η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα σε δύο παρέες παιδιών ελληνικής και αλβανικής καταγωγής για ένα ποδήλατο, ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι οι νεαροί ήρθαν στα χέρια για κάποιο εφηβικό φλερτ. Ένα από τα παιδιά της παρέας χτύπησε τον νεαρό Αλβανό. Αυτός πήγε αμέσως στο σπίτι του κλαίγοντας και ζήτησε βοήθεια από τους γονείς του. Ο πατέρας του με άλλους έξι ομοεθνείς του, ηλικίας από 22 έως 40 ετών, πήγαν στο νηπιαγωγείο κρατώντας ξύλα στα χέρια και ρώτησαν τα παιδιά ποιος χτύπησε τον γιο του.

«Πρώτα τους χτύπησαν με τα ξύλα και μετά έβγαλαν μαχαίρια και άρχισαν να χτυπούν τα τέσσερα παιδιά. Ακούστηκαν κραυγές και φωνές που ζητούσαν βοήθεια. Ο 17χρονος προσπάθησε να τους χωρίσει και τον χτύπησαν στην κοιλιά. Η αυλή γέμισε αίματα. Εφυγαν τρέχοντας και εμείς μεταφέραμε με αυτοκίνητα τα παιδιά στο νοσοκομείο», είπε στα Νέα αυτόπτης μάρτυρας. Η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βέροιας, σε κρίσιμη κατάσταση, ένας 17χρονος έλληνας μαθητής. Ο ανήλικος τραυματίστηκε με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα και τα επόμενα 24ωρα θα είναι κρίσιμα για την κατάσταση της υγείας του. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και ένας νεαρός Αλβανός, με τραύματα στα πλευρά, ενώ φρουρείται από αστυνομικούς για να αποτραπεί το ενδεχόμενο βεντέτας.

«Στο χωριό μας δεν έγιναν ποτέ καβγάδες μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών. Δεν είμαστε ρατσιστές. Νομίζω ότι ήταν η κακιά στιγμή. Αλίμονο αν αρχίσουμε να χτυπάμε όποιον Αλβανό βρίσκουμε μπροστά μας», είπε κάτοικος του χωριού για τα αιματηρά γεγονότα. Πολλοί κάτοικοι του Διαβατού είναι φίλοι και κουμπάροι με αλβανούς οικονομικούς μετανάστες και για τον λόγο αυτόν οι περισσότεροι δηλώνουν έκπληκτοι με την αγριότητα που επιτέθηκαν στα παιδιά. Ολοι οι αλβανοί οικονομικοί μετανάστες κλείστηκαν χθες στα σπίτια τους στο Διαβατό, φοβούμενοι ότι θα ξεσπάσει βεντέτα, ενώ ορισμένοι έφυγαν για τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Η αστυνομία συνέλαβε έναν 22χρονο, ο οποίος ομολόγησε ότι συμμετείχε στην επίθεση, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι.

Δεν λείπουν βέβαια και οι πιο εξαγριωμένες φωνές που εκτοξεύουν απειλές συλλήβδην: «Αν πεθάνει το παιδί που μαχαίρωσαν, τότε οι Αλβανοί δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι στο χωριό μας και πρέπει να φύγουν όλοι». Εκατό και πλέον εξαγριωμένοι κάτοικοι έσπευσαν στο Νοσοκομείο Βέροιας, όπου οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να προσεγγίσουν το κτίριο, αφού υπήρχε κίνδυνος να επιτεθούν στον νεαρό αλλοδαπό που είχε διακομιστεί νωρίτερα τραυματισμένος.

Είναι αλήθεια οτι σε τέτοιες περιπτώσεις η «ένδυση» των γεγονότων με εθνικά και φυλετικά σχόλια αδικεί την πραγματικότητα και αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες. Γενικεύσεις και κοινωνικοί διχασμοί δεν βοηθούν, αυτό που χρειάζεται είναι δικαιοσύνη για την εύρεση των ενόχων και προληπτικά μέτρα ώστε τέτοια περιστατικά να μην ξανασυμβούν.

Διαβάστε γιατί η Σέχτα σκότωσε τον Γκιόλια, ποιοι έκαψαν το αυτοκίνητο του Κανάκη και ποιος παίκτης ριάλιτι μαχαίρωσε ναύτη.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.