Γιατί έκλεισε το troktiko: απειλές, εκβιασμοί, προδοσία

Γιατί πραγματικά έκλεισε το troktiko; Ποιος φίμωσε με σφαίρες το μεγαλύτερο ελληνικό blog και την ελευθερία στο διαδίκτυο; Ποιος πρόδωσε τον Σωκράτη Γκιόλια και το όραμα του;

Γιατί σίγησε η ελεύθερη φωνή του troktiko; Το ερώτημα αυτό απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου που έχουν πια χάσει την σημαντικοτερη πηγή εναλλακτικής ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το troktiko με μέσο όρο 400 αναρτήσεις και πάνω από 5.000.000 επισκέψεις την ημέρα είχε τρομακτική επιρροή στην ελληνική κοινωνία. Πώς είναι δυνατόν να έκλεισε το troktiko;

Ο προφανής λόγος γιατί έκλεισε το troktiko είναι η απώλεια του εμπνευστή του, Σωκράτη Γκιόλια. «Δεν έχω άλλη δύναμη φίλε μου, δεν έχω τη δύναμη!» έγραψε ένα από τα τρωκτικά λίγο πριν το κύκνειο άσμα του blog. Γιατί όμως οι «μαθητές» εγκατέλειψαν τόσο γρήγορα τον «δάσκαλο»; Γιατί άφησαν το πένθος και τον πόνο να υπερκεράσει το όραμα αυτού που θαύμαζαν; Αυτό που όλοι θα ανέμεναν είναι ο θάνατος του Σωκράτη Γκιόλια να αποτελέσει έμπνευση για τα τρωκτικά και να τους δώσει πείσμα και ώθηση να συνεχίσουν το όραμα του. Η δολοφονία Γκιόλια από τη Σέχτα Επαναστατών θα έπρεπε να ενδυναμώσει το troktiko και όχι να το τελειώσει. Τι συνέβη λοιπόν πραγματικά;

Η αλήθεια για το κλείσιμο του troktiko κρύβεται στα λόγια συγγραφέων του blog: «Πρέπει να σταματήσουμε για να μην υπάρξει συνέχεια […] το μήνυμα ελήφθη […] τα πράγματα έγιναν ζόρικα […] στο άκουσμα 16 πυροβολισμών και ο πιο δυνατός λυγίζει […] πολλοί θα χαρούν σήμερα […] φοβόμαστε για το τι θα μας σύρουν αφού μας σκοτώσουν […] όχι δεν αξίζει, δεν άξιζε τελικά να φύγεις για αυτούς».

Οι απειλές κατά του troktiko ήταν πολλές. Οι εχθροί δεκάδες, από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο που κινήθηκε δικαστικά, μέχρι πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες. Απειλές συχνά με αίμα, εκβιασμοί ωμοί. Όμως ο Γκιόλιας πίστευε οτι δεν θα τολμήσουν να του κάνουν κακό. Ήταν δίκαιος, ντόμπρος, ιδεαλιστής, ήταν όμως και αφελής, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων. Η δολοφονία του σόκαρε τα τρωκτικά, συνειδητοποίησαν οτι οι απειλές είχαν βάση. Και η ανωνυμία δεν είναι παντοτινή, ήδη για πολλά από τα υπόλοιπα τρωκτικά, η ταυτότητα τους κυκλοφορούσε ως φήμη στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια.

Μετά την δολοφονία Γκιόλια οι απειλές και οι εκβιασμοί στα τρωκτικά έγιναν πιο δυνατοί από ποτέ. Τώρα, χωρίς την ομπρέλα του Σωκράτη, το βάρος ήταν δυσβάσταχτο. Ένας-δυο από τις ηγετικές μορφες του troktiko, αυτοί που ήταν ακριβώς κάτω από τον Γκιόλια στην «ιεραρχία», έριξαν την ιδέα για κλείσιμο. Ήταν αυτοί των οποίων η ανωνυμία κινδύνευε, καθώς οι κοινωνικο-επαγγελματικές επαφές του Σωκράτη ήταν γνωστές σε φίλους κι εχθρούς. Τώρα που ο Γκιόλιας δεν υπήρχε, αυτοί θα ήταν οι πρώτοι στόχοι στην επόμενη διαμάχη του troktiko. Και κάτι τέτοιο δεν το ήθελαν. Ο Γκιόλιας ήταν ιδεαλιστής, αυτοί όμως όχι, το ήθελαν το «τομάρι» τους. Έτσι, φρόντισαν να πείσουν και τα υπόλοιπα τρωκτικά να κλείσει το troktiko. Φόβησαν τους «μικρούς» και αυτό δεν ήταν δύσκολο. Και έτσι ήρθε το τέλος.

Το troktiko έκλεισε, «η Πόλις εάλω». Όμως καμιά πόλη δεν αλώνεται από έξω, χρειάζεται βοήθεια από μέσα. Βοήθεια απο αυτούς που δεν στάθηκαν στο ύψος του Σωκράτη και φόβησαν τους «μικρούς». Βοήθεια από αυτούς που αθέτησαν το λόγο στο νεκρό, προδίδοντας το όραμα του.

Τα τρωκτικά θα επιστρέψουν. Λίγο μόνο θα λουφάξουν και μετά θα γυρίσουν στο διαδίκτυο. Μέσα από άλλα blogs, άλλα sites, με άλλο όνομα, διαφορετικές συμμαχίες, θα επιστρέψουν. Αυτός που δεν θα επιστρέψει είναι ο Σωκράτης Γκιόλιας. Το troktiko.blogspot.com θα μείνει νεκρό για να θυμίζει την άρρηκτη σχέση troktiko-Γκιόλια. Τα τρωκτικά του όμως θα συνεχίσουν να καταδιώκουν όχι μόνο αυτούς που τον δολοφόνησαν, αλλά και αυτούς που τον πρόδωσαν…

Διαβάστε ποιο είναι το tro-ma-ktiko.blogspot.com, το “νέο troktiko”.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.

5 Σχόλια

  1. Mia selida pou tha prospathisei na ta ehei ola, kai pou anevazei anartiseis afou tis epivevaiosei prota, prospathoume na kanoume oti kalitero mporoume, den eimaste kai troktiko alla oute kai pame na ginoume, oso gia to kleisimo kanenas den mporei na kserei tin alitheia, an kai oi fimes einai polles ego pisteuo prosopika oti paizotan polla paihnidia kai ena toso dunato blog einai sigouro oti ehei megali dinami kai pollous kindinous!

  2. Προσωπικά με θλίβει το γεγονός ότι κάποιοι που θέλουν να λέγονται ελεύθερη δημοσιογραφία και τέλος πάντων κρύβονται (καλά κάνουν) πίσω από ένα blog γνωρίζουν πολλά και δεν τα γράψαμε στο blog. Διάβασα ότι προκάλεσαν ανοιχτά : https://www.fimes.gr/2010/05/troktiko-poios-idioktitis/
    «Μολών λαβέ! Ελάτε τα δελτία ειδήσεων και οι μεγαλοδημοσιογράφοι να ζητήσετε ΈΝΑΝ από εμάς να βγει στα δελτία σας. Σας προκαλούμε λοιπόν εμείς να μας στείλετε ένα e-mail και να καλέσετε έναν στα δελτία σας. Εσείς δεν λέτε ότι κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία;
    Να ακούσετε στο MEGA ποιος έπαιρνε τα δημόσια έργα και λεγόταν Μπόμπολας. Να ακούσετε στο ALTER ποιος εμπλέκεται στα εικονικά τιμολόγια. Να ακούσετε στον ΑΝΤ1 ποιος έχει καταδικαστεί για αυθαιρεσίες και είχε σχέση με τις “Αθηναϊκές συμμετοχές” στο χρηματιστήριο. Να ακούσετε στo STAR πως θάβονται οι νεκροί της petrola και πως “εκπαιδεύεται” μέσω της τσόντας των dvd η νεολαία μας. Να ακούσει ο ΣΚΑΙ ποιος επιχειρηματίας είναι απεργοσπάστης και μιλάει για τα δικαιώματα του κόσμου, ποιος είναι οικολόγος με δεξαμενόπλοια και ποιος κατηγορείται για διασπάθηση δημοσίου χρήματος. Nα μας πει ο ALPHA ποιος ήταν ο ρόλος των Γερμανών στην οικονομική κρίση και οι σκανδαλώδεις συμβάσεις τους με δημόσιους οργανισμούς και εξοπλισμούς. Άντε λοιπόν σας προκαλούμε και περιμένουμε.»
    Άρα και οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν το blog για να αποκτήσουν δύναμη. Η λογική του «έχω ράμματα για την γούνα σου γι αυτό βούλωσε το» μάλλον είναι η κινητήριος δύναμη για κάθε τέτοιου είδους κίνηση. Και στο κάτω κάτω πείτε μου γιατί δεν μιλούσαν με ονόματα. Άλλωστε προτιμότερο είναι να είσαι ηθικός αυτουργός σε πολιτική δολοφονία ενός διεφθαρμένου πολιτικού παρά να τρέμεις φιλαγοντας πληροφορίες για να δυναμώσεις πολιτικά.

  3. Κερδισμένος ο Τριανταφυλλοπουλος , έφυγε ο Γκιολιας από την μέση , αύξησε ο Μακουλης την φρουρά του , πληρώνει ο ελληνας για να αισθάνεται ο Μάκης ασφάλεια και να λέει τις αμπελοφιλοσοφίες του ΕΙΔΕΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΩΝΕ ΜΕ ΤΟΝ Ξηρό , πως σου έρχονται όλα δεξιά .

  4. Δημοκρατια δεν είναι να κάνεις αναρτησεις με σκοπο τον εκβιασμό πολιτικών, επιχειρηματιών κτλ. Δημοκρατία δεν ειναι να σου ανεβάζεις οτι σου στέλνει ο καθε ακυρος για το κινητο του που δεν το επισκευασαν σωστα και κραζει την Χ-Ψ εταιρεία οταν δεν γνωριζεις τι πραγματικα εχει γινει και δεν εχεις κανει μια διασταρωση.

    Οι περισσοτερες αναρτησεις του troktitou ηταν εντελως ηλιθιες. Ποιος τα εφτιαξε με ποιον και τι πρεπει να βαλουμε για να ξεβρωμισει το ψυγειο. Ολα αυτα τα σχολια ηταν μια βιτρινα για τις υπολοιπες ‘σοβαρες’ αναρτησεις. Αυτες ηταν που εκριβαν αρκετη βρωμια απο οτι μαθαινουμε και ολοι εμεις μετα το τραγικο συμβαν.

    Η επισκεψημοτητα Blog σαν το troktiko δειχνουν δυστυχως για αλλη μια φορα την ποιότητα και το επιπεδο του λαου μας.

  5. “Η ελεύθερη φωνή του troktiko”; “Φιμώθηκε η ελευθερία στο διαδίκτυο”; Ρε παιδιά, έλεος!

    Ποια ελευθερία; Η ελευθερία του να λες ότι να’ ναι χωρίς ίχνος ευσυνειδησίας, να μπορείς να κατηγορείς όποιον σου κάνει κέφι και να μη λογοδοτείς; Α, και να δείχνεις τα βυζιά της Μενεγάκη και το νέο αμόρε της Τζολί… Φοβερή απώλεια για τη μαχόμενη δημοσιογραφία.

    Και δεν αναφέρομαι στο ανθρώπινο κομμάτι, εκεί πάω πάσο. Αλλά έτερον εκάτερον…

    Έτσι που τα λέτε, φαντάζομαι ότι θα πιστεύετε πως με τη δολοφονία Λαζαρίδη καταστράφηκε η υγειής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και φιμώθηκε η καλλιτεχνική δημιουργία, έτσι;

Comments are closed.

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines