Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον: ποιοι και πόσα χρήματα παίρνουν

Ποιοι δικαιούνται χρήματα και πόσα από το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον; Με ποια κριτήρια δίνονται τα άτοκα-χαμηλότοκα δάνεια για ανακαίνιση σπιτιών και πράσινες κατοικίες;

Η ενεργοποίηση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη. Άμεσα θα διατεθούν 400 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις και χορηγήσεις άτοκων δανείων στα νοικοκυριά. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ για το 2010, θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Ποιες οι λεπτομέρειες του προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα, οι επιλέξιμες κατοικίες και τα κίνητρα;

Για την υλοποίηση του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον, θα συσταθεί ειδικό ταμείο τη διαχείριση του οποίου θα αναλάβει το ΤΕΜΠΜΕ. Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών. Η απομείωση του δανειακού κεφαλαίου, θα μπορεί να φτάνει στο 30% πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος δανειστεί 10.000 ευρώ, θα επιστρέφει τα 7000 ευρώ.

Ποιοι δικαιούνται λεφτά από το Εξοικονομώ κατ’ οίκον; Οι δικαιούχοι εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
– Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 15.000€ ή 25.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση ΑΤΟΚΟΥ δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000€ θα αποπληρώσει 7.000€ άτοκα.
– Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000-30.000€ ή 25.000-50.000€ αντίστοιχα. Προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (ως απομείωση δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του προϋπολογισμού.
– Κατηγορία Γ: Ιδιοκτήτες κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια μέχρι 45.000€ ατομικό εισόδημα ή 65.000€ οικογενειακό εισόδημα. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον θα διαρκέσει 2 μήνες και θα επιλεγούν εκείνες που οδηγούν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν κατοικίες που δεν είναι εξοχικές, έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500€/τ.μ., έχουν καταταχθεί σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ βάσει της ενεργειακής επιθεώρησης και μπορούν με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας να αναβαθμισθούν κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία. Για την υποστήριξη των πολιτών λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή-help desk στο 801 11 36 300.

Διαβάστε ποιοι παίρνουν εκπτωτικά κουπόνια και τι γίνεται με τις τραπεζικές καταθέσεις σε περίπτωση πτώχευσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.