Που θα βρείτε φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης

Που θα βρείτε φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης

Χρήσιμος οδηγός αγοράς με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης. Πώς θα βρείτε τις τιμές πετρελαίου σε όλα τα πρατήρια της χώρας;

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι έμποροι που διαθέτουν πετρέλαιο θέρμανσης υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη ή από μηχανογραφικά έντυπα. Όταν ο αγοραστής βαρύνεται προσωπικά με τη δαπάνη για την αγορά πετρελαίου, θα αναγράφονται στα παραστατικά, εκτός των υποχρεωτικών δεδομένων, το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, ο ΑΦΜ, η ιδιότητά του σε σχέση με το ακίνητο, αλλά και το είδος και η ποσότητα του πετρελαίου και ο τόπος παράδοσης του προϊόντος.

Στην περίπτωση που η αγορά πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολλά πρόσωπα, όπως π.χ. οι πολυκατοικίες, θα αναγράφεται εκτός των άλλων ως ΑΦΜ πελάτη, ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή εκπροσώπου των προσώπων για λογαριασμό των οποίων διενεργείται η αγορά του πετρελαίου. Επίσης, η ένδειξη «πολυκατοικία» ή «διπλοκατοικία» κλπ. και τέλος, η ιδιότητα με την οποία πραγματοποιεί ο πελάτης την αγορά.

Δείτε πόσο στοιχίζει η βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης στα βενζινάδικα Αθήνας και Πειραιά εδώ. Δείτε τις τιμές πρατηρίων καυσίμων στη Θεσσαλονίκη εδώ. Τέλος, μάθετε τις τιμές των υγρών καυσίμων στα βενζινάδικα όλης υπόλοιπης χώρας εδώ.

Επιπλέον, για να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, διαβάστε ποιοι ιδιοκτήτες πρατηρίων έχουν πληρώσει πρόστιμα για νοθευμένα καύσιμα.

Τι να προσέχετε για να αποφύγετε τις ελλειμματικές παραδόσεις πετρελαίου; Στα 60 λεπτά το λίτρο αναμένεται να κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι της εταιρίας Ελίν, που παρουσίασαν σε σχετική εκδήλωση τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές για να αποφύγουν τις ελλειμματικές παραδόσεις πετρελαίου.

Όπως τόνισαν, ο βασικός κανόνας προφύλαξης είναι η ογκομέτρηση της δεξαμενής, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχουν σε κάθε εκατοστό ύψους. Για παράδειγμα μια δεξαμενή μήκους 2 μέτρων, πλάτους ενός και ύψους ενός χωρά συνολικά 2.000 λίτρα πετρελαίου ή 20 λίτρα ανά εκατοστό ύψους. Aν λοιπόν η παράδοση είναι ελλειμματική και λείπουν π.χ. δύο εκατοστά πετρελαίου, δηλαδή 40 λίτρα στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η ζημιά για τον καταναλωτή (με 60 λεπτά το λίτρο) είναι 24 ευρώ.

Πριν την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης πρέπει να γίνεται προμέτρηση του ύψους του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή και μετά επιμέτρηση. H διαφορά του ύψους πριν και μετά, επί την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα ανά εκατοστό, δίνει την ποσότητα του πετρελαίου που παρελήφθη. Tο ύψος πριν και μετά την παράδοση γράφεται και στην απόδειξη παραλαβής. H μέτρηση πρέπει να γίνεται με μη εύκαμπτη βέργα που τοποθετείται κάθετα μέσα στη δεξαμενή (αν μπει πλάγια δείχνει ότι υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο).

Oι καταναλωτές δεν πρέπει να εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου (μπορεί να δείχνει μεγαλύτερη ποσότητα από την πραγματική, ενώ σε παλιούς μετρητές υπάρχει η δυνατότητα διοχέτευσης αέρα αντί για πετρέλαιο). Eπίσης δεν πρέπει να βασίζονται στους μετρητές που βασίζονται στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που διοχετεύθηκε στο σωλήνα του μετρητή υγρό με μικρότερο ειδικό βάρος, ώστε το ύψος του πετρελαίου να φαίνεται μεγαλύτερο. Ενα «κόλπο» ακόμη είναι η τοποθέτηση αντικειμένων μέσα στη δεξαμενή (π.χ. τούβλα) στα οποία πατά η βέργα και δίνει λάθος ένδειξη για το ύψος.

Oι καταναλωτές πρέπει επίσης να προσέχουν το εξής: αν η μάνικα του βυτιοφόρου είναι άδεια πριν την παράδοση και γεμάτη μετά, τότε ο πελάτης χάνει την ποσότητα του πετρελαίου που βρίσκεται μέσα στη μάνικα. H οποία (ανάλογα με το μήκος και τη διατομή της) μπορεί να ξεπερνά και τα 100 λίτρα.

Διαβάστε επιπλέον πού θα βρείτε φθηνή βενζίνη στην περιοχή σας και πόσο θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας 2011.

2 Σχόλια

  1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΓΝΩΣΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ATHENS OIL. ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΜΕ ΕΚΛΕΨΑΝ ΧΟΝΤΡΑ ΤΟΣΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΑΝ. ΜΟΥ ΠΑΡΑΔΩΣΑΝ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 1500 ΜΟΝΟ 1000 ΛΙΤΡΑ. ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΞΑ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΚΛΕΨΑΝΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΛΥΠΤΑΝΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΜΕ ΓΕΛΟΙΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΑΝΑΚΟΥΣΩ ΓΙΑ ΔΑΥΤΟΥΣ.

  2. ΚΑΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ…ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ATHENSOIL !!! ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ !!! ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ 78 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΗΚΑΝ, ΚΛΕΒΩΝΤΑΣ ΤΟΝ 100ΛΙΤΡΑ ΣΤΑ 600ΛΙΤΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ!! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ.!! ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ, ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ!!!!!!!!Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΚΥΚΛΟΣ…..

Γράψτε σχόλιο: