Γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν μυστικά Αγροτική Τράπεζα

Έντονες είναι οι πληροφορίες οτι μυστικές συνομιλίες με Κινέζους για πώληση της Αγροτικής Τράπεζας είναι σε εξέλιξη. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες και γιατί ενδιαφέρονται οι Κινέζοι;

Σύμφωνα με πληροφορίες, με χειριστή τον Παμπούκη προχωρημένες συζητήσεις γίνονται για την πώληση του χρηματοπιστωτικού ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος σε κινέζικο επενδυτικό fund.

Ρόλο στο ελληνο-κινεζικό προξενιό φέρεται να έχει ο Γιώργος Ανωμερίτης, σύμφωνα με την εφημερίδα Agrenda. Τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης φέρονται να αναζητούν το κατάλληλο timing για να δημοσιοποιήσουν το αποτέλεσμα αυτών των συζητήσεων, να μετρήσουν τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Η αλήθεια είναι οτι οι μυστικές συνομιλίες Ελλάδας-Κίνας για πώληση της Αγροτικής Τράπεζας παρουσιάζονται από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ως «μεγάλη κίνηση» της κυβέρνησης που θα αντισταθμίσει τις πιέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης πάνω στις προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, δίνοντας ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επί του θέματος θα ενημερωθεί τις επόμενες μέρες και ο Διοικητής της ΑΤΕbank Θόδωρος Παντελάκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δείχνει ενδιαφέρον για τον εξωραϊσμό των οικονομικών στοιχείων της τράπεζας, το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου θυγατρικών εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα και την αναμόρφωση του δικτύου καταστημάτων της τράπεζας.

Η οικονομική κατάσταση της Αγροτικής Τράπεζας δεν φαίνεται να ενδιαφέρει την AgBank of China επειδή αυτό που νοιάζει την Κινέζικη πλευρά είναι να «βάλει πόδι» στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ερώτημα βέβαια παραμένει τι εργασιακές σχέσεις θα επιβάλει μια Κινέζικη τράπεζα σε ελληνικό έδαφος, και μάλιστα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της Τρόικας.

Διαβάστε αν κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις από χρεοκοπία-πτώχευση, πώς μεταφέρουμε χρήματα-καταθέσεις στο εξωτερικό και τέσσερις λόγους που οι Κινέζοι «αγοράζουν» Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.