Αλλαγές για συµβολαιογράφους, δικηγόρους, λογιστές, µηχανικούς φαρμακοποιούς

Τι αλλαγές προβλέπει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων; Ποιες ανατροπές έρχονται για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς-αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς, λογιστές και από πότε;

Από 1η Απριλίου θα αρχίσουν οι ανατροπές στα κλειστά επαγγέλµατα. Το νοµοσχέδιο θα αφορά τα γνωστά 5 επαγγέλµατα, στα οποία αναφέρεται το Μνηµόνιο, αλλά όχι µόνο αυτά.

Τα επαγγέλµατα αυτά είναι του δικηγόρου, συµβολαιογράφου, µηχανικού-αρχιτέκτονα, φαρµακοποιού και ορκωτού λογιστή. Επιπλέον, εξετάζεται να επεκταθεί και σε άλλα επαγγέλµατα που έχουν χαρακτηριστικά κλειστού, όπως αυτό του ορκωτού εκτιµητή (ακινήτων και άλλων), ενώ νέες ρυθµίσεις αναµένεται ναεισαχθούν για το επάγγελµα του ξεναγού, αν και ίσως µε µεταγενέστερο νοµοσχέδιο.

Η έννοια του κλειστού επαγγέλµατος, όπως την αντιµετωπίζει το νοµοσχέδιο, προσδιορίζεται από περιορισµούς ή και προνόµια α) στην πρόσβαση και β) στην άσκηση του επαγγέλµατος. Οι περιορισµοί στην πρόσβαση είναι κυρίως γεωγραφικοί ή αφορούν την αδειοδότησή τους, ενώ οι περιορισµοί και τα προνόµια στην άσκηση αφορούν τις καθοριζόµενες αµοιβές, τα εγγυηµένα ελάχιστα περιθώρια κέρδους και την εγγυηµένη εργασία.

Δικηγόροι
Ετσι, για παράδειγµα, για τους δικηγόρους προβλέπεται να καταργηθούν οι καθορισµένες τιµές τωνδικαστικών παραστάσεών τους. Αντί γι’ αυτές, οι δικηγόροι και οι πελάτες τους θα υπογράφουν συµβάσεις, µε βάση τις οποίες θα γίνονται οι κρατήσεις εισφορών για ταασφαλιστικά ταµεία και φυσικά θα επιβάλλονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις. Επίσης, οι δικηγόροι όλων των πόλεων θα µπορούν να παρίστανται σε δίκες οποιασδήποτε πόλης, ενώ θα επιτρέπεται και η διαφήµισή τους.

Συµβολαιογράφοι
Για τους συµβολαιογράφους, στόχος του Μνηµονίου είναινα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισµοί που υπάρχουν, οι περιορισµοί στον αριθµό τους, η ελάχιστη αµοιβή, ηαπαγόρευση διαφήµισης. Οπως επισηµαίνεται όµως, το συγκεκριµένο επάγγελµα είναιειδική περίπτωση, καθώς στην Ελλάδα και γενικάστον ευρωπαϊκό Νότο οι συµβολαιογράφοι είναι δηµόσιοι λειτουργοί καιόχι ένα ακόµη νοµικό επάγγελµα, όπως τουςθεωρούν στη Βόρεια Ευρώπηκαι όπως τουςαντιµετωπίζει το Μνηµόνιο. Εποµένως, ενδέχεται να υπάρξουνακόµη και συνταγµατικά προβλήµατα.

Μηχανικοί
Για τους µηχανικούς και τους αρχιτέκτονες προβλέπεται να καταργηθούν οι καθορισµένες ελάχιστες αµοιβές που σήµερα προβλέπονται για µελέτες κ.λπ. Οικαθορισµένες αµοιβές είναι το «προνόµιο» και των ορκωτών ελεγκτών.
Με τους φαρµακοποιούς, τέλος, το «πρόβληµα» είναι τα ελάχιστα καθορισµένα περιθώρια κέρδους.

Οι παραπάνω αλλαγές αναµένεται να οξύνουν τον ανταγωνισµό καινα ευνοήσουν έτσι σταδιακά τη δηµιουργία ισχυρών γραφείων, εταιρειών κ.λπ. Για τους καταναλωτές, ενδέχεται να υπάρξει όφελος, µε την έννοια της µείωσης των τιµών, αλλά δεν αποκλείεται να σηµειωθούν και παρενέργειες, µε την υποχώρηση της ποιότητας των παρεχοµένων υπηρεσιών.

Διαβάστε ποιες δημόσιες υπηρεσίες κλείνουν και πώς θα βγούμε από τη χρεοκοπία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.