Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη: νεκροί, Αμερικάνοι, ψέματα

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για την αλήθεια γύρω από το Πολυτεχνείο-17 Νοέμβρη. Υπήρχαν νεκροί, ποιος ο ρόλος των Αμερικανών, ήταν φοιτητές ή αλήτες οι νέοι στο Πολυτεχνείο;

Τι λένε οι διαφορετικές απόψεις για Πολυτεχνείο, 17 Νοέμβρη και νεκρούς; Η συγκριτική παράθεση εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων, πλεονέκτημα που μας χαρίζει το δημοκρατικό πολίτευμα, έχει ενδιαφέρον από μόνη της:

1. Πολυτεχνείο, φοιτητές, αντίσταση
«Ακούμε κάθε επέτειο την γνωστή φανφάρα : “Οι φοιτητές ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ για να ζήσουμε εμείς ελεύθεροι!” ΨΕΜΑ! Ουδείς τολμά να πεί τη μαύρη αλήθεια: Οι φοιτητές επανεστάτησαν όταν ο Παπαδόπουλος τους έκοψε τις αναβολές στράτευσης! Επειδή μερικοί φοιτητές μιλούσαν πολύ εναντίον της Χούντας , τους έκοψαν την αναβολή για να πάνε στον στρατό όπου θα τους έδερναν (οι χουντικοί) άνετα χωρίς να το μαθαίνει κανείς παραέξω. Ο Παπαδόπουλος έκανε ένα χοντρό λάθος: Έκανε την επανάσταση πιό συμφέρουσα απο την υποταγή! Αφού το ξύλο θα το φάμε ούτως ή άλλως, άς το φάμε κλεισμένοι στο Πολυτεχνείο παρά σε κανένα φυλάκιο στον Έβρο. Στο κάτω-κάτω επαναστατώντας στο Πολυτεχνείο μπορεί να γίνει κανα θαύμα και να ρίξουμε τη Χούντα.»

«Ναι και οι γυναικες που κλειστηκαν μεσα στο πολυτεχνειο για την αναβολη ηταν! Συγνωμη, αλλα λιγο μυαλο παραπανω δεν θα εβλαπτε.»

«Οι φοιτητές έδειξαν πως αξίζει να επαναστατήσεις για τις ιδέες σου και για την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο. Ακόμη κι αν δεν πέθαινε κανείς, είναι δικαιολογία αυτή για την εισβολή αρμάτων μάχης σε έναν χώρο όπως το Πολυτεχνείο; Μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Ακόμη και με στοιχεία υπερβολής, το Πολυτεχνείο αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη αντίστασης μέσα στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας.»

«Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε σοβαρή αντίσταση κατά της χούντας. Η αντίσταση ήταν λίγο ως πολύ πλατωνική, εκτός απ’ την ηρωική μεν αλλά δυστυχώς αποτυχημένη απόπειρα του Αλέξανδρου Παναγούλη να σκοτώσει το δικτάτορα. Όλες οι προσπάθειες για οργάνωση ένοπλης αντίστασης έμειναν σχέδια, ενώ οι βομβιστικές ενέργειες κάποιων ζωηρών και ριψοκίνδυνων γίνονταν ερήμην των μεγαλυτέρων σε αριθμό αντιστασιακών οργανώσεων, του ΠΑΜ και του ΠΑΚ. Ούτε το πεπειραμένο ΚΚΕ ενέκρινε την βίαιη εξέγερση, τώρα που και τα αστικά κόμματα θα την επιθυμούσαν πολύ. Τελικά το πράγμα περιορίστηκε σε μία τουριστικού τύπου αντίσταση απ’το εξωτερικό, όπου πρωταγωνιστούσε, όπως και στο κυρίως ειπείν θέατρο, η πληθωρική Μελίνα Μερκούρη, που το έπαιζε Πασιονάρια.» Βασίλης Ραφαηλίδης

«Το “έπος” δημιούργησε εντελώς κατά λάθος μια «ηρωίδα», τη Μαρία Δαμανάκη, της οποίας ο ηρωισμός συνίσταται στην εκφώνηση -από το ραδιόφωνο των φοιτητών- των συνθημάτων και των ανακοινώσεων της συντονιστικής επιτροπής. Πάντως πολλοί είχαν την ευκαιρία να βάλουν υποψηφιότητα για πολιτικοί εκεί μέσα στο Πολυτεχνείο. Για τον Μίμη Ανδρουλάκη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Στέφανο Τζουμάκα, ηγετικά στελέχη της εξέγερσης, ο δρόμος προς τη Βουλή, την πολιτική σκηνή, το πολιτικό παρασκήνιο και την εν γένει ελληνική πολιτική αθλιότητα, ξεκινάει από κει.» Βασίλης Ραφαηλίδης

2. Αμερικάνοι και Παπαδόπουλος
«Οι αμερικάνοι δεν θέλαν τον Παπαδόπουλο (που είχε αρχίσει να αποκτά λαϊκό έρεισμα) και θέλαν τον Ιωαννίδη γιατί ήταν αφελής και θα μπορούσαν να του στήσουν την παγίδα με την Κύπρο, όπως και έγινε.»

«Οι αμερικανοι δεν ηθελαν τον Παπαδοπουλο απο ενα σημειο και υστερα, το επιβεβαιωσε και ο Θεοδωρακης στα βιβλια του. Απο ενα σημειο και υστερα ο Παπαδοπουλος απο πειθηνιο πιονι των αμερικανων την ειδε ανεξαρτητος βασιλισκος. Ειδικα μετα τις αρνησεις στις εξυπηρετησεις που του ζητησαν για την αραβοισραηλινη διενεξη ηταν τελειωμενος.»

«Το ψέμα της δήθεν άρνησης του δικτάτορα Παπαδόπουλου να υπηρετήσει τα συμφέροντα των Αμερικανών και Εβραίων έχει αποκαλυφθεί. Η προπαγάνδα περί άρνησης του Παπαδόπουλου να κάνουν (οι “Αμερικανοεβραίοι”) χρήση της βάσης της Σούδας στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, είναι ένας ακόμα μύθος (που αναμασούν συστηματικά οι ακροδεξιοί). Όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε η βάση της Σούδας, αλλά ο Αμερικανός διοικητής δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Μαρκεζίνη για τη βοήθεια που προσέφερε η ελληνική χουντική κυβέρνηση.»

3. Οι πεσόντες νεκροί στο Πολυτεχνείο
«Σχετικά με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου κανείς δεν τολμά να πεί την αλήθεια: Οτι κανείς δεν πέθανε ΕΝΤΟΣ του Πολυτεχνείου. Όσο για το πόσοι πραγματικά ήταν και ποιοί ήταν: Οι “δημοκράτες” έριξαν στην πιάτσα τόσα παραμύθια (αμέσως μετά την μεταπολίτευση) που μόνοι τους κατέστρεψαν την όποια αξιοπιστία τους.»

«Φυσικά και οι περισσότεροι σκοτώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο. Αφού υπήρχαν ελεύθεροι σκοπευτές»

«Ποτέ, από κανέναν, δεν λέχθηκε ότι σκοτώθηκαν άτομα ΜΕΣΑ στο Πολυτεχνείο. Αυτό γράφει και το Πόρισμα Τσεβά. Οι νεκροί ήταν 17. Τους γράφει λεπτομερώς το Πόρισμα. Το δέχεται και ο Μαρκεζίνης. Δεν πρόκειται για ψέμα. Το θέμα έχει ερευνηθεί εξαντλητικά.»

«Η προκαταρκτική έρευνα πιστοποίησε 1103 τραυματίες κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Όπως όμως παραδέχθηκε ο εισαγγελέας Τσεβάς, σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και “ανεξακρίβωτον πλήθος ετέρων πολιτών” οι οποίοι “ή εφυγαδεύοντο υπό των ιατρών, ή ενοσηλεύοντο οίκοι, ή και ουδαμού προς νοσηλεία κατέφυγον, φοβούμενοι προφανώς δυσαρέστους δι’ αυτούς ή τας οικογενείας των εξελίξεις.»

«Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έκανε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, έχουν καταγραφεί 24 πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις νεκρών. Την περίοδο της επταετίας, τα όργανα της χούντας έκαναν λόγο επισήμως για 12 νεκρούς (επίσημη έκθεση του διευθυντή της αστυνομίας Λουκά Χριστολουκά).»

«Μετά το 1981 η κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου θέλοντας να «αποκαταστήσει» την αλήθεια του Πολυτεχνείου δίνει εντολή στον Αστυνόμο Σαμπάνη (που είχε αποταχθεί από το καθεστώς Παπαδόπουλου και επανήλθε με τη μεταπολίτευση) να βρει τους νεκρούς – φαντάσματα ου Πολυτεχνείου. Το πόρισμα κυριολεκτικά καταπέλτης. Κανένας νεκρός μέσα στο πολυτεχνείο (όπως ομοίως και στο πόρισμα Τσεβά αναφέρεται) και μόνο δώδεκα γύρω από αυτό από αδέσποτες σφαίρες.»

«Οσο για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, απορώ για ποιό λόγο το συζητάμε. Εγώ τα έζησα, αλλά είναι και πλήρως τεκμηριωμένα. Αρματα και άνδρες πυροβολούσαν εν ψυχρώ. Το πόρισμα Τσεβά τα λεει ξεκάθαρα. Μόνο ένας ανόητος ακροδεξιός μπορεί να αμφισβητεί τους νεκρούς. Ενας νοήμων ακροδεξιός, μπορεί να πεί διάφορα υπέρ της Χούντας, αλλά δεν θα είναι βλάξ να αμφισβητεί παγκοίνως γνωστά γεγονότα.»

«Ώστε, λοιπόν, δεν υπήρξαν …τραυματίες και νεκροί στην πύλη. Πολύ συγγενικό μου πρόσωπο έχει, πάντως, επισκεφθεί το πρόσωπο που ευρίσκετο στην πύλη αυτήν και που τραυματίστηκε μέχρις αναπηρίας.»

«Για τη βαρβαρότητα που επέδειξε η χούντα και τα όργανά της κατά την Εξέγερση του Νοεμβρίου 1973 έχουν μιλήσει πολλοί άνθρωποι που έζησαν ως μάρτυρες τότε τα αιματηρά γεγονότα. Στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών (δηλαδή το σημερινό Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών) τη βραδιά της Εξέγερσης πολλά όργανα της χούντας καθώς και διάφοροι γιατροί πλαστογράφησαν σκόπιμα την ιστορία, παραποιώντας την αλήθεια. Στα βιβλία του νοσομομείου έγραφαν ως αιτία θανάτου των αιμόφυρτων φοιτητών (που κατέφθαναν με φορεία και ορισμένοι στο τέλος ξεψύχησαν) τη … “λήψη υπερβολικού αριθμού ασπιρινών και άλλων χαπιών” και άλλα τέτοια! (Πλήθος παρόμοιων περιστατικών υπάρχει στα βιβλία του νοσοκομείου. Ενδεικτικό παράδειγμα οι μαθήτριες Μαρία Σαζήνη (18 ετών) και Ελένη Παναγιωτοπούλου (17 ετών) που σύμφωνα με τα παραποιημένα μητρώα ασθενών του νοσοκομείου πέθαναν μετά από … “λήψη 30 ασπιρινών” και “10 δισκίων”).»

«Το σιγουρο ειναι πως η επετειος του πολυτεχνειου ΔΕΝ ειναι εθνικη, αλλα πολιτικη!! και επιπλεον πολυ πιο νωπη απο τις υπολοιπες! Επομενως, σαν νωπη και πολιτικη επετειος ΔΙΧΑΖΕΙ.»

Διαβάστε πόσοι ήταν οι νεκροί στα επεισόδια του Πολυτεχνείου, τον δολοφονικό πυροβολισμό του αστυνομικού Διαμαντή Μαντζούνη και το βίντεο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.