Πώς θα κινηθούν spreads-μετοχές μετά τις εκλογές. Ανάλυση

Πώς θα κινηθούν οι αγορές, τα spreads και οι χρηματιστηριακές μετοχές μετά τις εκλογές 2010; Τι προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς για την ελληνική οικονομία;

Η απομάκρυνση του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών φαίνεται σε πρώτη φάση να λειτουργεί ευεργετικά για τα ελληνικά ομόλογα. Ειδικοί εκτιμούν ότι η ξέφρενη πορεία των spreads το τελευταίο διάστημα θα λάβει προσωρινό τέλος. Από τα επίπεδα των 900 μονάδων βάσης, τα spreads αναμένονται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 800 το επόμενο κρίσιμο διάστημα εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου του Μηχανισμού Στήριξης.

Αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα αναμένονται και στο χρηματιστήριο Αθηνών, που έφθασε στο χαμηλό των 1.470 μονάδων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν για άλλη μια φορά οι τραπεζικές μετοχές, που διαφαίνεται να παίρνουν ανάσα από το έντονο πτωτικό κλίμα που ακολούθησε τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού. Ειδικότερα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεσε από τα 8,50 στα 7,40 ευρώ μετά τη πυροδότηση των σεναρίων για τις πρόωρες εκλογές.

Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους δεν έχει εκλείψει και η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές για άντληση χρέους δεν τοποθετείται νωρίτερα του 2012. Το γεγονός αυτό σε επόμενο στάδιο θα συμπεριληφθεί στην τιμολόγηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και αναμένεται να σηματοδοτήσει νέους κραδασμούς για την ελληνική οικονομία.

Η πιθανότητα αναδιάρθρωσης χρέους επιτείνεται από τα αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα που παράγει η μνημονιακή πολιτική, αλλά και τις ενδεχόμενες κοινωνικές αναταραχές που θα προκύψουν από το επόμενο κύμα αλλαγών και μέτρων που θα κληθεί να προωθήσει η κυβέρνηση, αλλά και της αναπόφευκτης αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009.

Στις οποίες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις προστίθεται και η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, όπως διαμορφώθηκε από τις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές που φέρνει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται μόλις 2-2,5% της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη νομιμοποίηση του κυβερνώντος κόμματος στην εφαρμογή του μνημονίου και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά το πέρας του επόμενου δύσκολου εξαμήνου.

Διαβάσε τα επισημα αποτελέσματα των εκλογών 2010, τα πανελλαδικά ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές, τα αποτελέσματα στους δήμους της Ατιικής, και γιατί ανεβαίνουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.