Χρεοκοπία, πτώχευση, δραχμή και άλλες ανοησίες

Χρεοκοπία σε 2-3 χρόνια, πτώχευση του κράτους, στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή εκτιμούν οικονομικοί κύκλοι και καθηγητές πανεπιστημίου. Ανοησίες ή προφητικές εκτιμήσεις;

Ο Νουριέλ Ρουμπινί μίλησε σε κλειστή εκδήλωση και προέβλεψε επιστροφή στη δραχμή τονίζοντας με έμφαση οτι: «Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία». O διάσημος οικονομολόγος, θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.

Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης.

O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Πεταλωτής για Ρουμπινί: Το οτι έχει διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνει οτι δεν πρέπει να συζητάμε. «Δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά αντίθετα ήμασταν στο χείλος της πτώχευσης και με τις προσπάθειες λαού και κυβέρνησης έχουμε απομακρυνθεί», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς σχετικά με απόψεις που έχει εκφράσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

«Σαφέστατα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να βγούμε από την κρίση και φυσικά δεν είμαστε ούτε κοντά στο να βγούμε από το ευρώ», σημείωσε ο Πεταλωτής και συμπλήρωσε ότι ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, δηλαδή, ότι «εμείς είμαστε που χτίζουμε την αποφασιστικότητα και τη σταθερότητα στην οικονομική μας πολιτική, τη σταθερότητα που όλοι οι διεθνείς παράγοντες μας αναγνωρίζουν και υπάρχει αισιοδοξία και ελπίδα για τη χώρα μας».

Δύσκολη χρονιά για την οικονομία χαρακτήρισαν το 2011 τόσο ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης, σε ομιλίες τους κατά τον απολογισμό των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το 2010.

Ο κ. Ταμβακάκης αναφέρθηκε και στα σενάρια περί επιστροφής στη δραχμή, χαρακτηρίζοντάς τα «ανοησίες», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Από την πλευρά του, ο κ. Ράπανος στη ομιλία του τόνισε ότι η πρόοδος που έχει γίνει έως τώρα στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του μνημονίου είναι αξιοσημείωτη, αλλά οι προκλήσεις παραμένουν.

Διαβάστε ποιοι και πότε παίρνουν δώρο Χριστουγέννων, τα πλεονεκτήματα μιας χρεοκοπίας-πτώχευσης και αν κινδυενύουν οι καταθέσεις από χρεοκοπία-πτώχευση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.