Έκτακτη οικονομική ενίσχυση, επίδομα αλληλεγγύης: ποιοι και πόσα παίρνουν

Ποιοι δικαιούνται την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ΕΚΑΣ και δώρο Χριστουγέννων 2010; Πόσα παίρνουν οι δικαιούχοι σε κάθε κατηγορία και πότε;

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθεί μέσα στο Δεκέμβρη. Από τις 16 Δεκεμβρίου (ΙΚΑ) και έως τις 31/12/2010 (ανάλογα με το πότε καταβάλλονται οι συντάξεις) θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (από 100 έως 300 ευρώ) στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ. Εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ.

Από το όριο ηλικίας των 60 ετών για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Κάθε δικαιούχος λαμβάνει έκτακτη οικονομική ενίσχυση από μία μόνο πηγή. Για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αρμόδιοι ειναι οι ασφαλιστικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, που καταβάλλουν την κύρια σύνταξη. Το επίδομα αυτό δεν μπορεί να κατασχεθεί για χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα. Διαβάστε αναλυτικά ποιοι παίρνουν έκτακτη οικονομική ενισχυση το 2010.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων παραμένει παγωμένο για τρίτη χρονιά και θα καταβληθεί στις 16.12 στο ΙΚΑ και για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2010. Τα ποσά του ΕΚΑΣ θα είναι ίσα με εκείνα που καταβάλλονται σήμερα στους συνταξιούχους και θα χορηγηθούν στους δικαιούχους μαζί με τα τυχόν αναδρομικά (από 1/1/2010 και μετά). Επισημαίνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ έτους 2010 είναι αυξημένα κατά 4% σε σχέση με τα μέχρι τώρα εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδήματα που αναφέρονται στα κριτήρια αυτά είναι εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 και περιλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση του 2009.

Δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα καταστούν και όσοι από τους συνταξιούχους έχουν συνταξιοδοτηθεί και πριν από το 2010 και πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ θα διακοπεί η χορήγηση του ΕΚΑΣ σε όσους υπερβαίνουν τα κριτήρια αυτά, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, ο τελικός αριθμός των δικαιούχων μετά τις αναπροσαρμογές θα αυξηθεί κατά περίπου 8.000 άτομα. Ειδικότερα, η σχετική υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια αναπροσαρμόζονται για το 2010 ως ακολούθως:

– Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, που χορηγήθηκαν σε μισθωτό, να μην υπερβαίνει το ποσό των οκτώ χιλιάδων τριακοσίων πενήντα τριών ευρώ και τριάντα οκτώ λεπτών (€8.353,38).

– Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει το ποσό των εννέα χιλιάδων επτακοσίων σαράντα πέντε ευρώ και εξήντα δύο λεπτών (€9.745,62). Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε χιλιάδων εκατόν εξήντα πέντε ευρώ και τριάντα εννέα λεπτών (€15.165,39).

– Για ποσό εισοδήματος από €7.607,55 μέχρι €7.905,91, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €172,50. Για ποσό εισοδήματος από €7.905,92 μέχρι €8.104,76, το ποσό ΕΚΑΣ θα είναι €115,00.

– Για ποσό εισοδήματος από €8.104,77 μέχρι €8.353,38, το ΕΚΑΣ θα είναι €57,50.

Η συνολική επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με την καταβολή του φετινού ΕΚΑΣ θα είναι €1,05 δισ.

Διαβάστε ποιοι και πότε παίρνουν Δώρο Χριστουγέννων 2010, πόσο μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ποια 3 επιδόματα διατηρούνται στο δημόσιο και ποιοι παίρνουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση το 2010.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.