Το νέο Ε1 του 2011 – Αλλαγές

Μεγάλες αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης για το 2011 (οικονομικό έτος 2010). Διαβάστε ποιες είναι οι αλλαγές αναλυτικά και ποιους προσπαθούν να πιάσουν οι δαγκάνες τις εφορίας. Βασικές αλλαγές αποτελλούν οι νέοι κωδικοί για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, τα κεφάλαια που επαναπατρίστηκαν, τα εισοδήματα από αγροτουρισμό καθώς και αυτά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η καταγραφή του επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά σε ξεχωριστούς κωδικούς κρύβει την πρόθεση για επιβολή εισοδηματικού κριτηρίου, κάτι που αναφέρεται ξεκάθαρα και στο αναθεωρημένο μνημόνιο. Μέχρι τώρα οι άνεργοι εμφάνιζαν το ποσό στους κωδικούς 659-660 μαζί με όλα τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου, ενώ από εδώ και στο εξής θα δηλώνονται στους κωδικούς 661 και 662. Με το «φακέλωμα» του επιδόματος ανεργίας μέσω του εντύπου Ε1 είναι πλέον πολύ εύκολο να γίνει διασταύρωση με το οικογενειακό αλλά και το ατομικό εισόδημα του ανέργου.

Οι σαρωτικές αλλαγές στο Ε1 του 2011 είναι αναλυτικά οι εξής:

1. Προστέθηκαν νέοι κωδικοί στα τεκμήρια τα οποία γίνονται σκληρότερα από το 2011:
• Για τα αυτοκίνητα δεν θα ζητούνται πλέον οι φορολογήσιμοι ίπποι αλλά τα κυβικά εκατοστά του αυτοκινήτου (πίνακας 5γ)
• Στον κωδικό 769 θα καταγραφούν τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων.
• Στον κωδικό 770 θα αναγραφούν οι αμοιβές οικιακών βοηθών, οδηγών αυτοκινήτων, δασκάλων κλπ.
• Οι δαπάνες για αγορά ή leasing “ακριβών” αντικειμένων, θα εμφανιστούν στη δήλωση μόνο αν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και όχι τις 5.000 ευρώ όπως ίσχυε στις δηλώσεις του 2010.
• Για το τεκμήριο των ακινήτων, δεν θα κληθούμε να δηλώσουμε το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας καθώς η ηλικία της οικοδομής δεν παίζει πλέον κάποιο ρόλο.
• Όσοι προχώρησαν σε επαναπατρισμό κεφαλαίων θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 για να χρησιμοποιήσουν το ποσό στην κάλυψη τεκμηρίων και πόθεν έσχες (κωδικοί 783-784)

2. Θα πρέπει να δηλωθούν τα εισοδήματα από τον αγροτουρισμό (κωδικοί 481 και 482) αλλά και τα εισοδήματα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κωδικοί 479 και 480).

3. Νέοι επαγγελματίες που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1975 καλούνται να δηλώσουν αν έκαναν για πρώτη φορά έναρξη επαγγέλματος μέσα στο 2010 καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δικαιούνται αυξημένο αφορολόγητο (30.000 ευρώ).

4. Κωδικοί που αφορούσαν σε εκπτώσεις από στο φορολογητέο εισόδημα, αφαιρέθηκαν από το έντυπο καθώς καταργήθηκαν οι εκπτώσεις. Συγκεκριμένα:
• Απαλείφθηκαν οι κωδικοί 027 και 028 όπου αναγράφονταν τα στεγαστικά δάνεια που εκταμιεύτηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009
• Δεν θα δηλωθούν οι δαπάνες για επισκευή ή συντήρηση οικοδομών στον Πίνακα 4-Ε και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν πλέον οι κωδικοί 157 και 158

Με τις αλλαγές αυτές, το “φακέλωμα” των φορολογούμενων γίνεται πολύ πιο αναλυτικό και – κατά το Υπουργείο Οικονομικών – ουσιαστικό. Διαβάστε για τα νέα τέλη ταξινόμησης 2011 μέσω της απόσυρσης αυτοκινήτων, καθώς και για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.