Βασιλόπιτα συνταγές: Πολίτικη, Παρλιάρου, τσουρέκι
31.12.2010 | Κοινωνια

Διαβάστε τις 6 καλύτερες συνταγές για βασιλόπιτα και εντυπωσιάστε τους φίλους σας στο Πρωτοχρονιάστικο τραπέζι. Η βασιλόπιτα του Παρλιάρου, βασιλόπιτα Πολίτικη, βασιλόπιτα Σμύρνης, βασιλόπιτα τσουρέκι, βασιλόπιτα τούρτα.

1. Βασιλόπιτα Πολίτικη
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. νωπή μαγιά
300 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γάλα (χλιαρό)
2 κ.σ γλυκάνισο σε σποράκι
5 αυγά
350 γρ. βιτάμ λιωμένο (χλιαρό)
1 κ.γλ μαστίχα κοπανισμένη
1,5 κ.γλ μαχλέπι κοπανισμένο
2 βανίλιες
1 κ.γλ αλάτ
2 κρόκοι αυγών
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα

Διαδικασία:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό γάλα , 2 κ.σ από τη ζάχαρη και τη μαγιά που τη τρίβουμε με το χέρι μας και τη διαλύουμε καλά με τα άλλα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μίγμα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Σε ένα κατσαρολάκι σε 1 φλ. Νερό περίπου βάζουμε το γλυκάνισο και το βράζουμε εως ότου αρωματιστεί. Το σουρώνουμε και παίρνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ αρωματισμένο νερό. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αυγά , τη ζάχαρη, το νερό γλυκάνισου, τις βανίλιες ,το μαχλέπι ,τη μαστίχα. Χτυπάμε το μίγμα στο μίξερ μέχρι να αφρατέψει . προσθέτουμε το φουσκωμένο μίγμα με τη μαγιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι μας αυτή τη φορά. Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι που το έχουμε ενώσει με το αλάτι και το βιτάμ . ζυμώνουμε το μίγμα . σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει .Μόλις φουσκώσει μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολητικό χαρτί. Αφήνουμε πάλι τη ζύμη να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει την αλείφουμε με τους κρόκους αυγών που τους έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό. Με τα ασπρισμένα αμύγδαλα στολίζουμε την επιφάνεια της πίτας . ψήνουμε την βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα .

2. ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ
Υλικά:
1 κούπα βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
2 κροκάδια
2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές κονιάκ
1 σακουλάκι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι σόδα
αυγό για το άλειμμα
ολόκληρα γαρίφαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν” αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα-ένα τα κροκάδια και στη συνέχεια το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ λίγο-λίγο. Ανακατέψτε το μισό αλεύρι με το αλάτι, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ρίξτε τα στο μίγμα του βουτύρου μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώστε ρίχνοντας όσο ακόμη αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει μια ζύμη, όπως η ζύμη της τάρτας ή του κουραμπιέ. Κρατήστε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης και την υπόλοιπη πλάστε τη σε κύκλο διαμέτρου 25 εκ. και βάλτε τη σ” ένα κομμάτι της ζύμης που κρατήσατε σε φύλλο με πάχος 3 χιλ. και κόψτε με μικρά κουπ-πατ, αστέρια, δεντράκια, πουλάκια. Αλείψτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και κολλήστε επάνω τα διάφορα σχήματα. Μπήξτε στο καθένα ένα ολόκληρο γαρίφαλο κι αλείψτε τα κι αυτά με λίγο κροκάδι. Ψήστε τη βασιλόπιτα σε φούρνο 200 βαθμών Κελσίου για 30′-35′, να ροδίσει καλά. ΄Οταν τη βγάλετε από το φούρνο, βγάλτε την από το ταψί και βάλτε τη να κρυώσει επάνω σε σχάρα. Φυλάξτε τη σε μεταλλικό κουτί μπισκότων, για να μη νοτίσει. Καλή επιτυχία.

3. ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΥΛΙΚΑ:
300 γρ. βούτυρο μαλακό
400 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
6 αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
750 γρ. (περίπου) ΦΑΡΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ κοσκινισμένη
1 κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη
1 ποτηράκι κονιάκ
ο χυμός και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
(1 αυγό χτυπημένο – ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα για στόλισμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτετε τους κρόκους με τη μαστίχα και συνεχίζετε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων εναλλάξ λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σ” ένα βουτυρωμένο ταψί (και κάνετε στην επιφάνεια διάφορα σχέδια μ” ένα πιρούνι).
Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα και την ψήνετε σε μέτρια προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

4. Βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς
Υλικά:
500 γρ. βούτυρ
500 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κ.γλ. μπεικιν πάουντερ
8 αυγά
200 γρ. φυστικόψιχα
200 γρ. αμυγδαλόψιχα
150 γρ. βερύκοκα ξερά σε κυβάκια
150 γρ. δαμάσκηνα ξερά σε κυβάκια
1 εμβαπτιζόμενο φακελάκι με κρόκο Κοζάνης και μέλι
Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Διαδικασία:
Ετοιμάζουμε σε 2 φλ. νερό καυτό ρόφημα κρόκου Κοζάνης με μέλι χρησιμοποιώντας το φακελάκι. Ρίχνουμε το ρόφημα όπως είναι ζεστό σε ένα μπολ που έχουμε βάλει τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Τα αφήνουμε εκεί για ένα τέταρτο να ενυδατωθούν. Σε ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε το βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει. Ανακατεύουμε . Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα, το αλεύρι με το μπεικιν και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε και την φυστικόψιχα όπως και τα ενυδατωμένα ξερά φρούτα με ½ φλ από το ρόφημα. Ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψάκι φούρνου και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Μόλις κρυώσει λίγο το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και με φιλέ αμυγδάλου(προαιρετικά).

5. ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΟΥΡΤΑ
ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. μαλακό Βούτυρο
8 Αυγό(ά)
900 γρ. Αλεύρι
80 γρ. Κονιάκ
500 γρ. Ζάχαρη
6 -7 πορτοκάλια – Χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλ. Σόδα
1 κουτ. γλ. Ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. γλ. Μπέικιν Πάουντερ
Αχνη Ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε γυάλινο μπολ χτυπάτε το βούτυρο να ασπρίσει. Σε άλλο μπολ βάζετε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και χτυπάτε να αφρατέψουν. Ρίχνετε στο βούτυρο και ανακατεύετε. Προσθέτετε το κονιάκ. Σε μπολ βάζετε τον χυμό με τη σόδα. Μόλις αφρίσουν ρίχνετε στο μπολ με το βούτυρο. Σε καθαρό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνετε σιγά – σιγά στο μίγμα με το βούτυρο. Προσθέτετε το ξύσμα και το μπέικιν και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε σιγά – σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός και πηχτός χυλός. Αδειάζετε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά. (Βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί καλά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του, που πρέπει να βγει στεγνό). Αφήνετε να κρυώσει λίγο και ξεφορμάρετε. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε. ΣΗΜ.: Για να κάνετε σχέδια με την άχνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δαντελένιο δισκάκι από χαρτί που θα ζητήσετε από ζαχαροπλαστείο.

6. ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
260 γρ. πορτοκάλι πούλμπα
250.γρ. ελαιόλαδο
400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι
5 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
5 σταγόνες μαστιχέλαιο
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παίρνουμε 2-3 πορτοκάλια τα πλένουμε και τα βράζουμε για μία ώρα. Τα κόβουμε σ ε κομμάτια αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Ανακατεύουμε μαζί με το ελαιόλαδο. Κτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Ανακατεύουμε με το προηγούμενο μείγμα, προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, το μαχλέπι και το μαστιχέλαιο. Τοποθετούμε το μείγμα σ’ ένα τσέρκι υψηλό διαμέτρου 26 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για μία ώρα. Αν χρειαστεί ψήνουμε λίγο ακόμα. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Καλά μαγειρέματα και καλή χρονιά!

Γράψτε ένα σχόλιο:

Παρακολουθείστε τα σχόλια μέσω RSS. Το fimes.gr υποστηρίζει την ελευθερία λόγου χωρίς ύβρεις και spam.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ
Το Fimes.gr προστατεύεται από άδεια Creative Commons Άδεια Creative Commons.
Επιτρέπεται η αναδημοσίεση με υποχρεωτική προσθήκη link στην πηγή.