Η Κύπρος “έδωσε” στο ΣΔΟΕ 5.000 Έλληνες καταθέτες

Αναστάτωση προκαλεί το ΣΔΟΕ σε Έλληνες με καταθέσεις σε τράπεζες εξωτερικού και ειδικότερα σε Ελβετία, Κύπρο και Λιχτενστάιν. Γιατί φοβούναι οι Έλληνες που βγάζουν τα χρήματα τους έξω;

Συγκεκριμένα, σε γνώση των ελληνικών ελεγκτικών μηχανισμών έφτασαν πληροφορίες που θέλουν 5.000 Έλληνες να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό συνολικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, χωρίς τα περισσότερα εξ αυτών να μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα που δηλώνουν ως Έλληνες φορολογούμενοι.

Αποτέλεσμα, όπως είναι αναμενόμενο, είναι να ζημιώνεται για ακόμα μια φορά το δημόσιο, καθώς όπως ορίζεται από τη νομοθεσία μας, θα έπρεπε οι καταθέτες να αποδίδουν φόρο τόκων ύψους 10% για καταθέσεις στην τράπεζα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το ύψος της φοροδιαφυγής από τους τόκους καταθέσεων στις παραπάνω περιπτώσεις εκτιμάται ότι αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος αντέδρασε άμεσα και απευθύνθηκε στις τράπεζες της Κύπρου, ζητώντας επιπλέον στοιχεία για τους καταθέτες, όπως τα ονόματα όσων έχουν ανοίξει λογαριασμό στο εξωτερικό τα τελευταία δύο χρόνια.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ενημέρωσε το ΣΔΟΕ ότι από τους 5.000 ύποπτους φοροδιαφυγής, περισσότεροι από τους μισούς έχουν ήδη μεταφέρει προς τράπεζες των παραπάνω χωρών μέχρι και 15 εκ. ευρώ ο καθένας, χωρίς αυτά να δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

Διαβάστε πώς να ανοίξετε καταθέσεις στο εξωτερικό, τη λίστα με 1.991 καταθέτες στην Ελβετία και τα ονόματα των μεγαλύτερων οφειλετών του δημοσίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.