Λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδας από την Ελβετία

Τι λένε οι μυστικές συζητήσεις του υπουργείου Οικονομικών με τις ελβετικές τράπεζες για τις καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία; Πώς θα έρθει λύση στο πρόβλημα του χρέους από την Ελβετία;

Στο στόχο της κυβέρνησης μπαίνουν οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελβετικές αρχές για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, που θα δίνει λύση στις περιβόητες και αγνώστου ύψους καταθέσεις των Ελλήνων στην συγκεκριμένη χώρα.

Η συμφωνία θα υποχρεώνει τις ελβετικές τράπεζες να αποδίδουν ένα ποσοστό επί των ελληνικών κεφαλαίων που θα είναι κατατεθειμένα σε αυτές. Η ελληνική συμφωνία θα γίνει στα πρότυπα αυτών που υπέγραψαν οι ελβετικές αρχές με την Γερμανία και την Αγγλία.

«Δεν θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, αλλά θα εισπραχθεί ένα συγκεκριμένο ποσό και η Ελβετία θα πετύχει να «καθαρίσει» με το παρελθόν και να εξασφαλίσει την ανωνυμία των καταθετών» τόνιζε χαρακτηριστικά ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας.

Το ύψος των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία παραμένει άγνωστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του τραπεζικού κλάδου μπορεί να κυμαίνονται γύρω στα 50-60 δις. ευρώ. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τις ανεβάζουν στα 150 δις. ευρώ. Το Ντερ Σπίγκελ σε προχθεσινό δημοσίευμα του έκανε λόγο για 500 -600 δις. ευρώ.

Το ποσοστό που θα αποδίδουν οι ελληνικές τράπεζες στις ελληνικές αρχές, δηλαδή κάποιας μορφής φόρου, θα ξεπερνάει το 10% και μπορεί να φθάσει και στο 20%.

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, αν οι καταθέσεις είναι 50 -60 δις. τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε 5-10 δις. ευρώ. Αν, όμως, καταθέσεις στην Ελβετία φτάνουν τα 600 δις. τότε τα κονδύλια ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα ύψη 60 -120 δις. ευρώ! Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να έλυνε ακόμα και το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας

Διαβάστε πώς η Κύπρος «έδωσε» στο ΣΔΟΕ 5.000 καταθέτες, τους 1.991 Έλληνες καταθέτες στην Ελβετια και ποιοι Έλληνες του εξωτερικού χρωστάνε φόρους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.