Θερίζει η νέα γρίπη: 14 νεκροί σε 3 μέρες, συμπτώματα

Κατακόρυφη αύξηση θανάτων με νέα γρίπη, καθώς 14 νέοι άνθρωποι είναι νεκροί τις τελευταίες τρεις μέρες. Ποια τα συμπτώματα της νέας γρίπης και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Τις τελευταίες τρεις μέρες 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ανεβάζοντας των αριθμό των θυμάτων της νέας γρίπης στην Ελλάδα στα 62, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται με νέα γρίπη 110 άτομα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει υποχώρηση των νέων κρουσμάτων.

Από τις αρχές Ιανουαρίου έως σήμερα, συνολικά 208 ασθενείς (συμπεριλαμβανομένων όσων απεβίωσαν) χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω νέας γρίπης. Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η έντονη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμα τέσσερις εβδομάδες. Πιο επιρρεπείς είναι οι ηλικίες μεταξύ 30 και 65, αλλά και οι άνδρες, καθώς το 56% όσων έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ είναι άνδρες.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι ότι περίπου το 37% όσων έκαναν επιπλοκές από νέα γρίπη ήταν απολύτως υγιείς και δεν είχαν κανένα υποκείμενο νόσημα. Περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βόρεια Ελλάδα, πέντε ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το ίδιο ποσοστό στην Αττική είναι 2,2 ανά 100.000 κατοίκους.

Τα συμπτώματα της νέας γρίπης είναι ο πολύ υψηλός πυρετός -άνω των 38,5 βαθμών κελσίου- ο οποίος επιμένει ακόμη και με παυσίπονα-αντιπυρετικά για περισσότερες από 48 ώρες, η δύσπνοια και ο έντονος πονοκέφαλος. Ο πολύ υψηλός πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να δημιουργεί δικαιολογημένη ανησυχία για ύπαρξη νέας γρίπης.

Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρει:
1. Οι περισσότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά υπάρχουν και υγιείς καθώς η γρίπη Η1Ν1 προκαλεί πνευμονία
2. Τα άτομα αυτά δεν πήραν έγκαιρα θεραπεία, και γι’ αυτό οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να λαμβάνουν αντιϊκή θεραπεία συμβουλευόμενοι τον γιατρό τους και να μην περιμένουν εργαστηριακή βεβαίωση ότι πάσχουν από γρίπη Η1Ν1. Επίσης, οι υγιείς όταν νοσήσουν και εμφανίσουν συμπτώματα που επιμένουν πάνω από δύο 24 θα πρέπει να λάβουν κατάλληλη θεραπεία.
3. Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων συνιστάται γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί γρίπη τύπου Β’ προς το τέλος της επιδημίας με το στέλεχος Η1Ν1.

Στα σχολεία σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικά μέτρα, αλλά η τήρηση των προληπτικών μέτρων υγιεινής. Είναι σημαντικό ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί. Η αδιαφορία έχει κάνει κακό φέτος.

Διαβάστε αναλυτικά τα συμπτώματα της νέας γρίπης και τις παρενέργειες από το εμβόλιο της νέας γρίπης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.