Από το Ψυχικό οι αυξήσεις αντικειμενικών τιμών ακινήτων

«Πρόβα» ενόψει των αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας, κάνει το υπουργείο Οικονομικών, με την αναπροσαρμογή έως και 60% που ανακοίνωσε για τις τιμές των ακινήτων του Ψυχικού.

Οι γενικευμένες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν το καλοκαίρι, θα βάλουν «φωτιά» σε πάνω από 10 φόρους που επιβαρύνουν σήμερα τα ακίνητα (τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων, τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει από την υπαγωγή των ιδιοκτητών ακινήτων στα νέα τεκμήρια διαβίωσης για την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες τους, τον συμπληρωματικό φόρο επί των μισθωμάτων, τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, τον ΦΠΑ που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών, τον φόρο κληρονομιάς ακινήτων, τον φόρο δωρεάς ακινήτων, τον φόρο γονικής παροχής ακινήτων, τον φόρο ακίνητης περιουσίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα τέλη και τα δικαιώματα υπέρ δικηγόρων και συμβολαιογράφων, τα δικαιώματα υπέρ υποθηκοφυλάκων, που επιβάλλονται κατά τη μεταγραφή των συμβολαίων κλπ.).

Αφετηρία των αυξήσεων αποτελεί το Ψυχικό, όπου το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυξάνει στα επίπεδα των 4.500 – 10.000 ευρώ το τ.μ. για όλες τις ζώνες του πρώην δήμου Ψυχικού, από 3.250 – 6.250 ευρώ που είχαν καθοριστεί στις 27-2-2007.

Στο αιτιολογικό της υπουργικής απόφασης αναφέρεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 3-11-2010, ακυρώθηκε η τιμή των 5.150 ευρώ ανά τ.μ. που είχε καθοριστεί για την β’ ζώνη του Ψυχικού και η τιμή των 4.100 ευρώ ανά τ.μ., που είχε καθοριστεί με προηγούμενη υπουργική απόφαση, στις 30-12-2005, όμως οι τιμές των υπολοίπων ζωνών παρέμεναν στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί την 27η-2-2007.

Έτσι, αποφασίστηκε να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλο το Ψυχικό κατά ποσοστά κλιμακούμενα από 23,28% έως 60%. Αν ληφθεί υπόψη η παλαιότερη τιμή της β’ ζώνης, η οποία ανερχόταν σε 4.100 ευρώ, τότε η νέα τιμή είναι αυξημένη κατά 95,1%!

Ουσιαστικά, στη μείωση της τιμής που πέτυχαν οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ, το υπουργείο Οικονομικών απάντησε με νέα αύξηση.

Η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 60%, αποφασίστηκε να επιβληθεί στην πιο ακριβή περιοχή του Ψυχικού και συγκεκριμένα στη λεγόμενη «γραμμική ζώνη» που περιλαμβάνει τμήματα των οδών:

-Στεφάνου Δέλτα (από Χάουλαντ μέχρι Κων/πόλεως) αριστερά,
-Διαδόχου Παύλου (από Θεοτόκη μέχρι Αχ. Παράσχου) αριστερά
-Δρυάδων (από Αχ. Παράσχου μέχρι Όριο Σχεδίου Πόλεως) αριστερά
-Κορυτσάς (από Μπιζανίου μέχρι Διαδόχου Παύλου) αριστερά
-Κωνσταντινουπόλεως (από Στεφ. Δέλτα μέχρι Μπιζανίου) αριστερά
-Μπιζανίου (από Κωνσταντινουπόλεως μέχρι Κορυτσάς) αριστερά.

Στα παραπάνω τμήματα των συγκεκριμένων οδών η νέα αντικειμενική αξία (αφετηρίας) ανά τετραγωνικό μέτρων καθορίστηκε στο ύψος-ρεκόρ των 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο!

Η τιμή αυτή είναι πλέον η υψηλότερη αντικειμενική αξία σε όλη την Ελλάδα! Δηλαδή οι παραπάνω δρόμοι του Ψυχικού είναι πλέον οι ακριβότεροι στην ελληνική επικράτεια. Είναι μάλιστα «ακριβότεροι» ακόμη και από τους πιο κεντρικούς και πιο ακριβούς δρόμους της Αθήνας, όπως η Διονυσίου Αρεοπαγίτου, η Βασιλίσσης Σοφίας και η Ηρώδου Αττικού, όπου οι αντικειμενικές αξίες ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 7.000 και των 8.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι αυξήσεις στο Ψυχικό αποτελούν ουσιαστικά, τον προπομπό για γενικευμένες αναπροσαρμογές, καθώς από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αναμένεται να τεθούν σε ισχύ νέες σημαντικά αυξημένες αντικειμενικές τιμές ακινήτων για τις εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού περιοχές όλης της χώρας. Τα ποσοστά των αυξήσεων θα είναι στις περισσότερες περιοχές ανάλογα με αυτά που αποφασίστηκαν για το Ψυχικό, δηλαδή θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 60%, όμως σε ορισμένες περιοχές θα φθάνουν και σε επίπεδα της τάξης του 100%.

Οι αυξήσεις που θα επιβληθούν τον Ιούλιο στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων θα είναι το πρώτο «βήμα» για την υλοποίηση ενός ευρύτερου σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προβλέπει:

– Την αύξηση των αντικειμενικών τιμών αφετηρίας, που σήμερα ονομάζονται «τιμές ζώνης» και εφαρμόζονται στις περισσότερες περιοχές εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών, κατά ποσοστά από 70% έως και 200%, σε τρεις ετήσιες δόσεις. Η πρώτη δόση της αύξησης θα επιβληθεί την 1η-7-2011. Οι νέες τιμές ζώνης θα είναι αυξημένες κατά ποσοστά 30% έως και 100%. Στόχος των αυξήσεων θα είναι η σταδιακή προσέγγιση των αγοραίων τιμών.

– Την αντικατάσταση του ισχύοντος σήμερα συστήματος των «τιμών ζώνης» με ένα νέο σύστημα «στατιστικών τιμών», το οποίο θα παρέχει πολύ μεγάλη ευελιξία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ώστε να μπορούν να αναπροσαρμόζουν, σύμφωνα με τις μεταβολές των πραγματικών τιμών των ακινήτων, τις τιμές αφετηρίας (τις ονομαζόμενες σήμερα «τιμές ζώνης»), με βάση τις οποίες προσδιορίζονται οι τελικές φορολογητέες αξίες των ακινήτων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.