ΔΝΤ: Νέα μείωση μισθών σε ιδιωτικό-δημόσιο τομέα

Νέο πακέτο από σκληρά μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και καταναλωτές εισηγείται στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τι ζητά το ΔΝΤ από την Ελλάδα;

Πρόοδο στην επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ στην τρίτη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Νέο πακέτο από σκληρά μέτρα για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και καταναλωτές εισηγείται στην κυβέρνηση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτά περιλαμβάνουν: αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, «κόψιμο» των φοροαπαλλαγών, μειώσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, απολύσεις συμβασιούχων του Δημοσίου και κατάργηση των φορολογικών κινήτρων στις επιχειρήσεις.

Για τους εργαζόμενους στο δημόσιο το Ταμείο προτείνει αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 την ημέρα, προκειμένου το ωράριο του δημόσιου να εξομοιωθεί με το ωράριο του ιδιωτικού τομέα.

Πρόκειται για τα μέτρα της περιόδου 2012 – 2015 που θα ενσωματώσει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και για το περιεχόμενο των οποίων έρχεται να μας… διαφωτίσει η έκθεση αξιολόγησης του Ταμείου.

Οι δανειστές της Ελλάδας ζητούν πακέτο λιτότητας ύψους 26 δις. ευρώ ή αλλιώς το 11,5% του ΑΕΠ για να μπορέσει να μειώσει έλλειμμα και χρέος και να βγει για δανεικά στις αγορές. Απαιτούν επίσης επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ως μέσο για την μείωση του κρατικού χρέους η «βελόνα» του οποία δείχνει ήδη τα 340 δις. ευρώ. Εκτιμούν ότι εφόσον το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ υλοποιηθεί κανονικά τότε το δημόσιο χρέος θα πέσει αυτόματα στο 134% του ΑΕΠ έναντι 151% του βασικού σεναρίου της τρόικας.

Για την εξεύρεση αυτού του ποσού έως το 2015, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ζητούν ως αντάλλαγμα για την επιμήκυνση του δανείου των 30 δις. ευρώ από τα 5 στα 10 έτη:
– Νέες περικοπές παροχών και κοινωνικών επιδομάτων έως 2,3 δισ. ευρώ
– Αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ με εξοικονομήσεις δαπανών έως 3,2 δισ. ευρώ.
– Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο με περικοπές μισθών έως και 4,5 δισ. ευρώ.
– Περικοπές δαπανών έως 4 δισ. ευρώ από τις συντάξεις
– Αλλαγές στο σύστημα Υγείας για να μείνουν στα κρατικά ταμεία ποσά έως 2,3 δισ. ευρώ.
– Περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες έως 2,3 δισ. ευρώ.
– Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα δώσεις έσοδα 1,6 δις. ευρώ.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, όπως τονίζεται στην έκθεση, η αξία των συμμετοχών του κράτους σε επιχειρήσεις φτάνει τα 44 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η αξία της μετοχικής συμμετοχής του δημοσίου για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα τα μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ είναι:
* Μείωση των επιδομάτων και των λοιπών εισοδηματικών ενισχύσεων κοινωνικού χαρακτήρα, για όσους βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας.
* Κατάργηση πολυτεκνικών επιδομάτων, φοροαπαλλαγών ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων.
* Περιορισμό μισθολογικής δαπάνης στο στενό δημόσιο τομέα
* «Πάγωμα» των προσλήψεων πλέον του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις
* Απολύσεις συμβασιούχων του δημόσιου τομέα
* Αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 την ημέρα, ώστε το ωράριο του δημόσιου τομέα να εξομοιωθεί με το ωράριο του ιδιωτικού τομέα.
* Περιορισμό της μισθολογικής εξέλιξης και των μισθολογικών προαγωγών.
* Αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών:
* Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, της ύδρευσης του φυσικού αερίου, στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και των σιδηροδρόμων.
* Διεύρυνση της φορολογικής βάσης στη φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης των ποσοστών των αποσβέσεων, της κατάργησης των φοροαπαλλαγών και της διατήρησης του ελέγχου των ενδοομιλικών τιμολογήσεων με την επιβολή νέων κανόνων και περιορισμών. Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των φορολογητέων καθαρών κερδών των ανωνύμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
* «Εκλογίκευση» του συστήματος φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή από μισθώματα, υπεραξίες μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων, τόκους καταθέσεων, ομολόγων, εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ρέπος κ.λπ.
* «Ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων. Στο στόχαστρο μπαίνουν 980 φοροαπαλλαγές όπως είναι οι μειώσεις σε ποσοστό 20% των δαπανών για δίδακτρα φροντιστηρίων, ενοίκια και νοσήλια, αφορολόγητα όρια για πρώτη κατοικία ή για κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές και για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
* Κατάργηση δημοσίων οργανισμών που δεν είναι αναγκαίοι για το κράτος.
* Περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών και προμηθειών. Το ύψος των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισμούς και προμήθειες εκτιμάται από το ΔΝΤ στο επίπεδο του 3,6% του ΑΕΠ, δηλαδή στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ, για το έτος 2009. Η εξοικονόμηση που εκτιμάται ότι θα προκύψει από τις περικοπές των δαπανών αυτής της κατηγορίας ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 2,3 δισ. ευρώ.
* Καθορισμό προτεραιοτήτων στις δημόσιες επενδύσεις. Το συνολικό ύψος των επενδυτικών δαπανών του Δημοσίου, που δεν συγχρηματοδοτούνται από κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτιμάται από το ΔΝΤ στο επίπεδο του 2,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στο ποσό των 5,7 δισ. ευρώ.
* Μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας. Η συνολική δαπάνη του κράτους για υγειονομική περίθαλψη εκτιμάται από το ΔΝΤ στο 6% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ένα ποσό της τάξης των 14 δις. ευρώ περίπου. Η εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει προσδιορίζεται στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2,3 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.