Το Μετρό πάει Πειραιά: πότε θα είναι έτοιμο

Μεγάλη ανακούφιση για τον Πειραιά και τους Πειραιώτες θα είναι η επέκταση του μετρό σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιά. Πότε θα φτάσει το μετρό στον Πειραιά;

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη για τη χωροθέτηση του έργου «Επέκταση της Γραμμής 3, τμήμα Χαϊδάρι-Πειραιάς», κατά τη διάρκεια συνεδρίασής του.

Η Γραμμή 3 θα είναι προέκταση μετρό της υπάρχουσας η οποία φτάνει μέχρι το Αιγάλεω και θα καλύπτει τις περιοχές Αγία Βαρβάρα, Χαϊδάρι, Νίκαια, Κορυδαλλό και Πειραιά. Το μήκος της θα είναι 7,6 χλμ. και θα έχει έξι νέους σταθμούς: Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο.

Στον Πειραιά θα υπάρχουν δύο σταθμοί, ο πρώτος στον τερματικό του ΗΣΑΠ και ο δεύτερος απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο.

Η σήραγγα του μετρό στον Πειραιά θα περιλαμβάνει 10 φρεάτια εξαερισμού, από τα οποία τα 8 θα λειτουργούν και ως έξοδοι κινδύνου για τους εργαζόμενους του μετρό, ενώ τα άλλα δύο θα είναι προσωρινά, θα βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος της γραμμής και θα εξυπηρετούν την εκκίνηση και την απόσυρση του μετροπόντικα.

Στο τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου έχουν βρεθεί διάφορα μνημεία, μεταξύ των οποίων τείχη και πηγάδια, ενώ η πιθανότητα να βρεθούν κι άλλα είναι μεγάλη. Γι αυτό και η γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη, ζήτησε από τους εκπροσώπους της εταιρείας, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, να σκεφτούν τη μικρή μετακίνηση του σταθμού, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.

Η έγκριση του ΚΑΣ έγινε με την παρατήρηση να ζητηθεί ειδική μελέτη κραδασμών για τον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό, το Δημοτικό Θέατρο, τη Μακρά Στοά και όσα μνημεία το απαιτούν ώστε να προστατευθούν κατάλληλα κατά τις εργασίες και τη λειτουργία του νέου μετρό.

Ο αρχικός προϋπολογισμός για το Μετρό στον Πειραιά ανέρχεται στα 515.000.000 ευρώ.

Οι εργασίες για το μετρό στον Πειραιά αναμένονται να ξεκινήσουν μετά τον ορισμό του αναδόχου, που προβλέπεται για το καλοκαίρι του 2011. Οι εργασίες θα διαρκέσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια, οπότε το μετρό αναμένεται να φτάσει στον Πειραιά το 2017. Ζωή να ‘χουμε… Μέχρι τότε, υπομονή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.