Νέες μεγάλες μειώσεις στους μισθούς

Νέο κύμα περικοπών ετοιμάζεται στο δημόσιο. Πόσο θα μειωθούν οι μισθοί για να εξοικονομηθούν 1,1 δισ. ευρώ, ποσό ισοδύναμο με το 0,5% του ΑΕΠ; Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζαν να εφαρμόσουν νωρίτερα κάποια από τα μέτρα τα οποία εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2012-2015. Όπως, το ενιαίο μισθολόγιο, η μείωση κοινωνικών επιδομάτων σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, η αύξηση του φόρου στα αναψυκτικά, η περικοπή του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κ.α.

Η τρόικα όμως χάλασε αυτόν τον σχεδιασμό αφού όπως διαμήνυσε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου «η απόδοση αυτών των μέτρων δεν θα υπολογιστεί στον φετινό προϋπολογισμό αλλά στον επόμενο , αφού αποτελούν παρεμβάσεις τις οποίες προβλέπει το Μνημόνιο για το 2012».

Μετά από αυτό, οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος υπαναχωρούν των αρχικών προθέσεων και ετοιμάζονται για το δεύτερο κύμα περικοπών στο δημόσιο. Καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για μία εξοικονόμηση δαπανών που θα φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ και αποτελεί ένα ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 0,5% του ΑΕΠ.

Με τη νέα μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που φθάνει στο 10% του ΑΕΠ για τα περισσότερα κράτη – μέλη. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές τα ποσά που εκταμιεύει σε ετήσια βάση ο κρατικός προϋπολογισμός για να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έχει περιοριστεί στο 10,7% του ΑΕΠ από 11,7% ΑΕΠ που ήταν τα τελευταία χρόνια.

Οι τελευταίες μειώσεις μισθών που έγιναν στο πλαίσιο του Μνημονίου, σε μισθωτούς και συνταξιούχους του Δημοσίου ( σ.σ. σε δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας) συμπίεσαν κατά 2,3 δισ. ευρώ τις δαπάνες του προϋπολογισμού.

Μία νέα περικοπή θα «ανασάνει» τον προϋπολογισμό , πλην όμως θα εγείρει νέες οξύτατες αντιδράσεις στον κλάδο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ , αφού οι αποδοχές τους θα μπουν για δεύτερη φορά στην «προκρούστεια κλίνη».

Το εν λόγω θέμα πρόκειται να συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ από την Ε. Ε., Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και Κλάους Μαζούχ της ΕκΤ στο ταξίδι – αστραπή που θα πραγματοποιήσουν τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Κατά τις πληροφορίες, για την φετινή ανάταξη των δημοσίων οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα προτείνει εναλλακτικά στους ξένους το «κόψιμο» των φοροαπαλλαγών.
Μέτρο το οποίο έχει ήδη υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσπωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να περάσουν από «κόσκινο» τις 900 περίπου διαοφορετικές κατηγορίες φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα και οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με το ποσό των 7,8 δις. ευρώ.

Η αρχή θα γίνει με τις 210 φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, οι οποίες μετά την μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εταιρικά κέρδη θεωτούνται πιο ευνοημένες σε σχέση με τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι μεγάλοι αδικημένοι του Μνημονίου.

Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν οι απαλλαγές που σχετίζονται με τον φόρο εισοδήματος από πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, οι εκπτώσεις από αναπτυξιακούς νόμους , οι κατώτεροι συντελεστές που εφαρμόζονται για δραστηριότητες σε νησιά κάτω από 3.000 κατοίκους κα.

Μεγάλο μαχαίρι εκτιμάται ότι θα μπει στις φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων. Αν και όπως τόνιζαν οι ίδιες πηγές πολλές από αυτές έχουν ήδη ψαλιδιστεί κατά τις προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων και οι δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα, οι οποίες εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, όταν μέχρι πέρυσι εξέπιπταν 100% από το εισόδημα.
Σχεδιάζεται επίσης η περικοπή των αφορολογήτων ορίων που ισχύουν για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, για την αγορά, κληρονομιά, δωρεά ή γονική πρώτης κατοικίας και για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.