Σαρωτικές συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων και ΤΕΙ προβλέπει ο νέος χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο πυρετωδώς από παράγοντες του υπουργείου Παιδείας. Ποια πανεπιστήμια κλείνουν και ποια συγχωνεύονται;

Το μοντέλο που προωθείται από το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων είναι η δημιουργία ιδρυμάτων – μαμούθ ανά περιφέρεια, με μια κεντρική διοίκηση και πολλά παραρτήματα, ώστε συνολικά να υπάρξει μονοψήφιος αριθμός ΑΕΙ σε όλη τη χώρα μέσα από την διοικητική ενοποίηση ιδρυμάτων.

Άμεσα θύματα των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων θα είναι τα ΤΕΙ που θα εξαφανιστούν σε τουλάχιστον Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και Κρήτη αφού θα απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα Ανώτατα Ιδρύματα και στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν τμήματά τους.

Επίσης, ο διοικητικός μηχανισμός όλων των ΑΕΙ της χώρας θα συρρικνωθεί δραστικά, ώστε να μην υπάρχει περισσότερα από ένα μαμούθ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ανά διοικητική περιφέρεια της χώρας (έστω και αν θα έχει τμήματα σε πολλές πόλεις).

Κατά συνέπεια, το μοντέλο για συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ που προωθείται είναι:
– Ενοποίηση όλων των ιδρυμάτων μιας περιφέρειας, όσα κι αν είναι αυτά, είτε πρόκειται για Πανεπιστήμια είτε για ΤΕΙ,
– Δημιουργία μιας κεντρικής διοίκησης σε ένα από τα ιδρύματα και υπαγωγή σε αυτό όλων των άλλων ως παραρτημάτων
– Διατήρηση των εγκαταστάσεων των ενοποιημένων μονάδων τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο χωροταξικά και γεωγραφικά, με απώτερο στόχο όμως την δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων.

Το τελικό σχέδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αναμένονται μετά το Πάσχα, με στόχο οι αλλαγές να εφαρμοστούν παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

2 Σχόλια

  1. ας μάθει όποιος έγραψε το άρθρο ότι τα ΤΕΙ με βάση τους νόμους 2916/2001 και 3549/2007 είναι ανώτατα ιδρύματα,επομένως η φράση θα απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό απο ανώτατα ιδρύματα (εννοώντας προφανώς τα πανεπιστήμια) είναι παντελώς άστοχη και αποτελεί παραπληροφόρηση,λυπάμε βαθύτατα που οι σκοταδιστικές αντιλήψεις ορισμένων «ανθρώπων» της πανεπιστημιακής κοινότητας εισχωρούν και στο τύπο,αλλάξτε μυαλά και δείτε ποιο πέρα απο τη μύτη σας,πρίν είναι πολύ αργά………..

  2. Αν είστε απόφοιτος/η ΤΕΙ,μήπως να ελέγχατε λιγάκι την ορθογραφία σας?ποιο πέρα???
    λυπάμε???

Γράψτε σχόλιο: