Πώς η Ελλάδα θα μαζέψει 50 δις ευρώ: τι ακριβώς πωλείται

Πώς η Ελλάδα θα μαζέψει 50 δις ευρώ για να ξεπληρώσει τα δάνεια; Τι ακριβώς θα πωληθεί ή «αξιοποιηθεί» από ιδιώτες και ποια τα σχέδια για αποκρατικοποιήσεις;

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές Μαϊου και ήδη θα προωθηθούν όσα είχαν αποφασιστεί σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου όταν η τρόικα ήταν εδώ και μιλούσε για τα 50 δισ. ευρώ.

Το ρόλο του συντονιστή στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, αυτό άλλωστε ήταν ένα από τα χαρτιά του πρωθυπουργού απέναντι στην Άνγκελα Μέρκελ στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να «τρέξει» και ο ίδιος θα «τρέξει» τους υπουργούς που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας το σχέδιο που ζήτησε η γερμανίδα καγκελάριος, ως εγγύηση ώστε να επιτύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, κάτι που όλοι γνωρίζουν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο σύνολό του.

Οι πρώτες ιδιωτικοποιήσεις θα δρομολογηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, με την κυβέρνηση να τις έχει χωρίσει σε κατηγορίες:
– Στην Α΄ Κατηγορία περιλαμβάνεται ο ΟΣΕ, το ΤΤ, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ.
– Στη Β΄ Κατηγορία περιλαμβάνονται οι ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Επίσης:
-Θα πωληθούν τα καζίνο σε Κέρκυρα και Πάρνηθα.
-Θα δοθούν εκ νέου «παρατάσεις» στις υπάρχουσες συμβάσεις με ιδιώτες για συγχρηματοδοτούμενα έργα και θα ζητηθούν προτάσεις για νέα ΣΔΙΤ και επεκτάσεις.

Στις αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011-2013 περιλαμβάνονται ακόμα τα εξής:
– Η επέκταση της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
– Η αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.
– Η μετοχοποίηση της εταιρείας διαχείρισης των κρατικών λαχείων.
– Η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.
– Η αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών σε περιφερειακά αεροδρόμια.
– Η επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και Εγνατία Οδό.
– Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ.
– Η αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος.
– Η προώθηση συμβάσεων παραχώρησης σε περιφερειακούς λιμένες.

Απόκλιση από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα κατά 870 εκατομμύρια ευρώ καταγράφει ο προϋπολογισμός, το πρώτο δίμηνο του έτους. Για αυτό τον λόγο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων, ύψους 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Για να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα, αναμένεται να μπει ψαλίδι στις καταναλωτικές δαπάνες των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων, καθώς και στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στα νοσοκομεία και την εξόφληση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα κληθεί σήμερα να παρουσιάσει την πορεία του προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του 2011, καθώς και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών στο συμβούλιο Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε..

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.