“Στροφή ΔΝΤ: αναδιάρθρωση χρέους Ελλάδας τώρα!”

Πιέσεις για αναδιάρθρωση χρέους φέρεται να ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel. Τι απαντά το ΔΝΤ και ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου;

Το ΔΝΤ πιέζει προς αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας, λέει το Spiegel , ενώ την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, απέρριψε κατηγορηματικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα του Spiegel, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, επισημαίνει ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ συζητoύν αυτή τη σύσταση με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λόγω του μη βιώσιμου χρέους της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το ΔΝΤ θεωρεί ότι, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν είναι πλέον αρκετά, θα πρέπει είτε να μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών δανείων, είτε να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους, είτε ξεκάθαρο “κούρεμα”.

Ακόμα, αναφέρει ότι, παρόλο που το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν θέλει να απευθύνει δημοσίως μία τέτοια έκκληση λόγω φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα δημοσιονομικά της.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ διέψευσε κατηγορηματικά το συγκεκριμένο δημοσίευμα του Der Spiegel.

“Οπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της”, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Ρόιτερς.

Ένα μόλις μήνα πριν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, είχε δηλώσει “βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο”, ενώ και η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, είχε δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” στην ελληνική κυβέρνηση, για την πορεία της οικονομίας και τις πιθανότητες αποπληρωμής του χρέους, δηλώνοντας:

“Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές, ότι σχεδιάζει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του χρέους της”.

Η αξιωματούχος του ΔΝΤ είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να φέρει την οικονομία σε μια κατάσταση που θα της επιτρέψει να αποπληρώσει το χρέος της πλήρως, ενώ αναφέρθηκε στους δύο πυλώνες, στους οποίους στηρίζεται το ελληνικό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας.

“Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που αποσκοπούν στην ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία ανάπτυξης. Οι δυο αυτές πτυχές θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές”, είχε τονίσει.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.