Φορολογική δήλωση 2011: τι κάνουμε με τις αποδείξεις

Με τις προθεσμίες για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων να τρέχουν ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το πιο καυτό θέμα της φετινής διαδικασίας ακούει στο όνομα “αποδείξεις“. Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.

Οι δαπάνες για τις οποίες συλλέγονται οι αποδείξεις, πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Το ελάχιστο ύψος των ετησίων δαπανών πρέπει να αντιστοιχεί στο 10% του ετησίου ατομικού εισοδήματος, αν αυτό είναι μέχρι 12.000 ευρώ, και στο 30% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ. Εδώ, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η προσαύξηση που εξασφαλίζουν στο αφορολόγητό τους όσοι έχουν παιδιά, δεν συνδέεται με το μέτρο των αποδείξεων. Το επιπλέον δηλαδή αφορολόγητο που κερδίζει κάποιος λόγω των παιδιών του, δεν απαιτεί καταναλωτικές δαπάνες. Επίσης, δεν χρειάζονται αποδείξεις για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι δαπάνες είναι περισσότερες από τις απαιτούμενες και μέχρι 15.000 ευρώ ατομικά ή 30.000 ευρώ συνολικά για έγγαμους, ο φορολογούμενος εξασφαλίζει και μείωση φόρου, η οποία ισούται με το 10% της διαφοράς μεταξύ των δηλουμένων και των απαιτουμένων δαπανών. Όταν όμως οι δαπάνες είναι λιγότερες από τις απαιτούμενες, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

Για ατομικό εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ, οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 12.000 ευρώ και οι δηλούμενες δεν μπορεί να υπερβαίνουν επίσης τα 15.000 ευρώ ατομικά ή τις 30.000 για έγγαμους.

Το ποσό των δαπανών επιμερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, που δηλώνεται με την αρχική δήλωση και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις.

Επιπλέον προβλέπεται και μεταφορά ποσού δαπανών από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Οι φορολογούμενοι υποβάλλουν τις αποδείξεις δαπανών σε ειδική ηλεκτρονική φόρμα του Taxisnet ή σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια ΔΟΥ. Στον φάκελο πρέπει να αναγράφουν:

– Το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ.
– Τον αριθμό των αποδείξεων.
– Το συνολικό ποσό που έχουν συγκεντρώσει.

Στα χαρτάκια των αποδείξεων πρέπει να διακρίνεται η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ της, η ημερομηνία έκδοσης της απόδειξης και το τελικό ποσό.

Σε περίπτωση που η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και μπορεί αυτά να έχουν σβηστεί, ο φορολογούμενος πρέπει να τονίσει αυτά τα δεδομένα, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος από την Εφορία.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.