Τα νέα έκτακτα μέτρα μετά το έλλειμμα 2010 στο 10,5%

Ποια νέα έκτακτα μέτρα είναι στα σκαριά μετά την ανακοίνωση της Eurostat οτι το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2010 ανέρχεται στο 10,5%; Ποιοι οι νέοι φόροι και οι νέες αντικειμενικές αξίες;

Την ολιγοήμερη ανάπαυλα του πρωθυπουργού στην Υδρα διαδέχεται από σήμερα η διαρκής προσπάθεια για την εξειδίκευση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και του πακέτου αποκρατικοποιήσεων μετά την ανακοίνωση της Eurostat για το έλλειμμα του 2010, το οποίο έκλεισε το 10,5% του ΑΕΠ, από 9,6% που ανέφεραν οι προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αυτό σημαίνει πως το ύψος των πρόσθετων μέτρων θα είναι 3 δισ. ευρώ, έναντι 1,7 δισ. ευρώ που είχε εκτιμήσει η τρόικα πριν από δύο μήνες και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου του 2011.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει, μεταξύ άλλων: την επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, την επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο, την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και Πετρελαίου Θέρμανσης από τον προσεχή Οκτώβριο, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε όλη την Ελλάδα και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας από το 2012. Αλλο μέτρο από το οποίο το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει σε σημαντικά έσοδα είναι η ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο επιδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε θα δρομολογηθούν κρίσιμες εξελίξεις για την ελληνική οικονομία. Τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν το Υπουργικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η τακτική επίσκεψη της τρόικας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου (πιθανότατα στις 10), οπότε οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της χώρας για τη χορήγηση της επόμενης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο, από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα πρέπει να παρουσιαστεί ώς τα μέσα Μαΐου στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την τρόικα. Αν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί ή καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις, τότε θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε εκλογές, ενώ αν ψηφιστεί, θα ακολουθήσει ριζικός ανασχηματισμός. Αρχές Ιουνίου επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει την Ε.Ε. για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, τα βασικά σημεία του οποίου όμως βρίσκονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Τέλος, στις 23 και 24 Ιουνίου γίνει η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε., κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να οριστικοποιήσουν και να εξειδικεύσουν τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.