Πανελλήνιες 2011: τέλος το 10%, αλλαγές για μετεγγραφές

Τέλος στο θεσμό του 10%, προβλέπεται να βάλει το υπουργείο παιδείας. Μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις 2011, θα μπει τέλος, σε ένα μέτρο που καθιερώθηκε επί Αρσένη και ισχύει με τη σημερινή του μορφή από το 2000 (οπότε και τροποποιήθηκε από τον Π. Ευθυμίου).

Συγκεκριμένα: Κατάργηση της δυνατότητας εισαγωγής χωρίς εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποφοίτων Λυκείων προηγούμενων ετών σε ποσοστό 10% επί του αριθμού εισακτέων. Στόχος «η ίση μεταχείριση με πανελλαδικές εξετάσεις επί των ίδιων θεμάτων όλων των υποψηφίων». Το μέτρο που έδινε το δικαίωμα επανυποβολής μηχανογραφικού για δύο χρονιές μετά το έτος εξέτασης και εισαγωγής σε κάποιο ΑΕΙ (χωρίς, μάλιστα, να αφαιρεί τη δυνατότητα εγγραφής σ’ αυτό).

Στις βάσεις 2011 λοιπόν, θα συμπεριληφθεί για τελευταία φορά το 10%.

Το Υπουργείο Παιδείας, κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή, τις αλλαγές στις μετεγγραφές, που θα ισχύσουν μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2011.

Σύμφωνα λοιπόν τη ρύθμιση καταργείται η ελεύθερη εισαγωγή των δικαιούμενων μετεγγραφή φοιτητών. Σύμφωνα με την τροπολογία που ενέταξε στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τα πειραματικά σχολεία η υπουργός Παιδείας, καταργούνται οι μετεγγραφές ειδικών κατηγοριών και θεσπίζεται μια γενική κατηγορία εισαγομένων που διεκδικούν έναν περιορισμένο αριθμό θέσεων ανά τμήμα, όχι πάνω από το 20% του συνολικού αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα. Οπου εισαχθούν, εκεί θα παραμείνουν.

Βασικά κριτήρια, η βαθμολογία (κατά φθίνουσα σειρά) σε σχέση με τη σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό κατά πρώτον ως υποψήφιοι γενικής σειράς και κατά δεύτερον ως υποψήφιοι μιας εκ των ειδικών περιπτώσεων. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη προβλέπεται και περιορισμός σχετικά με το οικογενειακό εισόδημα: δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50.000 ευρώ. Στις ειδικές κατηγορίες εντάσσονται πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, εισαγόμενοι με αδελφό ή αδελφή σε ΑΕΙ διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας γονέων, ορφανοί, συγγενείς αναπήρων κ.ά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.