Τι θα γίνει αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα: τράπεζες, χρέος

Τι θα γίνει αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και γιατί οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις προσπαθούν να αποφύγουν αυτό το ενδεχόμενο; Τι εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες για χρεοκοπία-αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας;

Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θεωρείται πιθανή με βάση τις τιμές στις αγορές παραγώγων, μπορεί να παρασύρει τις Ιρλανδία και Πορτογαλία στην ίδια μοίρα, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα ομόλογα και των τριών κρατών, ενώ οι ψηφοφόροι αντιστέκονται στα μέτρα οικονομικής λιτότητας.

«Η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της το 2013 ή ίσως και πιο πριν. Εάν το κάνει, θα είναι πολύ δύσκολο για τις Ιρλανδία και Πορτογαλία να θέσουν πολύ αυστηρά προγράμματα λιτότητας, και να μην προχωρήσουν και αυτές σε αναδιάρθρωση. Θα πάρει τη μορφή domino», σχολιάζει η Marie-Anne Allier, αναλύτρια της Amundi Asset Management, στην ιστοσελίδα της Hurriyet, που επικαλείται το Bloomberg και την αρθρογράφο Emma Charlton.

«Αυτό που μας λέει η αντίδραση της αγοράς, είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια λύση στα προβλήματα αυτών των χωρών. Μια επιλογή μεταξύ της χρεοκοπίας και των μέτρων λιτότητας, είναι λάθος στρατηγική. Οι ηγέτες της ευρωζώνης θεωρούν πως είναι καλύτερο να περιμένουν και να δουν τι θα συμβεί, αλλά η αγορά σιχαίνεται την αβεβαιότητα», αναφέρει ο Nicola Marinelli, fund manager στην Glendevon King Asset Management.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συρρικνωθεί για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2011, εν τω μέσω της εφαρμογής μέτρων μείωσης του κόστους που ακολούθησαν τη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το προηγούμενο έτος.

«Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι για αυτές τις οικονομίες να μειώσουν το χρέος τους σε πιο διατηρήσιμα επίπεδα μέσω μιας περιόδου σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης και με μεγάλα πλεονάσματα του προϋπολογισμού», σχολιάζει ο Ben May, οικονομολόγος της Capital Economics.

Ο May εκτιμά πως η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 4,5% φέτος και κατά 2% το 2012, ενώ η Πορτογαλία θα συρρικνωθεί 1,5% φέτος και 0,8% στο επόμενο έτος.

Διαβάστε τι γίνεται με τις καταθέσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας και αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.