Νέες τραπεζικές καταθέσεις με υψηλά επιτόκια-χαμηλό ρίσκο

Nέα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα προτείνουν οι τράπεζες στους έλληνες αποταμιευτές, οι οποίοι εξακολουθούν για τρίτη συνεχή χρονιά να δείχνουν την προτίμησή τους στις προθεσμιακές καταθέσεις. Ποια τα νέα τραπεζικά προϊόντα με υψηλές αποδόσεις;

Ακόμη και για ποσά της τάξεως των 20.000 ευρώ υπάρχουν προθεσμιακές καταθέσεις με ετήσια απόδοση που ξεπερνά το 5% για διάρκεια 12 μηνών, ενώ ακόμη για «κλείσιμο» του ίδιου ποσού για μόλις τριάντα ημέρες το ετησιοποιημένο επιτόκιο διαμορφώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και υψηλότερα του 4%. Για μεγαλύτερα ποσά, από 50.000 ευρώ και πάνω, εύκολα μπορεί να εξασφαλιστεί μια απόδοση πάνω από το 4%.

Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων διάρκειας ως και 12 μηνών έφθασε τον Φεβρουάριο του 2011 στο 3,75%, που αποτελεί υψηλό δύο ετών. Με στόχο να ανατρέψουν αυτή την εικόνα, οι τράπεζες λανσάρουν νέα καταθετικά-επενδυτικά προγράμματα που με μηδενικό ή ελεγχόμενο ρίσκο προσφέρουν ακόμη πιο μεγάλη ανταμοιβή.

Συγκεκριμένα, τα τμήματα ανάπτυξης προϊόντων θέλουν να οδηγήσουν ένα μέρος των ελληνικών αποταμιεύσεων σε πιο «μοντέρνα» προϊόντα, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλότερες αποδόσεις. Κεντρικό στόχο της πολιτικής που ακολουθείται αποτελεί η μείωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς δεν μπορεί να διατηρηθεί επ΄ αόριστον το κόστος τους στα τρέχοντα επίπεδα.

1. Καλάθια επενδύσεων
Πρόκειται για επενδυτικά προγράμματα προκαθορισμένης διάρκειας και μέσου κινδύνου. Οι αποδόσεις τους για ένα ποσοστό της συνολικής επένδυσης είναι ιδιαίτερα ελκυστικές, ακόμη και τετραπλάσιες σε σχέση με τα μέσα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, αλλά ταυτοχρόνως ενέχουν το ρίσκο απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου. Αυτό συμβαίνει διότι τα χρήματα του επενδυτή κατανέμονται μεταξύ μιας προθεσμιακής κατάθεσης μικρής διάρκειας με υψηλό επιτόκιο και αμοιβαίων κεφαλαίων. Ετσι ο επενδυτής έχει μηδενικό ρίσκο και εξασφαλισμένη απόδοση για ένα μέρος του κεφαλαίου του, συνήθως για το μισό, αλλά το υπόλοιπο μισό εκτίθεται στους κινδύνους των αγορών μέσω των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που υποχρεωτικά αγοράζει.

2. Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου
Επανέρχονται στο προσκήνιο οι επενδύσεις με εγγυημένο το αρχικό κεφάλαιο, που δίνουν τη δυνατότητα επένδυσης τόσο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια. Με τα προγράμματα αυτά οι επενδυτές μπορούν να τοποθετηθούν σε μετοχικές αξίες χωρίς τον κίνδυνο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου, με την προοπτική να κερδίσουν μια απόδοση ως και 10% σε ετήσια βάση.

3. Σύνθετα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα
Αποτελούν τη νέα «μόδα» στον χώρο των επενδύσεων, καθώς συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά μιας προθεσμιακής κατάθεσης, ενός αμοιβαίου κεφαλαίου και ενός ασφαλιστικού προϊόντος ζωής. Συγκεκριμένα, ένα μέρος του αρχικού κεφαλαίου τοποθετείται σε μια προθεσμιακή κατάθεση, συνήθως μεγάλης διάρκειας (περί τα πέντε έτη), και το υπόλοιπο σε αμοιβαίο κεφάλαιο ή επενδυτικό καλάθι. Παράλληλα, παρέχεται ασφαλιστική κάλυψη ζωής για τον επενδυτή και την οικογένειά του σε προνομιακή τιμή.

Τέσσερις επιλογές για προθεσμιακές καταθέσεις

Τα τμήματα μάρκετινγκ των τραπεζών έχουν δημιουργήσει μια σειρά νέων προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με στόχο να προσελκύσουν καταθέτες. Στο πλαίσιο αυτό η γκάμα των προθεσμιακών καταθέσεων περιλαμβάνει τις εξής εκδοχές:

1. Προθεσμιακές καταθέσεις με απόδοση τόκων στη λήξη. Πρόκειται για την πιο απλή μορφή «κλειστών» λογαριασμών. Το επιτόκιο είναι σταθερό και προσυμφωνημένο για όλη τη διάρκεια της κατάθεσης, ενώ η καταβολή των τόκων γίνεται στη λήξη της προκαθορισμένης διάρκειας της κατάθεσης. Σε περίπτωση πρόωρης ανάληψης οι τράπεζες επιβάλλουν ποινή.

2. Καταθέσεις με κλιμακούμενο επιτόκιο. Τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την καταβολή των τόκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και την ενισχυόμενη απόδοση από μήνα σε μήνα ή από τρίμηνο σε τρίμηνο ή από χρόνο σε χρόνο. Με τον τρόπο αυτόν δίδεται η δυνατότητα στον καταθέτη σε κάθε περίοδο εκτοκισμού να κάνει ανάληψη του συνόλου των καταθέσεων χωρίς κανένα κόστος, ωστόσο του παρέχεται ως κίνητρο η αυξημένη απόδοση εφόσον παραμείνει στην τράπεζα.

3. Καταθέσεις με δώρο τόκους. Με την ίδια λογική λειτουργούν τα προϊόντα που προσφέρουν δώρο τόκους κάποιων μηνών στην περίπτωση που ο καταθέτης δεν κάνει ανάληψη των κεφαλαίων του νωρίτερα από τη λήξη της κατάθεσης. Μπορεί οι τόκοι να καταβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. κάθε μήνα, και ο πελάτης να έχει τη δυνατότητα την ίδια στιγμή να αποσύρει το σύνολο των αποταμιεύσεών του, ωστόσο δίδεται ως κίνητρο παραμονής στην τράπεζα η καταβολή έξτρα τόκων. Ετσι, μπορεί η κατάθεση να είναι διάρκειας 12 μηνών, αλλά ο πελάτης λόγω του μπόνους να λάβει τόκους 15 μηνών.

4. Καταθέσεις συνδεδεμένες με ευρωπαϊκά επιτόκια. Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί προσφέρονται με επιτόκια που είναι συνδεδεμένα με δείκτες αναφοράς, όπως τα διατραπεζικά επιτόκια euribor. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση της κατάθεσης είναι κυμαινόμενη και εξαρτάται από την πορεία των αγορών. Το τελικό επιτόκιο προκύπτει από την πρόσθεση σε αυτά ενός προκαθορισμένου σταθερού περιθωρίου. Οι καταθέτες κερδίζουν από την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.