Γιατί επιτέθηκαν στο «ρατσιστή» Νομπελίστα Watson στην Πάτρα [video]

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο πανεπιστήμιο Πατρών όταν ομάδα νεαρών με κουκούλες προσπάθησε να χτυπήσει το Νομπελίστα του DNA, James Watson, φέρνοντας στο φως την αμφιλεγόμενη διαμάχη γύρω από το πρόσωπο του.

Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε στο χώρο που πραγματοποιείται το 12ο συνέδριο χημείας και ένας νεαρός με κουκούλα στο πρόσωπο ανέβηκε στο βήμα την ώρα που μιλούσε ο βραβευμένος με Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας καθηγητής James D. Watson, κρατώντας ένα κοντάρι.

Ο νεαρός προσπάθησε να επιτεθεί στον καθηγητή. Στην προσπάθειά τους να τον εμποδίσουν δυο καθηγητές του πανεπιστημίου τραυματίστηκαν ελαφρά στο χέρι και το κεφάλι.

Στο αμφιθέατρο της Πάτρας έγινε χαμός με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται έντονα και να διαπληκτίζονται με τους κουκουλοφόρους.

Δείτε βίντεο με την επίθεση στο νομπελίστα Watson στην Πάτρα:

Γιατί όμως επιτέθηκαν οι κουκουλοφόροι στον James Watson; Το -απαράδεκτο- επεισόδιο φέρνει στο φως τη διαμάχη που έχει προκαλέσει αυτός ο άνθρωπος γύρω από τις απόψεις του.

Ο Αμερικανός James Watson (1928- ) μαζί με τον Βρετανό Francis Crick (1916-2004) δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature το 1953 τη μοριακή δομή διπλής έλικας που πρότειναν για το “μυστήριο” μόριο του δεοξυ-ριβονουκλεϊκού οξέος (DNA). Η δομή ήταν σωστή και οι συνέπειές της τεράστιες, καθώς αυτό βοήθησε να αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρεται η γενετική πληροφορία. Η ανακάλυψη αυτή απέφερε στoυς Watson και Crick το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962.

Το επεισόδιο στην Πάτρα φέρνει στην επιφάνεια τις κατηγορίες οτι ο James Watson εκφράζει ρατσιστικές απόψεις. Στην Αμερική μάλιστα, ο Watson έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά τις κατηγορίες οτι έκανε ρατσιστικές δηλώσεις σε βάρος των μαύρων.

Το θέμα ξεκίνησε όταν οι Sunday Times του Λονδίνου δημοσίευσαν άρθρο σύμφωνα με το οποίο ο 79χρονος Watson δήλωσε πως είναι «κατά βάθος απαισιόδοξος για το μέλλον της Αφρικής». «Οι κοινωνικές πολιτικές μας βασίζονται στο γεγονός ότι η ευφυΐα τους είναι η ίδια με τη δική μας, ενώ όλες οι έρευνες λένε πως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα» εξήγησε στην εφημερίδα. Συνεχίζοντας ανέφερε πως «όσοι έχουν να κάνουν με μαύρους υπαλλήλους διαπιστώνουν πως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα». Οι αντιδράσεις ήταν οργισμένες και μαζικές. Το Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου ματαίωσε προγραμματισμένη ομιλία του Watson και η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων εξέφρασε την αντίθεσή της στα «ρατσιστικά σχόλια».

«Είμαι καταντροπιασμένος γι’ αυτό που συνέβη» ανέφερε ο Watson σε δήλωσή του που δόθηκε στο Associated Press από τον εκδότη του στη Βρετανία. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορούσα να έχω δηλώσει αυτά που φέρομαι να έχω δηλώσει. Μπορώ σίγουρα να καταλάβω γιατί ο κόσμος, έχοντας διαβάσει αυτές τις δηλώσεις, αντέδρασε όπως αντέδρασε».

Αλλά η απολογία του Watson δεν ήταν αρκετή ούτε για τον εργοδότη του, το εργαστήριο Cold Spring Harbor στις ΗΠΑ, το οποίο ανακοίνωσε πως τον θέτει σε διαθεσιμότητα.

Πάντως ο Watson έχει κάνει και στο παρελθόν προκλητικά σχόλια που αφορούν την επιστήμη και την κοινωνία. Το 2000, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, είχε δηλώσει πως η σεξουαλική ορμή συνδέεται με το χρώμα του δέρματος. «Γι΄αυτό λέμε ‘Λατίνοι εραστές’» φέρεται να είπε. «Δεν έχετε ακούσε ποτέ για τον Αγγλο εραστή. Μόνο για τον Αγγλο ασθενή».

Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο Avoid Boring People (Αποφύγετε τους βαρετούς ανθρώπους) ο Watson υποστηρίζει ότι δεν αποκλείεται οι διανοητικές ικανότητες κάθε λαού να ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική του εξάπλωση και την εξελικτική του ιστορία.

H Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, καταδίκασε τον προπηλακισμό του Watson επισημαίνοντας: “O προπηλακισμός του νομπελίστα Ιατρικής και Φυσιολογίας Τζέιµς Γουότσον, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πατρών, πέρα από την αυτονόητη καταδίκη του, πρέπει να αποτελέσει έναυσμα αφύπνισης συνειδήσεων. Απάντηση στον κουκουλοφόρο φασισμό, που απειλεί με ωμή βία την επιστημονική έκφραση και θεμελιώδεις ακαδημαϊκές ελευθερίες, είναι η ενεργοποίηση όλων και η συνειδητή ενεργός δράση για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Οι περιστάσεις απαιτούν έμπρακτη και ευρεία συναίνεση για ριζικές και εκ βάθρων αλλαγές”.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.