Το Fimes.gr στους “Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα”: φωτο, video

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο που κατέγραψε το Fimes.gr από τη συγκέντρωση «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα». Κοσμοσυρροή νέων.

Κάτι μοναδικό συνέβη την Τετάρτη 25 Μαΐου στην Αθήνα. Μέσα σε μια μέρα οι νέοι οργανώθηκαν μέσω facebook και twitter και έδωσαν την απάντηση τους στους Ισπανούς που ειρωνεύτηκαν -και με το δίκιο τους- οτι οι Έλληνες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Το Fimes.gr βρέθηκε ανάμεσα στους Αγανακτισμένους του Συντάγματος και κατέγραψε τα τεκταινόμενα. Η ελλιπής ενημέρωση από τα κλασσικά ΜΜΕ άφησε ένα τεράστιο κενό πληροφόρησης στον κόσμο που δεν ήξερε τι πραγματικά συμβαίνει στο Σύνταγμα. Για άλλη μια φορά, μόνη πηγή ενημέρωσης ήταν τα blogs και το διαδίκτυο.

Τρία πράγματα ήταν τα πιο εντυπωσιακά στη συγκέντρωση «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα»:

Πρώτον, η μαζικότητα του κόσμου. Πάνω απο 50.000 άνθρωποι κατέβηκαν στην πλατεία με οργάνωση μόνο μιας μέρας. Πολλοί έπαιρναν τηλέφωνο φίλους τους από το Σύνταγμα και τους έλεγαν “Έλα Σύνταγμα να δεις τι γίνεται!” Στη μεγάλη προσέλευση φυσικά ρόλο έπαιξε και το ειρωνικό σχόλιο των Ισπανών για τους Έλληνες που έθιξε το φιλότιμο μας.

Δεύτερον, η απουσία κομματικών συνθημάτων και συνδικαλιστών. Ο κόσμος ήταν στη συντριπτική πλειονότητα νέα παιδιά που πολλά δεν είχαν κατέβει ξανά σε συγκέντρωση. Πολλοί ποδηλάτες, μητέρες με παιδιά. Το πλήθος ετερόκλητο, όπως και τα συνθήματα. Ακούσαμε όλων των ειδών, από το “Να καεί, να καεί, το μπουρδ..λο η Βουλή” μέχρι τον Εθνικό Ύμνο, δείγμα της ετερόκλητης προέλευσης των διαδηλωτών. Συνεκτικός δεσμός η αγανάκτιση για την κατάσταση της χώρας.

Τρίτον, η ειρηνικότητα της συγκέντρωσης. Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο μεγάλη συγκέντρωση ήταν τόσο ειρηνική και φιλήσυχη. Ο κόσμος κάθονταν κάτω, έκανε πηγαδάκια, τα ΜΑΤ είχαν χαλαρώσει και μάλιστα συνομιλούσαν με τον κόσμο. Είδαμε πολλούς άντρες των ΜΑΤ να στρίβουν τσιγάρο, να πίνουν το αναψυκτικό τους και να συνομιλούν με διαδηλωτές σε χαλαρό τόνο. Γιατί κι αυτοί τα ίδια προβλήματα με όλους έχουν και, άλλωστε, κανείς δεν ήθελε να προκαλέσει επεισόδια.

Δείτε φωτογραφίες από τη συγκέντρωση “Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα” την 25η Μαΐου:

Ξεχωριστό τόνο έδιναν οι τυμπανιστές που ήρθαν από διάφορες σχολές κρουστών της Αθήνας, όπως της ομάδας Quilobo. Δείτε βίντεο από τους «Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα»:

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα»:
– “Εεε Οοο, πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από ‘δω, ΟΥΣΤ!” (κεντρικό σύνθημα)
– “Ουστ-ουστ”
– “Φέρτε πίσω τα λεφτά”
– “Κλέφτες-κλέφτες”
– “Όσο νυχτώνει, το χρεός μεγαλώνει, και συ μαλ..κα Πάγκαλε, φουσκώνεις σαν μπαλόνι”
– “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”
– “Να καεί, να καεί το μπουρδ..λο η Βουλή”
– “Αέρα αέρα να φύγει η χολέρα”
– “Ελλάς-Ελλάς”
– Εθνικός Ύμνος

Ο κόσμος έμεινε στην πλατεία Συντάγματος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκέντρωση “Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα” είναι διαρκείας και θα υπάρχει κάθε μέρα, στα πρότυπα των συγκεντρώσεων στην Ισπανία.

Ο καιρός είναι καλός, οπότε μια μπυρίτσα μπροστά στη Βουλή είναι ό,τι πρέπει. Τώρα που ξυπνήσαμε, ας μην κοιμηθούμε πάλι…

Δείτε τη συγκεντρωση Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα live και τι είπαν οι Ισπανοί για τους Έλληνες που κοιμούνται.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.