Απογραφή 2011: υποχρεωτική, παγίδες, κίνδυνοι

Είναι η απογραφή 2011 υποχρεωτική; Ποιοι οι κίνδυνοι από την απογραφή 2011 και οι παγίδες αν κάποιος αρνηθεί να απογραφεί;

Αρχίζει στις 10 Μαΐου η Γενική Απογραφή 2011. Η διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 24 του μήνα είναι υποχρεωτική.

Οι απογραφείς που θα συμμετέχουν στην απογραφή 2011 θα φορούν κονκάρδα με το ειδικό σήμερα της Αρχής και το όνομα τους καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη τους.

Οι ερωτήσεις τους θα αφορούν το σπίτι κάθε πολίτη, τα άτομα που διαμένουν σε αυτήν, την ηλικία, το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την κατάσταση απασχόλησης τους.

Η διάρκεια της συνέντευξης, σύμφωνα με τους υπευθύνους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, θα μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 λεπτά.

Η Απογραφή 2011 είναι υποχρεωτική και όσοι αρνηθούν να απαντήσουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα που κυμαίνονται από 1.000 έως 5.000 ευρώ, σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια Στατιστικών Ερευνών της ΕΛ.ΣΤΑΤ Αθανασία Ξενάκη.

Προβλέπονται επίσης πρόστιμα από 10.000 έως 200.000 ευρώ για τους απογραφείς που θα παραβιάσουν την εμπιστευτικότητα.

Στη διαδικασία της απογραφής 2011 θα συμμετέχουν 55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες, με σκοπό να συγκεντρωθούν στοιχεία για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Υπάρχουν κίνδυνοι από την Απογραφή 2011 για τα προσωπικά δεδομένα; Τα στοιχεία που θα συλλέξει η ΕΛΣΤΑΤ είναι εμπιστευτικά και προφυλάσσονται από το στατιστικό απόρρητο που προβλέπεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία, ενώ κατά την παρουσίασή τους θα δημοσιοποιηθούν ανωνυμοποιημένοι στατιστικοί πίνακες και δείκτες, καθώς «η εμπιστευτικότητα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Για την κατοικία, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν το έτος κατασκευής και το εμβαδόν, ενώ ερωτήσεις θα γίνουν σχετικά με την ύδρευση, τη θέρμανση, τη μόνωση, την κύρια πηγή ενέργειας, την διαχείριση των απορριμμάτων, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, καθώς και τον αριθμό των αυτοκινήτων και τους χώρους στάθμευσης που διαθέτει.

Υπάρχουν παγίδες της Απογραφής 2011 όσον αφορά τη νομιμότητα των στοιχείων; Όπως ξεκαθάρισαν οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, δεν θα ζητηθεί κανένα πιστοποιητικό νομιμότητας και δεν θα τεθεί κανένα ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα του ακινήτου.

Για τους μετανάστες, υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες, η απογραφή θα γίνει στην γλώσσα τους, παρουσία συνοδού, ο οποίος θα ανήκει στην κοινότητά τους, και οι ίδιοι δε θα χρειαστεί να παρουσιάσουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο της νομιμότητάς τους.

Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για τους Ρομά, καθώς και για αστέγους, όπως εξήγησε η διευθύντρια της διεύθυνσης πληθυσμού και αγοράς εργασίας, αναπληρώτρια προϊσταμένη της ομάδας έργου για την απογραφή, Κατερίνα Μουταφίδου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τον φόβο και την καχυποψία που επικρατεί σε μία μερίδα του πληθυσμού, όσον αφορά την απογραφή 2011, ο κ. Γεωργίου δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να γίνει σωστά η απογραφή και να λάβουν όλοι μέρος. Τα στοιχεία για την εικόνα της χώρας πρέπει να είναι ακριβή και αξιόπιστα και αυτό εξαρτάται από τον καθένα. Μόνο έτσι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον».

Η γενική απογραφή πληθυσμού 2011 έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ, γίνεται κάθε 10 χρόνια και είναι υποχρεωτική.

Εάν οι κάτοικοι δεν είναι παρόντες κατά την πρώτη επίσκεψη του απογραφέα, προβλέπεται νέα επίσκεψη κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Τα πρώτα στοιχεία της απογραφής θα παρουσιαστούν τον Ιούνιο του 2011, ενώ τα αναλυτικά, σε διάστημα ενάμιση έτους.

Περισσότερες πληροφορίες για την Απογραφή 2011 υπάρχουν στο www.apografi2011.gr.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.