Φόβοι για νεκρό διαδηλωτή από ΜΑΤ. Εξελίξεις με υγεία του

«Τον χτύπησαν απρόκλητα οι αστυνομικοί» λένε αυτόπτες μάρτυρες. Πώς εξελίσσεται η υγεία του σοβαρά τραυματισμένου διαδηλωτή στα επεισόδια της 11ης Μαΐου;

«Απρόκλητη δολοφονική επίθεση» των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών στην οδό Πανεπιστημίου καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού του 31χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή που δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, στην Εντατική Μονάδα του νοσοκομείου της Νίκαιας. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι διενεργεία έρευνα υπό την εποπτεία εισαγγελέα για «ενδεχόμενες ευθύνες αστυνομικών».

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Νίκαιας και Ευαγγελισμού οι νεαροί διαδηλωτές-τραυματίες που συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Πρόκειται για δύο φοιτητές 31 και 29 ετών, αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύται στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ο 29χρονος φοιτητής που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στην Αθήνα στις 11 Μαΐου, ενώ ακόμα πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση της υγείας του 31χρονου φοιτητή που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Μάρτυρες των επεισοδίων συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους γονείς του 31χρονου τραυματία. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτόπτους, ο φοιτητής δέχθηκε τουλάχιστον δύο ισχυρά χτυπήματα με γκλομπ στο κεφάλι. «Δεν είχε προηγηθεί επεισόδιο, δεχθήκαμε απρόκλητη επίθεση με ομοβροντία χημικών και γκλομπ, την ώρα που τα φοιτητικά μπλοκ κατέβαιναν την Πανεπιστημίου στο τέλος της πορείας. Η επίθεση έγινε μεταξύ Βουκουρεστίου και των Προπυλαίων».

Δείτε βίντεο με ξυλοδαρμό διαδηλωτή στην Γενική Απεργία και πορεία στο κέντρο της Αθήνας:

Το ιατρικό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει αναλυτικά:

«Ο τραυματίας Καυκάς Ιωάννης ετών 31 προσκομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ περί ώρα 14. 45 συνεπεία, αναφερόμενου ξυλοδαρμού. Η κλινική εξέταση ανέδειξε εξωτερικό τραύμα στο κρανίο κυρίως δεξιά, και ωτορραγία σύστοιχα.

Παρουσίαζε σταδιακά έκπτωση του επιπέδου συνείδησης και μέχρι την ολοκλήρωση της παροχής Πρώτων Βοηθειών, παρουσίασε κώμα με συνοδή ανισοκορία και χρειάστηκε να διασωληνωθεί επειγόντως. Ο απεικονιστικός έλεγχος με επείγουσα αξονική τομογραφία εγκέφαλου ανέδειξε κατάγματα κρανίου, εκτεταμένο επισκληρίδιο αιμάτωμα με αξιόλογη παρεκτόπιση της μέσης γραμμής του εγκέφαλου. Οδηγήθηκε επειγόντως στο χειρουργείο όπου υποβλήθηκε σε κρανιοτομία για αφαίρεση του αιματώματος, αποσυμπιέση του εγκέφαλου και ανάσχεση της αιμορραγίας.

Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Ο ασθενής νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό φαρμακευτική αγωγή και μηχανικό αερισμό .

Παρά τη σχετική σταθεροποίηση η κατάσταση του τραυματία παραμένει κρίσιμη».

Σύμφωνα με την τοπική ΕΙΝΑΠ, το συνδικαλιστικό φορέα των ιατρών του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «σε βαριά, προθανάτιο κατάσταση, με ανισοκορία και τεράστιο επισκληρίδιο αιμάτωμα». Οι γιατροί κατέφεραν να κλείσουν το τραύμα και στη συνέχεια ο 31χρονος μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τα επόμενα 24ωρα είναι αρκετά κρίσιμα, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς ωστόσο ο τραυματίας θα τεθεί υπό διαρκή παρακολούθηση για επτά ημέρες. Όπως έλεγαν το τραύμα είχε προκληθεί από βαρύ αντικείμενο, κάτι που τους προκάλεσε εντύπωση.

Για την κατάσταση της υγείας του ενημερωνόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Σχολιάζοντας τον τραυματισμό του διαδηλωτή, η κυβέρνηση εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για το σημερινό βαρύ τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι στις δύσκολες συνθήκες που περνά η χώρα μας απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα από όλους.

Η βια είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται. Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος, για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών, υπό την εποπτεία εισαγγελέα.

Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε και την αυτοδικία ως λύση. Καταδικαστέα λοιπόν είναι και η συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις Αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα, ακόμη και στον ιατροδικαστή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη διερεύνηση της αλήθειας.

Επιβάλλεται να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να δείξουμε τη ψυχραιμία και τη σύνεση που χρειάζεται.

Παρακολουθούμε με αγωνία την εξέλιξη της υγείας του τραυματία και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που διατάχθηκε αμέσως.

Στα δυο συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ συμμετείχαν, κατά την ΕΛ.ΑΣ., περισσότεροι από 20.000 εργαζόμενοι.

Παραλίγο τα επεισόδια να ξεκινούσαν και πριν από την πορεία όταν περίπου 30 κάτοικοι της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 44χρονος δεν επέτρεπαν να διέλθουν από την 3η Σεπτεμβρίου μπλοκ διαδηλωτών. Μάλιστα ένας από τους όρους που έθεταν ήταν «να περάσουν αφού πρώτα σταματήσουν και ψάλλουν τον εθνικό ύμνο». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονταν στο σημείο ανέλαβαν τις διαπραγματεύσεις και τελικά με την παρέμβαση και των ψυχραιμότερων οι συγκεντρωμένοι παραμέρισαν από το οδόστρωμα και άφησαν τους εργαζόμενους να περάσουν.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές σταμάτησαν μπροστά από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 44χρονος κάνοντας ενός λεπτού σιγή.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.