Ποιος αστυνομικός ε.α. πίσω από δολοφονία αστυνομικών

Σοκ προκαλεί η πληροφορία οτι ένας απόστρατος αστυνομικός βρίσκεται πισω από τη δολοφονία δύο συναδέλφων του της ομαδας ΔΙΑΣ στο Ρέντη.

Ένας απόστρατος αστυνομικός, ηλικίας 41 ετών, ο οποίος έφυγε από το Σώμα το Μάρτιο του 2011 για λόγους υγείας, είναι ανάμεσα στους εννέα συλληφθέντες που είχαν επαφές με στη σπείρα που βρίσκεται πίσω από τη δολοφονια αστυνομικών στο Ρέντη, την 1η Μαΐου 2011, με θύματα δύο νεαρούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.- χωρίς ωστόσο να είναι άμεση η εμπλοκή του με το φονικό.

Στην 9μελή συμμορία συμπεριλαμβάνονται δύο αλλοδαποί που διέθεσαν το αυτοκίνητο μάρκας VOLVO στους δράστες της συμπλοκής με τους Αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., όχημα το οποίο είχαν αφαιρέσει από την έκθεση αυτοκινήτων στη Νέα Ερυθραία.

Οι εννέα -8 αλλοδαποί και ο ένας Έλληνας αστυνομικός- κατηγορούνται για «Σύσταση και συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση», «Διακεκριμένες κλοπές», «Ληστείες», «Φθορά ξένης ιδιοκτησίας» κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, για παράβαση του Νόμου «Περί ναρκωτικών» και παράβαση του Νόμου «Περί όπλων».

Παράλληλα, οι ίδιοι μαζί με άλλους συνεργούς τους που διαφεύγουν τη σύλληψη και αναζητούνται, πριν από ένα έτος περίπου είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπρατταν ληστείες και κλοπές εις βάρος καταστημάτων εμπορίας και φύλαξης αυτοκινήτων, σε οικίες και σε διάφορα άλλα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής.

Συγκεκριμένα, αφού επέλεγαν τους στόχους, άλλοι εισέρχονταν σε αυτούς, αφαιρώντας αντικείμενα, άλλοι περιφρουρούσαν τους χώρους – στόχους κατά τη διάρκεια της κλοπής (τσιλιαδόροι) και άλλοι προωθούσαν – πουλούσαν τα αφαιρεθέντα είδη (αυτοκίνητα – εργαλεία κλπ).

Αδίστακτοι κακοποιοί και γνώριμοι των ελληνικών διωκτικών αρχών είναι οι δράστες που έστησαν τη θανάσιμη ενέδρα στους άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στον Ρέντη, σκοτώνοντας τους δύο νεαρούς αστυνομικούς. Οι δύο ομογενείς από τη Ρωσία είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη για άλλα, μικρότερα αδικήματα, ενώ η παράνομη δραστηριότητά τους φαίνεται πως τους επέτρεπε ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης.

Ο 36χρονος ομογενής, το δακτυλικό αποτύπωμα του οποίου βρέθηκε πάνω στο Καλάσνικοφ που θέρισε τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη και τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη, θεωρείται από τους αστυνομικούς σκληρός εγκληματίας, παρ’ ότι έως τώρα είχε κατηγορηθεί μόνο για μικροαδικήματα, όπως κλοπές. Εχει παντρευτεί δύο φορές και είναι πατέρας τριών παιδιών, ενώ το σπίτι του βρίσκεται στην περιοχή του Μενιδίου, δηλαδή κοντά στο περίπτερο όπου έγινε η ληστεία και ξεκίνησε η αιματηρή καταδίωξη.

Ωστόσο, ακόμη πιο σκληρό χαρακτηρίζουν οι αστυνομικοί τον άλλο βασικό κατηγορούμενο, τον 28χρονο ομογενή, ο οποίος δεν «έσπασε» κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Οσες ερωτήσεις και αν του έκαναν οι αστυνομικοί, τους κοιτούσε με παγερό βλέμμα και δεν τους έλεγε την παραμικρή λεπτομέρεια για το μοιραίο βράδυ. Υποστήριξε μόνον ότι ο 36χρονος ήταν εκείνος που πυροβόλησε κατά των δύο αστυνομικών. Ο νεότερος εκ των δύο κατηγορουμένων είναι επίσης παντρεμένος και κατοικούσε στο Πέραμα, στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των δύο δραστών έγινε τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, περίπου στις 4.00. Οι αστυνομικοί τους «επισκέφτηκαν» στα σπίτια τους και τους οδήγησαν στα κεντρικά της Ασφάλειας, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για το μοιραίο βράδυ της 1ης Μαρτίου. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί ιδίοις όμμασι αλλά και από τις πληροφορίες που είχαν ήδηη συγκεντρώσει, οι δύο δράστες είχαν οικονομική άνεση και τους άρεσαν η καλή ζωή, η διασκέδαση και οι νυχτερινές έξοδοι, παρ’ ότι και οι δύο ήταν άνεργοι.

ΕΝΤΕΚΑ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Συνολικά οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα έντεκα άτομα, τα οποία συνελήφθησαν στην επιχείρηση εξιχνίασης του διπλού φονικού. Εναντίον τους ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις με βαριές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, οι εννέα από τους έντεκα συλληφθέντες κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Τέσσερα άτομα, οι δύο ομογενείς από τη Ρωσία που συνελήφθησαν καθώς και άλλοι δύο που διαφεύγουν, κατηγορούνται επίσης για ανθρωποκτονία από πρόθεση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία και κατά συρροή, ενώ για ληστεία κατά συναυτουργία κατηγορούνται οι δύο συλληφθέντες ομογενείς και δύο Ελληνες «τσιλιαδόροι». Επίσης, κατά περίπτωση ασκήθηκαν διώξεις για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και οπλοκατοχή καθώς και για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον της 16ης τακτικής ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθούν. Ολοι τους ζήτησαν και πήραν προθεσμία, και θα απολογηθούν αύριο.

ΠΩΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

Ενα αποτύπωμα, γενετικό υλικό και τα υπερσύγχρονα μηχανήματα παρακολούθησης οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στη σύλληψη των ανθρώπων που δολοφόνησαν τα παλικάρια της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο 36χρονος ομογενής από τη Ρωσία το μοιραίο βράδυ της 1ης Μαρτίου τράβηξε χειρόφρενο, ακινητοποίησε το Volvo στο οποίο επέβαινε στη μέση του δρόμου, όπλισε το υποπολυβόλο, άφησε τη θέση του οδηγού και μόλις είδε τους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. να στριβούν στο στενό δρομάκι της οδού Νικολαΐδη στου Ρέντη άδειασε πάνω τους όλες τις σφαίρες του Καλάσνικοφ.

Μετά την ενέδρα μπήκε και πάλι στο γκρι τζιπ και μαζί με τους άλλους τρεις συνεργάτες του, αφού έκαναν μια μικρή διαδρομή, το εγκατέλειψαν, αφήνοντας μέσα στο αυτοκίνητο το φονικό όπλο. Σε αυτό το σημείο οι αδίστακτοι κακοποιοί έκαναν το πρώτο και σημαντικότερο λάθος τους, από το όποιο ξεκίνησαν και οι έρευνες για τη σύλληψή τους.

Ο 36χρονος ο οποίος, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, είναι ο άνθρωπος που σκότωσε τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη και τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη, πίστεψε ότι έχει καθαρίσει από τα αποτυπώματά του το αυτοκίνητο και το όπλο με το οποίο αφαίρεσε τις δύο ανθρώπινες ζωές. Το ίδιο πίστεψαν ο 28χρονος συνεργός του και οι άλλοι δύο δράστες, οι οποίοι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό. Ομως δεν είχαν υπολογίσει τον προηγμένο εξοπλισμό των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. Οι ειδικοί κατάφεραν να βρουν αποτύπωμα του 36χρονου ομογενούς από τη Ρωσία στο Καλάσνικοφ.

Γενετικό υλικό του 28χρονου βρέθηκε σε ένα γάντι το οποίο είχε πετάξει δίπλα από το αυτοκίνητο που είχαν εγκαταλείψει οι δράστες στου Ρέντη. Μετά τη συγκέντρωση των παραπάνω στοιχείων οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό. Ηξεραν ότι είχαν να κάνουν με ανθρώπους, οι οποίοι ήταν βασικοί ύποπτοι για ληστείες σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα στο Μενίδι και στα Λιόσια. Μάλιστα, σε πολλές από τις ληστρικές επιδρομές τους είχαν χρησιμοποιήσει το γκρι Volvo με το οποίο διέφυγαν στου Ρέντη.

Αρχισαν να τους ψάχνουν σε όλες τις περιοχές όπου είχαν τις πληροφορίες ότι συχνάζουν, αλλά είχαν εξαφανιστεί από προσώπου γης. Τότε στο παιχνίδι των ερευνών μπήκαν η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική. Στο λογισμικό του σούπερ κοριού της Αντιτρομοκρατικής, οι αστυνομικοί εισήγαγαν δέκα αριθμούς τηλεφώνων που πίστευαν ότι χρησιμοποιούσαν οι αδίστακτοι φονιάδες. Και τελικά επαληθεύτηκαν. Από τις παρακολουθήσεις και την υποκλοπή των συνομιλιών εκπλήρωσαν τον όρκο τους και έπιασαν τους φονιάδες των συναδέλφων τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.