Αυξάνονται τα επιτόκια προθεσμιακών ακόµη και για 5.000€

Πόσο αυξάνονται τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων -ακόμα και για 5.000 ευρώ- σε πολλές τράπεζες; Ποια τα καλύτερα επιτόκια;

Με ντόµινο αυξήσεων στα επιτόκια των καταθέσεων απαντούν οι τράπεζες στη µείωση των χαρτοφυλακίων τους, µε αποτέλεσµα οι αποδόσεις στις προθεσµιακές να «αγγίζουν» πλέον ακόµη και το 5%.

Ενδεικτικό των νέων δεδοµένων είναι ότι από τις αρχές Μαΐου, οκτώ συνολικά τράπεζες ανακοίνωσαν βελτιωµένες αποδόσεις σε παλιά και νέα προϊόντα, ενώ τραπεζικοί κύκλοι εκτιµούν ότι έπεται και συνέχεια.

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση που έκανε η Εθνική Τράπεζα προσφέροντας υψηλές αποδόσεις οι οποίες φτάνουν έως και το 5,80% σε ορισµένους µήνες. Συγκεκριµένα, για την κατάθεση «Μηνιαίο» το επιτόκιο διαµορφώνεται από 2,50% έως 3,30% για κατάθεση 6 µηνών και από 2,70% έως 3,40% για 1 έτος. Για την κατάθεση «∆ώρο Εθνικής», διάρκειας 18 µηνών, τον Αύγουστο, τον ∆εκέµβριο και τον Απρίλιο (συνολικά 4 µηνιαίες καταβολές), η απόδοση του προϊόντος είναι5,80%. Για τους υπόλοιπους µήνες είναι 2,90%. Αντίστοιχα, το Ταµείο Παρακαταθηκών και ∆ανείων προχώρησε σε αναπροσαρµογή προς τα πάνω των επιτοκίων του στις προθεσµιακές καταθέσεις, προσφέροντας αποδόσεις έως 4,65% ακόµη και για µικρές σχετικά επενδύσεις, από 5.000 ευρώ.

Υψηλότερα επιτόκια, έως και 4,1% προσφέρει και το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, το οποίο προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση των αποδόσεων στις προθεσµιακές καταθέσεις έως και 0,4%.

ΣΤΟΝ Ι∆ΙΟ ∆ΡΟΜΟ κινείται και η Eurobank, η οποία πρόσφατα ανέβασε τις αποδόσεις στην προθεσµιακή της κατάθεση «Step Up»,προσφέροντας καλύτερους όρους από µήνα σε µήνα ή από δίµηνο σε δίµηνο. Με βάση τα νέα επιτόκια, οι ετησιοποιηµένες αποδόσεις είναι έως 3,20% για διάρκεια 3 µηνών, έως 3,30% για διάρκεια 6 µηνών και έως 3,79% για διάρκεια 12 µηνών.

Τον πήχυ των αποδόσεων ανέβασε και η Τράπεζα Κύπρου. Στον λογαριασµό 3 PLUS 3, διάρκειας 6 µηνών, για το πρώτο τρίµηνο το επιτόκιο ανέρχεται σε 2,30% και για το δεύτερο σε 4,50%. Αντίστοιχα, στον λογαριασµό REFLEX (προθεσµιακή κατάθεση 12 µηνών), το επιτόκιο αυξάνεται κατά 0,25 κάθε τρίµηνο, φτάνοντας το 4%.Υψηλές αποδόσεις έως 4,1% υπό προϋποθέσεις προσφέρει µε τη σειρά της και η ΑΤΕBank. Ο 12µηνος λογαριασµός «ΑΤΕ ∆ιπλασιάζω» έχει προκαθορισµένο επιτόκιο, το οποίο µπορεί να διπλασιαστεί στη λήξη, εφόσον τηρηθούν συγκεκριµένες προϋποθέσεις. Συγκεκριµένα, επιτρέπονται έως 3 αναλήψεις κάθε χρόνο και η κάθε ανάληψη δεν µπορεί να υπερβαίνει το 5% του υπολοίπου του λογαριασµού.

Η Proton Bank ανέβασε µετη σειρά της τις αποδόσεις των λογαριασµών προθεσµίας µε την ονοµασία «Proton Best». Το συγκεκριµένο προϊόν διατίθεται για 3, 6, 9 και 12 µήνες και το επιτόκιο της κατάθεσης κυµαίνεται από 4,80% έως 4,95%.

Τέλος, µέσω του λογαριασµού «Plus Bonus» η FBBank προσφέρει ετήσια µεικτή απόδοση 4,81%. Ο λογαριασµός αυτός είναι µια 12µηνη προθεσµιακή κατάθεση µε καταβολή των τόκων κάθε τρίµηνο µε σταθερό επιτόκιο 3,80%. Με τη διαφορά ότι στο τέλος του 4ου τριµήνου η FBBank προσφέρει επιπλέον bonus ίσο µε τους τόκους 91 ηµερών. Αυτό έχει σαν αποτελέσµατα την αύξηση της µεικτής ετήσιας απόδοσης στο 4,81%.

Γιατί ανεβαίνουν τα επιτόκια. Η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η συνεχιζόµενη µείωση στις καταθέσεις, οι υποβαθµίσεις της ελληνικής οικονοµίας, η αδυναµία των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα από τη διατραπεζική αγορά αλλά και η νέα αύξηση των αποδόσεων στα έντοκα γραµµάτια του ∆ηµοσίου είναι οι βασικοί λόγοι που αναγκάζουν τις τράπεζες να διατηρούν ψηλά των πήχυ των επιτοκίων. Παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει χτυπήσει καµπανάκι για τις υψηλές αποδόσεις, οι τραπεζίτες δίνουν γη και ύδωρ προκειµένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη ρευστότητα.

Στελέχη του κλάδου εκτιµούν ότι έπεται και συνέχεια, καθώς η ΕΚΤ φαίνεται διατεθειµένη να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ. Και προσθέτουν ότι αν τελικά επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν το βασικό επιτόκιο του ευρώ να ανεβαίνει στο 1,75% µέχρι το τέλος του έτους, δεν αποκλείεται τα επιτόκια των προθεσµιακών να εκτιναχθούν στο 5,5%.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.