Φορολογική δήλωση 2011: αποδείξεις, Taxisnet, παγίδες Ε1

Πόσες αποδείξεις χρειαζονται για να µη χάσετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ; Ποιες παγίδες κρύβουν τα νέα τεκµήρια διαβίωσης, για κατοικίες και αυτοκίνητα; Ποιοι είναι οι κερδισµένοι και ποιοι οι χαµένοι της νέας φορολογικής κλίµακας;

Σε αυτά και άλλα ερωτήµατα απαντά ο οδηγός γιατη συµπλήρωση της φορολογικής δήλωσης 2011 που δηµοσιεύουν τα Νέα, και ενώ βρίσκεταισε εξέλιξη η αντίστροφη µέτρηση για την υποβολλή των φορολογικών δηλώσεων τεσσάρων εκατοµµυρίων µισθωτών και συνταξιούχων.

Ο οδηγός παρουσιάζει µεταξύ των άλλων τα «µυστικά» των αποδείξεων που εξασφαλίζουν το αφορολόγητο, τις κυριότερες µεταβολές που έγιναν φέτος στο έντυπο Ε1, τις δεκατρείς δαπάνες οι οποίες µειώνουν τον φόρο, τι πρέπει να ξέρετε για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων, τι ισχύει µε τα νέα τεκµήρια διαβίωσης. Κατ’ αρχάς, υποχρέωση υποβολής της δήλωσης έχουν µεταξύ των άλλων, µισθωτοί και συνταξιούχοι µε αποδοχές άνω των 6.000 ευρώ, επαγγελµατίες αγρότες µε ετήσιο καθαρό εισόδηµα άνω των3.000 ευρώ, καθώς και όσοι ασκούνελευθέριο επάγγελµα ή έχουν ατοµική επιχείρηση.

Ανάµεσα στις σηµαντικές αλλαγές που καθιερώνονται από φέτος,είναι ότι καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης, µέσω του ∆ιαδικτύου, για όλα τα φυσικά πρόσωπα επιτηδευµατίες (που ασκούν επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελµα), καθώς και για κάθε φυσικό πρόσωπο µη επιτηδευµατία που η δήλωσή του συµπληρώνεται από εξουσιοδοτηµένο λογιστή. Για τις λοιπές κατηγορίες φορολογουµένων, η δήλωση µπορεί να υποβληθεί είτε ηλεκτρονικά είτε αυτοπροσώπως στην αρµόδια ∆ΥΟ, είτε µέσω ταχυδροµείου. Επίσης βάσει της νέας ενιαίας κλίµακας, µε συντελεστές 18%-45%, µε την οποία φορολογούνται φέτος τα εισοδήµατα που αποκτήθηκαν πέρυσι, θα προκύψουν επιβαρύνσεις για όσους εµφανίσουν εισοδήµατα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ ελαφρύνσεις θα προκύψουν για τους έχοντες µικρότερα εισοδήµατα. Περισσότερο ευνοηµένοι είναι οι φορολογούµενοι µε παιδιά. Γι’ αυτούς, αυξήθηκε το πρόσθετο αφορολόγητο όριο από 1.000 ευρώ σε 1.500 ευρώ για κάθε προστατευόµενο παιδί µέχρι τα δύο καιαπό 10.000 ευρώ σε 11.500 ευρώ για τρία παιδιά και άνω. Για κάθε παιδί από το τέταρτο και άνω το πρόσθετο αφορολόγητο αυξήθηκε από 1.000 σε 2.000 ευρώ. Ετσι, φορολογούµενος µε ένα παιδί έχει αφορολόγητο όριο στα 13.500 ευρώ, αν έχει δύο παιδιά έχει αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ και αν έχει τρία παιδιά δικαιούται αφορολόγητο 23.500 ευρώ.

Ειδικά όσοι υποβάλλετε τη δήλωσή σας µέσω Taxisnet θα πρέπει να έχετε υπόψη σας, ότι όλα τα δικαιολογητικά και οι βεβαιώσεις που την συνοδεύουν φυλάσσονταιγια µια 5ετία, για να προσκοµιστούν σε περίπτωση που ζητηθούν από την αρµοδία Εφορία.

Αποδείξεις Φορολογική δήλωση 2011. Πόσες αποδείξεις πρέπει να συνυποβάλετε για να µη χάσετε το αφορολόγητο όριο;

Εχετε µπόνους αν προσκοµίσετε παραπάνω από τις απαιτούµενες αποδείξεις; Αναγνωρίζονται τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου ή οι εξετάσεις σε γιατρούς; Αυτά είναι µερικά από τα συνηθέστερα ερωτήµατα των φορολογουµένων. Κατ’ αρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ότι όσοι έχετε εισόδηµα άνω των 6.000 ευρώ, αν δεν προσκοµίσετε αποδείξεις χάνετε το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και επιβαρύνεστε µε φοροποινή. Επίσης, οι δηλούµενες αποδείξεις δεν µπορεί να υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ ατοµικά ή τα 30.000 ευρώ για συζύγους. Στις δαπάνες αυτές περιλαµβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, δηλαδή οι πάσης φύσεως αποδείξεις για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Επιπλέον, για ατοµικόεισόδηµα από 6.000 έως 12.000ευρώ απαιτούνται αποδείξεις αξίας ίσης µε το 10% του εισοδήµατος. Για εισόδηµα από 12.000 ευρώ και άνω, η αξία των αποδείξεων που πρέπει να προσκοµιστούν υπολογίζεται µε10% για το τµήµα του εισοδήµατος µέχρι τα 12.000 ευρώ, και µε 30% γιατο τµήµα του εισοδήµατος πάνω από τα 12.000 ευρώ. Π.χ., φορολογούµενος µε εισόδηµα 20.000 ευρώ, πρέπει να προσκοµίσει αποδείξεις συνολικής αξίας 3.600 ευρώ (1.200 ευρώ για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήµατος, συν 2.400 ευρώ για τα επόµενα 8.000 ευρώ).

Οταν οι δαπάνες που καλύπτονται µε αποδείξεις είναι περισσότερες από τις απαιτούµενες για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου και µέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ατοµικά ή των 30.000 ευρώ για οικογένεια, τότε ο φορολογούµενος δικαιούται ένα φορο-µπόνους, δηλαδή µια µείωση φόρου. Το φορο-µπόνους αυτό ισούται µε το 10% της διαφοράς ανάµεσα στο ύψος των αποδείξεων που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου του, και του ανώτατου ύψους των δαπανών που επιτρέπεται να δηλώσει κάποιος (15.000 ευρώ).

Το υπουργείο Οικονοµικών δεν έβαλε κάποιο ανώτατο πλαφόν ανάλογα µε το εισόδηµα, σε αυτό το φορο-πριµ. Ετσι πολλοί φορολογούµενοι µε χαµηλά εισοδήµατα δηλώνουν αποδείξεις ύψους 15.000 ευρώ και εισπράτουν σηµαντικές επιστροφές φόρου. Βέβαιασύµφωναπάντοτεµε το υπουργείο, µετά από την λήξη της προθεσµίας υποβολής των δηλώσεων, θα γίνουν έλεγχοι και σε όσους δικαιούνται επιστροφές φόρου έως 1.500 ευρώ (καθώς µε το ισχύων καθεστώς έλεγχοι διενεργούνται για επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ).

Θα πρέπει πάντως κανείς να ξέρει ότι όταν η αξία των αποδείξεων είναι µικρότερη από την απαιτούµενη για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου, τότε ο φορολογούµενος θα επιβαρυνθεί µε φόρο 10% επί του ακάλυπτου ποσού.

Ξαναγράψτε ό,τι δεν φαίνεται… Οι αποδείξεις γίνονται δεκτές µόνο αν η επωνυµία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ηµεροµηνία έκδοσης και το τελικό ποσό είναι εµφανή. Αν η απόδειξη δεν είναι τυπωµένη µε έντονα στοιχεία, ο φορολογούµενος καλό είναι να ξαναγράψει από πάνω µε στιλό αυτά τα στοιχεία (επωνυµία επιχείρησης, ΑΦΜ, ηµεροµηνία και ποσό). Σηµειωτέον ότι το ποσό των αποδείξεων που θα δηλώσετε επιµερίζεται µεταξύ των συζύγων, ανάλογα µε το ύψος του εισοδήµατος καθενός, που δηλώνεται µε την αρχική του δήλωση. Επιπλέον προβλέπεται και µεταφορά ποσού δαπανών από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον έχει καλύψει το αφορολόγητο ποσό του.

Υποβάλλονται σε κλειστό φάκελο στην Εφορία, σε περίπτωση έντυπης δήλωσης, µε αναγραφή σε αυτόν του ονοµατεπωνύµου και του ΑΦΜ του φορολογούµενου, του αριθµού των αποδείξεων και του συνολικού ποσού. Ο φάκελος παραµένει κλειστός στην Εφορία µέχρι την ηµεροµηνία λήξηςτης προθεσµίας υποβολής τωνδηλώσεων. Μετά ανοίγεται και πραγµατοποιείται δειγµατοληπτικός έλεγχος. Αν υποβάλετε τη δήλωση ηλεκτρονικά, τότε κρατάτε τις αποδείξεις στο σπίτι και τις παραδίδετε στην Εφορία, αν σας ζητηθούν σε τυχόν δειγµατοληπτικό έλεγχο.

Δεν αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για δαπάνες που εκπίπτουν κατά ειδικό τρόπο και θεωρούνται φοροαπαλλαγές. Τέτοιες είναι οι τόκοι στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας, οι ιατρικές επισκέψεις (συν εξετάσεις σε γιατρούς), τα νοσήλια, τα ασφάλιστρα, οι αµοιβές δικηγόρου, τα ενοίκια για κύρια κατοικία, οι δαπάνες για ιδιαίτερα και φροντιστήρια, οι δωρεές, οι δαπάνες για αγορά αµοιβαίων κεφαλαίων και οι δαπάνες για εγκαταστάσεις εξοικονόµησης ενέργειας (φυσικό αέριο, θερµοµόνωση, συστήµατα ΑΠΕ κ.λπ.). ∆εν λογίζονται στις αποδείξεις δαπάνες για λογαριασµούς σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεπικοινωνιών, εισιτήρια µέσων µαζικής µεταφοράς, ποσά που αφορούν αγορές λαχείων, συµµετοχή σε τυχερά παιχνίδια, είσοδο σε καζίνο. Επίσης δεν λαµβάνονται υπόψη οποιεσδήποτε δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όπως για αγορά ή leasing ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, µοτοσυκλετών και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων.

Τι άλλαξε στο έντυπο Ε1. Δεκάδες αλλαγές περιλαµβάνει το έντυπο Ε1,καθώς τίθενται σε ισχύ τα νέα τεκµήρια µε τις αποδείξεις, και µία σειρά από αυστηρές υποχρεώσεις για µισθωτούς και ελεύθερους επαγγελµατίες. Ιδού, συνοπτικά, µερικές από τις πιο βασικές αλλαγές.

ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ νέοςκωδικός στην πρώτη σελίδα του εντύπου (πίνακας 2), στον οποίο ο φορολογούµενος καλείται να απαντήσει αν έχει κεφάλαια στο εξωτερικό, µε «ναι» ή ένα «όχι» (κωδικός 029).

Επίσης, στην πρώτη σελίδα του νέου εντύπου (πίνακας 2) προστέθηκε κωδικός που πρέπει να συµπληρωθεί από όσους ελεύθερους επαγγελµατίες έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις. Και αυτό διότι αν η παράβαση (µη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή ανακριβής καταχώρησή τους στα βιβλία) ξεπερνά σε καθεµία περίπτωση χωριστά το ποσό των 1.200 ευρώ, τότε ο επαγγελµατίας χάνειτο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ (κωδικός 021). Απαλλάσσονται του φόρου για τρία χρόνια και για καθαρά κέρδη έως 30.000 ευρώ όσοιεπιτηδευµατίες ξεκίνησαν νέα επιχείρηση µέσα στο 2010 και είναι κάτω των 35 ετών (κωδικός 019).

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ο φορολογικός συντελεστής για όσες µικροµεσαίες επιχειρήσεις είχαν µείωση στα ακαθάριστα έσοδά τους για 2 συνεχή οικονοµικά έτη, αλλά δεν έκαναν στο διάστηµα αυτό απολύσεις (κωδικός 025).

Νέος είναι καιο κωδικός, όπουο φορολογούµενος καλείται να απαντήσει αν είναι δηµόσιοςυπάλληλος µόνιµος ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (κωδικός 027), όπως και εκείνος στον οποίο καλείται να απαντήσει αν είναισυνταξιούχος και έχει γεννηθεί πριν από το 1945 (κωδικός 013). Και αυτό γιατί σε αυτή την περίπτωση έχει µείωση τεκµηρίου διαβίωσης. Εχουν προστεθεί κωδικοί (317-318), όπου πρέπει να αναγράψουν τα εισοδήµατά τους οι αθλητές καθώς και άλλες κατηγορίες που µέχρι πρότινος φορολογούνταν αυτοτελώς όπως π.χ. τα επιδόµατα των ανέργων. Η αλλαγή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι από φέτος όλοι όσοι φορολογούνταν αυτοτελώς θα φορολογηθούν µε την ενιαία κλίµακα.

ΝΕΟΙ είναι και οι κωδικοί 783-784, όπου θα αναγραφούν τα ποσά που επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα και φορολογήθηκαν µε 5% (στον πίνακα µε τα ποσά που µειώνουν την ετήσια δαπάνη αγοράς). Τα ποσά αυτά µπορεί να χρησιµεύσουν στον φορολογούµενο για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς µεταξύ δηλωθέντος εισοδήµατος και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, οι νέοι κωδικοί 661-662 συµπληρώνονται από όσους λαµβάνουν επίδοµα ανεργίας τουΟΑΕΔ. Το επίδοµα αυτό εφόσον δηλωθεί λαµβάνεται υπόψη για την κάλυψη τυχόν πρόσθετης διαφοράς µεταξύ δηλωθέντος εισοδήµατος και αθροίσµατος αντικειµενικών δαπανών διαβίωσης και δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Καθιερώθηκαν επίσης νέοι κωδικοί, όπου οι φορολογούµενοι θα αναγράψουν τα καθαρά κέρδη απόατοµική επιχείρηση Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, από ατοµική αγροτουριστική επιχείρηση µέχρι 10 δωµατίων και το καθαρό εισόδηµα από αλιευτική δραστηριότητα. Νέοι είναι και οι κωδικοί για το ακαθάριστο εισόδηµα από ακίνητα που εκµισθώνονται, παραχωρούνταιδωρεάν και ιδιοχρησιµοποιούνται (ως κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηµατογράφων, ξενοδοχεία, νοσοκοµεία, καταστήµατα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ.), εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέακαι άρχισαν να ανασκευάζονται από τις 23 Απριλίου 2010.

Νέα τεκµήρια. Αυστηρότερα είναι τα τεκµήρια για σπίτια, αυτοκίνητα, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες, βάσει των οποίων θα φορολογηθούν οι φορολογούµενοι για ταεισοδήµατα του 2010, ενώαντικειµενικό κριτήριο διαβίωσης αποτελούν πλέον και τα έξοδα για δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς.

Ειδικά όσον αφορά την κατοικία, το τεκµήριο ενεργοποιείται πλέον από το πρώτο τετραγωνικό µέτροκαι αφορά όχι µόνοόσους κατοικούν σε ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν δευτερεύουσα ή εξοχική κατοικία, αλλά και εκείνους που ζουν στο ενοίκιο ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν (αφού συνηθίζεται πολλοί γονείς να παραχωρούν την κατοικία τους στα παιδιά τους ή το αντίστροφο, τα παιδιά στους γονείς). Επίσης, πρώτη φορά θεωρείται τεκµήριο η δαπάνη που καταβλήθηκε για δίδακτρασε ιδιωτικά σχολεία και η δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων και δασκάλους όπως αυτές προκύπτουν από τις αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Επιπλέον, ανεβαίνει το τεκµήριο για την αγορά κινητών πραγµάτων από τα 5.000 ευρώ που είναι σήµερα στα 10.000 ευρώ και άνω. Ταυτόχρονα στον κωδικό για τα αυτοκίνητα, ο φορολογούµενος καλείται να αναγράψει τα κυβικά εκατοστά του οχήµατός του αντί για τους ίππους, αφού έτσι υπολογίζονται πλέον τα νέα τεκµήρια. Για τις πισίνες τα τεκµήρια προσδιορίζονται µε βάση την επιφάνεια και ορίζονται σε 100 ευρώ το τ.µ. για πισίνες µέχρι 60 τ.µ. και σε 200 ευρώ το τ.µ. για επιφάνεια πάνω από 60 τ.µ.

Κατοικία: Το τεκµήριο ενεργοποιείται πλέον από το πρώτο τ.µ. Τα σηµεία SOS που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούµενοι στην περίπτωση της κατοικίας είναι ότι τα τεκµήρια για κύρια κατοικία ιδιοκατοικούµενη ή µισθωµένη ή δωρεάν παραχωρηθείσα κύρια και δευτερεύουσα κατοικία υπολογίζονται κλιµακωτά µε βάση την επιφάνειά της.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας λαµβάνονται υπόψη 30 ευρώ/τ.µ., ανεξάρτητα από το µέγεθος της επιφάνειας.

Για κατοικίες που βρίσκονταισε περιοχές µε τιµή ζώνης,σύµφωνα µε τον αντικειµενικό προσδιορισµό των ακινήτων, από 2.800 έως 4.999 ευρώ/τ.µ., τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές µε τιµή ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικόµέτρο, κατά 70%. Αν υπάρχει µονοκατοικία προσαυξάνονται κατά 20%.

Αν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχές εκτός αντικειµενικού προσδιορισµού της αξίας των ακινήτων, λαµβάνεται υπόψη η τιµή εκκίνησης.

Οταν υπάρχει δευτερεύουσα κατοικία που ιδιοκατοικείται ή µισθώνεται ή έχει παραχωρηθεί δωρεάν, λαµβάνεται υπόψη το ήµισυ της ετήσιας αντικειµενικής δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει ότανέχουµε κύρια κατοικία µαζί µε τον βοηθητικό χώρο της.

Αν η κατοικία µισθώνεται ορισµένους µήνες του έτους, τα ετήσια ποσά της αντικειµενικής δαπάνης διαβίωσης θα επιµερίζονται µε βάση τους µήνες που διαρκεί η µίσθωση. Για δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες δεν ισχύει πλέον ο περιορισµός της ετήσιας δαπάνης διαβίωσης που προκύπτει απόαυτές, σε τρεις µήνες το έτος, αλλά υπολογίζεται για 12 µήνες.

∆εν υπολογίζεται ετήσια αντικειµενική δαπάνη διαβίωσης στιςπεριπτώσεις των κενών κατοικιών. Οταν παραµένουν κενές για διάστηµα µεγαλύτερο των έξι µηνών, απαιτείται η προσκόµιση φωτοαντιγράφων λογαριασµών της ∆ΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασµοί ύδρευσης, κοινοχρήστων)από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το υπόψη διάστηµα.

∆εν υπολογίζεται αντικειµενική δαπάνη διαβίωσης για δευτερεύουσες κατοικίες που µισθώνουνµόνιµοι κάτοικοι εξωτερικού για τουριστικούς λόγους.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειµενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται µε βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιµερισµός της µεταξύ των συνιδιοκτητών, µε βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας µιας κατοικίας π.χ. από δύο συνιδιοκτήτες, όπου ο ένας έχει παραχωρήσει το ποσοστό ιδιοκτησίας τουστον άλλο προκειµένου ο τελευταίος να χρησιµοποιήσειτην κατοικίαστο σύνολό της, ηετήσια αντικειµενική δαπάνη διαβίωσηςπου προκύπτει απότη συνολική επιφάνεια της κατοικίαςθα βαρύνει τον ιδιοκτήτη που χρησιµοποιεί τηνκατοικία αυτή.

Οι 13 δαπάνες που µπορούν να µειώσουν τον φόρο

ΤΗ ∆ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ να µειώσουν ή ακόµη και να µηδενίσουν την τελική φορολογική επιβάρυνσή τους παρέχει στους φορολογουµένους η νοµοθεσία. Και αυτό, καθώς από τα εισοδήµατα που θα δηλώσουν ή από τον φόρο που τους αναλογεί αφαιρούνται µέχρι και 13 διαφορετικές κατηγορίες δαπανών που έγιναν εντός του 2010. Σηµειωτέον βέβαια ότι πολλές από τις φοροαπαλλαγές αυτές έχουν ψαλιδιστεί από πέρυσι, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδηµα. Από φέτος οι δαπάνες αυτές εκπίπτουν πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο, ενώ µέχρι πέρυσι εξέπιπταν κατά 100%, και από το εισόδηµα.

Ας δούµε ποιες δαπάνες αναγνωρίζει, ακόµη, η Εφορία (καθώς πολλές από αυτές έχουν µπει στο στόχαστρο του υπ. Οικονοµικών και από του χρόνου πιθανότατα θα εκπίπτουν µε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια).

(1) Εξοδα νοσοκοµειακήςπερίθαλψης.
Αφαιρείται από τον φόρο το 20% των εξόδων που κατέβαλε κάποιος για νοσήλια το 2010 στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό για περίθαλψη ηλικιωµένων ή ανάπηρων παιδιών που τον βαρύνουν, καθώς και για απασχόληση νοσοκόµου. Το ποσό της έκπτωσης δεν µπορεί να ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

(2) Ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις σε γιατρούς. Εκπίπτει από το εισόδηµα το συνολικό ποσό. Ως έξοδα ιατρικής περίθαλψης θεωρούνται οι αµοιβές που καταβάλλονται εντός και εκτός Ελλάδος σε γιατρούς, δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις όλων των ειδικοτήτων, αµοιβές σε οδοντιάτρους, για οδοντοθεραπεία, οδοντοπροσθετική και γναθοχειρουργική.

(3) Ασφάλιστρα ζωής και θανάτου. Εκπίπτει από τον φόρο ποσοστό 20% της δαπάνης, η οποία δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ για τον άγαµο και τα 2.400 ευρώ για οικογένεια. Απαιτείται απόδειξη είσπραξης του ποσού των ασφαλίστρων ή σχετική βεβαίωση.

(4) Τόκοι στεγαστικών δανείων. Εκπίπτει το 100% των τόκων από το εισόδηµα για όσα συνήφθησαν έως 31/12/1999, το σύνολο των τόκων από το εισόδηµα για επιφάνεια έως 120 τ.µ. για όσα συνήφθησαν από 1/1/2000 έως 31/12/2002 και το 20% των τόκων από τον φόρο για επιφάνεια έως 120 τ.µ. και αξία έως 200.000 ευρώ για όσα συνήφθησαν µετά την 1/1/2003.

(5) ∆ίδακτρα. Μείωση φόρου έως 240 ευρώ. Για την απόδειξη καταβολής των διδάκτρων για ιδιαίτερα, κατ’ οίκον µαθήµατα και φροντιστήρια απαιτείται απόδειξη παροχής υπηρεσιών για το σύνολο της αµοιβής.

(6) Ασφαλιστικές εισφορές. Αφαιρείται από το εισόδηµα το συνολικό ποσό. Και εδώ απαιτείται η σχετική βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή απόδειξη, από την οποία να προκύπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.

(7) ∆ωρεές. Εκπίπτει από τον φόρο ποσοστό 20%, εφόσον αυτές υπερβαίνουν τα 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών και χορηγιών επί του οποίου υπολογίζεται η µείωση δεν µπορεί να υπερβαίνει το 10% του συνολικού εισοδήµατος.

(8) Αµοιβές δικηγόρων. Εκπίπτει το 20% της δαπάνης από τον φόρο, µε ανώτατο πλαφόν το 10% του δηλωθέντος εισοδήµατος.

(9) ∆απάνη διατροφής από τον ένα σύζυγο στον άλλο. Ποσοστό 20% του ποσού εκπίπτει από τον φόρο, ενώ το ποσό της µείωσης δεν µπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ. (10) ∆απάνες εγκατάστασης φυσικού αερίου, συστηµάτων ΑΠΕ, εξοικονόµησης ενέργεια. Εκπίπτει το 10% από τον φόρο, µε µάξιµουµ ποσό τα 900 ευρώ. Στις δαπάνες αυτές περιλαµβάνεται και αυτό που καταβάλλεται για τέλη σύνδεσης στην εταιρεία παροχής αερίου, αλλά δεν περιλαµβάνεται το ποσό που καταβάλλεται ως εγγύηση.

(11) Αµοιβαία κεφάλαια. Εκπτωση από το εισόδηµα του 20% της δαπάνης αγοράς µεριδίων µετοχικών και µεικτών αµοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού. Ισχύει για αγορές µεριδίων αµοιβαίων κεφαλαίων που πραγµατοποιήθηκαν το 2007 και δεν µεταβιβάστηκαν για τρία έτη, δηλαδή µέχρι 31-12-2010 και εφόσον το ποσό της δαπάνης αγοράς τους δεν προέρχεται από ρευστοποιήσεις ήδη υπαρχόντων µετοχικών και µεικτών αµοιβαίων κεφαλαίων, αλλά από νέα κεφάλαια. Η ίδια έκπτωση ισχύει και για την αγορά µεριδίων µετοχικών και µεικτών αµοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού που είναι συνδεδεµένα µε ασφαλιστήρια συµβόλαια ζωής µέσω εσωτερικού µεταβλητού κεφαλαίου, που πραγµατοποιείται από 1-1-2007 έως 31-12-2009 και εφόσον διακρατηθούν τρία έτη, οπότε η πρώτη εφαρµογή θα γίνει µε τις δηλώσεις του οικονοµικού έτους 2011.

(12) ∆απάνη χωρίς δικαιολογητικά λόγω αναπηρίας . Αφαιρείται από το εισόδηµα ποσό 2.400 ευρώ χωρίς δικαιολογητικά, από τα οποία πιστοποιείται η ιδιότητα του φορολογουµένου ή του κάθε προσώπου που συνοικεί µε αυτόν και τον βαρύνει ως αναπήρου, τυφλού κ.λπ., λόγω της οποίας δικαιούται ο φορολογούµενος την έκπτωση αυτής της δαπάνης.

(13) Ενοίκιο. Εκπίπτει από τον φόρο ποσό µέχρι 240 ευρώ για τη δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Αναγνωρίζεται µόνο όταν ο φορολογούµενος αναγράφει τον ΑΦΜ του εκµισθωτή. Αν πρόκειται για εκµισθωτές που δεν κατοικούν ούτε διαµένουν στην Ελλάδα, µπορεί να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πληρεξουσίου ή του νόµιµου εκπροσώπου. Για τους ανήλικους εκµισθωτές που δεν έχουν ΑΦΜ, αναγράφεται ο ΑΦΜ του προσώπου που έχει την επιµέλεια του ανηλίκου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.