Έξι τρόποι να μειώσετε έως και 50% τα μηνιαία σας έξοδα

Πώς να μειώσετε έως και 50% τα μηνιαία έξοδα χωρίς να ρίξετε την ποιότητα της ζωής σας; Έξι πρακτικοί τρόποι.

Οι σημερινές συνθήκες απαιτούν κινήσεις ώστε τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις αυξηµένες ανάγκες τους µε λιγότερα χρήµατα. Το κόστος για θέρµανση, ηλεκτρική ενέργεια αλλά και τρόφιµα µπορεί να καλυφθεί µε λιγότερα χρήµατα, αρκεί να προηγηθεί µία πιο προσεκτική έρευνα αγοράς. Το blog eranistis.gr προτείνει έξι τρόπους μείωσης των μηνιαίων εξόδων:

1. Τρόφιμα (έως -50%)
Αγοράζοντας προϊόντα σε προσφορά 2+1 ή 1+1 ή ιδιωτικής ετικέτας

Η σωστή επιλογή προσφορών που «κρύβονται» καθηµερινά στα ράφια των σούπερ µάρκετ µπορεί να µειώσει ακόµα και κατά 50% το ετήσιο κόστος αγοράς βασικών ειδών ενός νοικοκυριού. Και αυτό γιατί τα σούπερ µάρκετ µπορεί να προσφέρουν δωρεάν το ένα στα δύο προϊόντα που αγοράζετε. Αν, µάλιστα, θέλει κάποιος σταθερά χαµηλότερες τιµές, η στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εξασφαλίζει σηµαντικά µειωµένο κόστος.

2. Ρεύμα (έως -20%)
Νυχτερινό ή κοινωνικό τιμολόγιο και σωστή χρήση συσκευών

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ µπορούν να γίνουν φθηνότεροι από 10% έως 20% µε τη χρήση του κοινωνικού τιµολογίου για όσους πληρούν τα εισοδηµατικά κριτήρια, ενώ και η χρήση του νυχτερινού ρεύµατος, το οποίο έχει µειωµένο κόστος για ορισµένες ώρες της ηµέρας, περιορίζει το ύψος του τελικού λογαριασµού. Επιπλέον κέρδος φέρνει και η σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών.

3. Πετρέλαιο (έως -20%)
Φυσικό αέριο αντί πετρελαίου και σωστή χρήση καλοριφέρ

Η αύξηση της τιµής του πετρελαίου έχει εκτοξεύσει το µηνιαίο κόστος για θέρµανση. Η εναλλακτική χρήση φυσικού αεριού µπορεί να µειώσει τα έξοδα έως και 20%. Ενδεικτικά για ένα διαµέρισµα 100 τ.µ. το κόστος θέρµανσης µε πετρέλαιο είναι 810 ευρώ, ενώ µε φυσικό αέριο µόλις 660 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υπάρχει η εγκατάσταση φυσικού αέριου. Αν δεν υπάρχει, απαιτούνται κάποιες απλές κινήσεις στη χρήση του καλοριφέρ πετρελαίου, όπως η σωστή ρύθµιση του θερµοστάτη και η καλή συντήρηση του καυστήρα που µπορούν να φέρουν σηµαντική οικονοµία.

4. Βενζίνη (έως -20%)
Προσεκτική οδήγηση, σωστή πίεση στα λάστιχα, οδήγηση με κλειστά παράθυρα και a/c, όχι περιττά βάρη

Οµως και η τιµή της αµόλυβδης προβληµατίζει. Σε αυτήν την περίπτωση, η επιλογή του αυτοκίνητου µε βάση την κατανάλωσή του µπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήµα. Οσο για εκείνους που ήδη έχουν αυτοκίνητο, η οδήγηση µε σταθερή ταχύτητα εξοικονοµεί έως και 20% καύσιµο, ενώ και η καλή συντήρηση του οχήµατος µπορείνα συντελέσει σε αυτό.

5. Δάνεια (έως -13%)
Προγράμματα μεταφοράς υπολοίπου

Εξοικονόµηση χρηµάτων όµως µπορούν να επιτύχουν και οι δανειολήπτες. Η πιο συµφέρουσα κίνηση είναι η µείωση του επιτοκίου µε επαναδιαπραγµάτευση. Στην τραπεζική αγορά διατίθενται προγράµµατα µεταφοράς οφειλών µε επιτόκιο που κυµαίνεται στο 7%-8%. Το όφελος που προκύπτει είναι η σηµαντικά µειωµένη δόση. Για παράδειγµα, για δάνειο 20.000 ευρώ (5 χρόνια, επιτόκιο 13%) η αρχική δόση είναι 455 ευρώ και µπορεί να γίνει µε επιτόκιο 7%, 396 ευρώ. ∆ηλαδή, κέρδος 60 ευρώ τον µήνα ή 720 ευρώ κάθε χρόνο.

6. Διακοπές (έως 15%)
Εγκαιρος προγραμματισμός – Κρατήσεις μέσω Ίντερνετ

Σημαντική οικονομία θα επιτύχει ένας καταναλωτής αν οργανώσει νωρίς τις διακοπές του. Τα ταξιδιωτικά γραφεία δίνουν καλύτερες τιµές σε όσους αγοράζουν πακέτα καλοκαιρινών διακοπών από τον Μάιο ή τον Ιούνιο, ενώ και η χρήση του Ιντερνετ συµφέρει, αφού µπορεί κάποιος να βρει δωµάτια ξενοδοχείων σε τιµές από 10% έως και 15% φθηνότερα, αλλά και σηµαντικά µειωµένες τιµές αεροπορικών εισιτηρίων για την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.