Πανελλήνιες 2011 Φυσική Κατεύθυνσης: Θέματα-Απαντήσεις

Με τη Φυσική Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης συνεχίστηκαν οι Πανελλαδικές 2011. Διαβάστε θέματα και απαντήσεις-λύσεις στη Φυσική Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες 2011.

Αυξημένης δυσκολίας ήταν τα θέματα Φυσικής Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες 2011. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, τα θέματα της Φυσικής ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών.

Οι Πανελλαδικές 2011 συνεχίστηκαν με τους υποψήφιους να εξετάζονται σε μαθήματα Κατεύθυνσης:

Φυσική Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης
Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε τα θέματα Φυσικής Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες 2011:

Φυσική Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης – Πανελλήνιες 2011

ΘΕΜΑ Α
Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συμπληρώνει σωστά.

Α1. Σε μια φθίνουσα ταλάντωση, όπου η δύναμη που αντιτίθεται στη κίνηση είναι της μορφής Fαντ=–bυ, όπου b θετική σταθερά και υ η ταχύτητα του ταλαντωτή,
α. όταν αυξάνεται η σταθερά απόσβεσης η περίοδος μειώνεται.
β. το πλάτος διατηρείται σταθερό.
γ. η σταθερά απόσβεσης εξαρτάται από το σχήμα και το μέγεθος του αντικειμένου που κινείται.
δ. η ενέργεια ταλάντωσης διατηρείται σταθερή.
Μονάδες 5

Α2. Σε αρμονικό ηλεκτρομαγνητικό κύμα που διαδίδεται με ταχύτητα , το διάνυσμα έντασης του ηλεκτρικού πεδίου είναι και το διάνυσμα έντασης του μαγνητικού πεδίου είναι . Θα ισχύει: υrErBr
Μονάδες 5

Α3. Μονοχρωματική ακτινοβολία προσπίπτει πλάγια στη διαχωριστική επιφάνεια γυαλιού και αέρα προερχόμενη από το γυαλί. Κατά ένα μέρος ανακλάται και κατά ένα μέρος διαθλάται. Τότε :
α. η γωνία ανάκλασης είναι μεγαλύτερη από τη γωνία πρόσπτωσης.
β. το μήκος κύματος της ακτινοβολίας στον αέρα μειώνεται.
γ. η γωνία διάθλασης είναι μεγαλύτερη από τη γωνία πρόσπτωσης.
δ. η προσπίπτουσα, η διαθλώμενη και η ανακλώμενη ακτίνα δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.
Μονάδες 5

Α4. Μία ηχητική πηγή πλησιάζει με σταθερή ταχύτητα προς έναν ακίνητο παρατηρητή και εκπέμπει ήχο συχνότητας fs και μήκους κύματος λ. Τότε ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται τον ήχο
α. με συχνότητα μικρότερη της fs.
β. με συχνότητα ίση με την fs.
γ. με μήκος κύματος μικρότερο του λ.
δ. με μήκος κύματος ίσο με το λ.
Μονάδες 5

Α5. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα κάθε πρότασης και δίπλα σε κάθε γράμμα τη λέξη Σωστό, για τη σωστή πρόταση, και τη λέξη Λάθος, για τη λανθασμένη.
α. Τα διαμήκη κύματα διαδίδονται τόσο στα στερεά όσο και στα υγρά και τα αέρια.
β. Στις ηλεκτρικές ταλαντώσεις το φορτίο του πυκνωτή παραμένει σταθερό.
γ. Ορισμένοι ραδιενεργοί πυρήνες εκπέμπουν ακτίνες γ.
δ. Η ροπή αδράνειας είναι διανυσματικό μέγεθος.
ε. Στα στάσιμα κύματα μεταφέρεται ενέργεια από το ένα σημείο του μέσου στο άλλο.
Μονάδες 5

ΘΕΜΑ Β
Β1. Δύο όμοια ιδανικά ελατήρια κρέμονται από δύο ακλόνητα σημεία. Στα κάτω άκρα των ελατηρίων δένονται σώματα Σ1 μάζας m1 και Σ2 μάζας m2. Κάτω από το σώμα Σ1 δένουμε μέσω αβαρούς νήματος άλλο σώμα μάζας m2, ενώ κάτω από το Σ2 σώμα μάζας m1 (m1≠m2), όπως φαίνεται στο σχήμα.
Αρχικά τα σώματα είναι ακίνητα. Κάποια στιγμή κόβουμε τα νήματα και τα σώματα Σ1 και Σ2 αρχίζουν να ταλαντώνονται. Αν η ενέργεια της ταλάντωσης του Σ1 είναι Ε1 και του Σ2 είναι Ε2, τότε:
α. 1221mmEE= β. 212221mmEE= γ. 121=EE
Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση (μονάδες 2)
Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας (μονάδες 6)
Μονάδες 8

Β2. Ηχητική πηγή εκπέμπει ήχο σταθερής συχνότητας f. Με μια δεύτερη ηχητική πηγή δημιουργούμε ταυτόχρονα ήχο, τη συχνότητα του οποίου μεταβάλλουμε. Σε αυτήν τη διαδικασία δημιουργούνται διακροτήματα ίδιας συχνότητας για δύο διαφορετικές συχνότητες f1, f2 της δεύτερης πηγής.
Η τιμή της f είναι:
α. 2ff21+ β. 2121ffff+ γ. 2ff12−
Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση (μονάδες 2)
Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας (μονάδες 6)
Μονάδες 8

Β3. Δύο σώματα, το Α με μάζα m1 και το Β με μάζα m2, είναι διαρκώς σε επαφή και κινούνται σε λείο οριζόντιο επίπεδο με την ίδια ταχύτητα υ. Τα σώματα συγκρούονται κεντρικά με σώμα Γ μάζας 4m1, το οποίο αρχικά είναι ακίνητο.
Μετά την κρούση το Α σταματά, ενώ το Β κολλάει στο Γ και το συσσωμάτωμα αυτό κινείται με ταχύτητα υ/3. Τότε θα ισχύει:
α. 221=mm β. 2121=mm γ. 121=mm
Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση (μονάδες 2)
Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας (μονάδες 7)
Μονάδες 9

ΘΕΜΑ Γ
Στην επιφάνεια ενός υγρού που ηρεμεί, βρίσκονται δύο σύγχρονες σημειακές πηγές Π1 και Π2, που δημιουργούν στην επιφάνεια του υγρού εγκάρσια αρμονικά κύματα ίσου πλάτους. Οι πηγές αρχίζουν να ταλαντώνονται τη χρονική στιγμή t0=0 ξεκινώντας από τη θέση ισορροπίας τους και κινούμενες προς την ίδια κατεύθυνση, την οποία θεωρούμε θετική. Η χρονική εξίσωση της ταλάντωσης ενός σημείου Μ, που βρίσκεται στη μεσοκάθετο του ευθύγραμμου τμήματος Π1Π2, μετά τη συμβολή των κυμάτων δίνεται στο SI από τη σχέση:
yM=0,2ημ2π(5t-10).
Η ταχύτητα διάδοσης των κυμάτων στην επιφάνεια του υγρού είναι υ=2 m/s. Έστω Ο το μέσο του ευθύγραμμου τμήματος Π1Π2 και d=1m η απόσταση μεταξύ των πηγών.
Να βρείτε:
Γ1. Την απόσταση ΜΠ1.
Μονάδες 5

Γ2. Τη διαφορά φάσης των ταλαντώσεων των σημείων Ο και Μ.
Μονάδες 6

Γ3. Πόσα σημεία του ευθύγραμμου τμήματος Π1Π2 ταλαντώνονται με μέγιστο πλάτος.
Μονάδες 7

Γ4. Να σχεδιάσετε τη γραφική παράσταση της απομάκρυνσης του σημείου Μ σε συνάρτηση με τον χρόνο t για . s5,2t0≤≤
Να χρησιμοποιήσετε το μιλιμετρέ χαρτί στο τέλος του τετραδίου.
Μονάδες 7

ΘΕΜΑ Δ
Αβαρής ράβδος μήκους 3d (d=1m) μπορεί να στρέφεται γύρω από οριζόντιο άξονα, που είναι κάθετος σε αυτήν και διέρχεται από το Ο. Στο άκρο Α που βρίσκεται σε απόσταση 2d από το Ο υπάρχει σημειακή μάζα mA=1 kg και στο σημείο Γ, που βρίσκεται σε απόσταση d από το Ο έχουμε επίσης σημειακή μάζα mΓ=6 kg. Στο άλλο άκρο της ράβδου, στο σημείο Β, είναι αναρτημένη τροχαλία μάζας Μ=4 kg από την οποία κρέμονται οι μάζες m1=2 kg, m2=m3=1 kg. Η τροχαλία μπορεί να περιστρέφεται γύρω από άξονα Ο΄.

Δ1. Αποδείξτε ότι το σύστημα ισορροπεί με τη ράβδο στην οριζόντια θέση.
Μονάδες 4

Κόβουμε το Ο΄Β, που συνδέει την τροχαλία με τη ράβδο στο σημείο Β.
Δ2. Βρείτε τη γωνιακή επιτάχυνση της ράβδου, όταν αυτή σχηματίζει γωνία 30ο με την κατακόρυφο.
Μονάδες 7

Όταν η σημειακή μάζα mA φτάνει στο κατώτατο σημείο, συγκρούεται πλαστικά με ακίνητη σημειακή μάζα m4=5 kg.

Δ3. Βρείτε τη γραμμική ταχύτητα του σημείου Α αμέσως μετά τη κρούση.
Μονάδες 6

Στην αρχική διάταξη, όταν η τροχαλία με τα σώματα είναι δεμένη στο Β, κόβουμε το νήμα που συνδέει μεταξύ τους τα σώματα m2 και m3 και αντικαθιστούμε την mA με μάζα m.

Δ4. Πόση πρέπει να είναι η μάζα m, ώστε η ράβδος να διατηρήσει την ισορροπία της κατά τη διάρκεια περιστροφής της τροχαλίας;
Μονάδες 8

Τα νήματα είναι αβαρή, τριβές στους άξονες δεν υπάρχουν και το νήμα δεν ολισθαίνει στη τροχαλία.
Δίνεται: g=10 m/s2, ημ30°=1/2, ροπή αδράνειας της τροχαλίας ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο της Ι=MR2/2.

Δείτε αναλυτικά τα θέματα Φυσικής Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες 2011 κάνοντας κλικ εδώ.

Δείτε τις απαντήσεις-λύσεις Φυσικής Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης στις Πανελλήνιες 2011 κάνοντας κλικ εδώ (Φροντιστήριο Νέον) και εδώ (Keystone).

Μέχρι σήμερα τα θέματα έχουν χαρακτηριστεί ως θέματα για καλά διαβασμένους μαθητές με δύσκολο το άριστα. Διαβάστε παρακάτω τις πρώτες εκτιμήσεις για Βάσεις 2011.

Διαβάστε θέματα-λύσεις των Πανελληνίων 2011 σε όλα τα μαθήματα και εκτιμήσεις για Βάσεις 2011.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.

21 Σχόλια

  1. ρε παιδια στο Β3 με τις κρουσεις απεδειξα για ενα συγκεκριμενο αριθμο κρουσεων οτι το Σ2 θα κανει διπλασια διαδρομη κ μετα ειπα οτι ανεξαρτητα απ τον αριθμο των κρουσεων, η διαδρομη που θα κανει το Σ2 θα ειναι διπλασια. Δεν χανω ολη την αιτιολογηση ετσι δεν ειναι?

  2. Τους αδιαβαστους θα βιασουν ,ενω οι διαβασμενοι θα ξεκωλιασουν!!!

  3. Γιωργο και Αλεξανδρε και εγω πολυτεχνειο ηθελα (ηλεκτρολογους) και εχω γραψει μαθηματικα κατ και φυσικη 90 και 90 :p Μην απογοητευεστε θα πεσουν σιγουρα οι βασεις αλλα και να μην πεσουν αρκετα ωστε να μπουμε υπαρχει η η πατρα!! :p

  4. ΕΣΒΗΣΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΩΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΟΓΚΟΥ ΠΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΟΨΗ ΤΟΥΣ ΠΙΕΖΕ ΑΦΟΡΗΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΡΕΠΕ ΣΕ ΦΥΓΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ .ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΦΕΤΟΣ ΤΗΣ ,ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ,ΤΗΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ .ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ,ΓΙΑΤΙΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ?

  5. eimai odontiatros kai thelo na rotiso tin ypourgo pedias:tin gnosi pou prosferis me ti dimosia pedia sta pedia mas einai eparkis gia na sas apantisoun se aytis tis diskolias ta themata h perimenete perissoteri doylia apo tin idiotiki pedia?mipos thelete na vgalete telika toys aristoys epistimones gia na diorthosoun oles autes tis eglimatikes energies pou ehete diapraksi se varos tis horas logo tia anikanotitas &tis ashetosinis pou sas haraktirizi kei etimazete na tis valete kai tafoplaka ksepoulontas tin sta ksena afentika sas.ntropi kai aishos sas.

  6. Άκόμη δεν μπορώ να καταλάβω τι θέλουν να αποδείξουν βάζοντας τέτοιου είδους θέματα? Απορώ με την τόση δηλητηριασμένη ψυχή που τη φτύνουν επάνω σε παιδιά .

  7. magkes egw exw 3 adelfia(1 koritsi kai 2 agoria).genika sthn oikogenia eimaste kaloi ma8htes etsi ta 2 agoria einai farmakpoios kai politikos mhxanikos antistoixa enw h kopela einai dikhgoros..A kai oi 2 goneis m einai giatroi……kapoios 8a perimene oti 8a ta hgaina kala toulaxiston me to diavasma p erixa….TELIKA vlepw na zw parasitika apo ta adelfia m…….to kalo tou n exeis polous na xezoumizeis..Erwthsh xerei kaneis ti ginetai me tis metaggrafes gt dn pianw ti lene sto web…..kal tuxh sta upoloipa magkes egw padws ~FAIL~….fusikh padws oute gia tsixles dn ftanei o va8mos!!~KRIMA~

  8. auta ta 9emata fysikhs htan oti pio a9lio mporousan na valoun! den ftanei pou kapoioi ksanadinoume gia 2h fora den mas afhnoune k n grapsoume estw k ena 10…oute ma9hmatika,oute fusikh……eleos! twra 9a valoun analoga paloukia k stn programmatismo n patwsoume entelws…… 🙁

  9. paidia kaneis dn exei paei kala… filoi mou pou itane mathites tou 10 den exoun grapsei oute 10… eleos… auta den itan themata…. ithela kai na iksera pou nomizoun pws apeuthinonte?? edw kathigites kai zoristikan na ta vgaloune oxi emeis… me tn kathe malaka pou vazei oti paparia tou katevei… etsi epeidi tou kavlwse na mas gamisei….

  10. αχ εγρψα χαλια ρε γαμωτο απο μαλακιες τελειως! Πανε οι ηλεκτρολογοι τωρα!:p και ειχα παει καλα ρε πουστη μεχρι τωρα….. Δεν γαμιεται, ενα μαθημα παιδια!:) Η 2 για αυτους με οικονομια! Υπομονη παιδια και ολα α πανε καλα…:)

  11. Kala paidia proti fora dino panellinies den exo ksanadosei alla apo oti akouo gia ta paliotera xronia katalaveno pos fetos ksekavlosan agria pano mas…kai opos leei kai o nik kai symfonei kai i maria: ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΤΑ ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ
    ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΟΛΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΗΡΕ ΔΩΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ…kai meta sou lene polema to systima ek ton eso kai prasina aloga…magges boukali kai venzini kai meta na rthei na mou milisei i travelodiamanto…

  12. para polu diskola themata kai eimai apo tous kalous mathites pou prospathoun….. aparadekta polles mazes kai taseis….. paidia me tetoia themata ego apogoiteuomai giati tha prepei na xanadino…. mia zoi gademis …. :/

  13. ena exw na pw.. oti auta den itan themata FISIKIS..!!!!
    itane na prosexeis posa kg exei i kathe maza..
    ti ilithioi anthrwpoi…..

  14. ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΤΑ ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ
    ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΟΛΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΗΡΕ ΔΩΡΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΤΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΙΠΟΤΑ

Comments are closed.

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines