Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Δραματική ρήξη. Ανασχηματισμός

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί για συναίνεση, ανασχηματισμό, πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα;

Ολική ρήξη σημειώθηκε στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, καθώς οι αρχηγοί περιχαρακώθηκαν πίσω από τα κομματικά συμφέροντα τους.

Περίπου 3,5 ώρες διήρκησε η σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κλίμα δεν ήταν καλό και δεν προέκυψε καμία συμφωνία.

“Δεν τα βρήκαν. Υπερίσχυσαν οι καρέκλες του εθνικού συμφέροντος. Η καρέκλα κάποιων είναι πιο σημαντική από τη χώρα” δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος, και οι καμπάνες χτυπούν για τον Αντώνη Σαμαρά.

Πράγματι, Σαμαράς, Παπαρήγα, Τσίπρας αντιστάθηκαν σθεναρά στη συναίνεση και τις παραινέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Γ. Καρατζαφέρης ο οποίος συμφώνησε σε πολλά με τον πρωθυπουργό. Η τριάδα του “ΟΧΙ” αντιστάθηκε χωρίς να συμφωνήσει σε κανένα σημείο των προτάσεων περί αλλαγής πολιτικής.

Διαβάστε τον δραματικό διάλογο Παπανδρέου-Σαμαρά-Τσίπρα στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ.Σαμαράς φέρεται να είπε: “Δεν φαίνεται να συμφωνούμε. Αυτό σημαίνει οτι πάμε σε εκλογές;” Και ο κ. Παπανδρέου φέρεται να απάντησε: “‘Οχι, σε καμία περίπτωση. Προχωράω μόνος μου και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του.”

Το κεντρικό μήνυμα από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι: “Όχι εκλογές. Όχι δημοψήφισμα. Ανασχηματισμός μετά την Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου”.

Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει ακόμα και χωρίς τη συναίνεση από τον κ. Σαμαρά και τα άλλα κόμματα, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα του ανασχηματισμού οποίος τοποθετείται μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 Ιουνίου. “Δεν πρόκεται να παίξω με την τύχη της χώρας. Θα συνεχίσω ακόμα και μόνος μου”, φέρεται να έχει πει ο κ.Παπανδρέου σε στενό του συνεργάτη.

Κομβικό σημείο θεωρείται το Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει στα μέσα Ιουνίου και εκεί θα αποφασιστεί εαν θα πάρουμε την 5η δόση του ΔΝΤ.

Την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, επισήμανε, ο Κάρολος Παπούλιας ανοίγοντας τη συζήτηση στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Ο κ. Παπούλιας, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιώντας ξεκάθαρη γλώσσα τόνισε ότι απαιτείται ακόμη να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή καθώς και να στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.

Μουδιασμένοι και αγέλαστοι ήταν οι πολιτικοί αρχηγοί στην αίθουσα. Οι μόνοι που αντάλλαξαν δυο τυπικά λόγια τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες ήταν η κα Παπαρήγα με τον κ.Τσίπρα.

Διαβάστε τον πανικό-πτώση στο ΧΑ αμέσως μετά τη λήξη του Συμβουλίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.