Αγγούρια, E. coli, νεκροί και κίνδυνοι για υγεία

Σε επιδημία εξελίσσονται τα μολυσμένα αγγούρια με E.coli. 16 νεκροί. Πώς τα κολοβακτηρίδια μολύνουν τα αγγούρια;

Διαστάσεις επικίνδυνης επιδημίας, λαμβάνει στην Ευρώπη η υπόθεση με τα μολυσμένα φυτικά προϊόντα (αγγουράκια, ντομάτες, μελιτζάνες κ.ά.), από την Ισπανία ενώ σε επιφυλακή παραμένουν οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα.

O υφυπουργός Διατροφής, Χρήστος Αηδόνης, διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν έρθει στη χώρα μας τέτοια προϊόντα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι συνεχίζονται οι σχετικοί έλεγχοι. Ο κ. Αηδόνης έκανε λόγο για νέο διατροφικό σκάνδαλο και τόνισε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών και του ΕΦΕΤ για να υπάρξει θωράκιση της δημόσιας υγείας».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι εισαγωγείς φυτικών προϊόντων από την Ισπανία και μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει εισάγει τις επίμαχες παρτίδες. Σημειώνεται ότι και οι ισπανικές αρχές βεβαιώνουν ότι δεν έχει έρθει κανένα προϊόν στην Ελλάδα.

Χθες, ανακοινώθηκε ο 16ος θάνατος, αυτή τη φορά στη Σουηδία που είναι ο πρώτος εκτός Γερμανίας. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις σε δύο από τα «ύποπτα» αγγουράκια ισπανικής προέλευσης έδειξαν ότι αυτά φέρουν άλλο στέλεχος του εντεροαιμορραγικού βακτηριδίου E.coli.

Εν τω μεταξύ, από το μηδέν άρχισαν χθες οι έρευνες για την προέλευση της επιδημίας αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία, καθώς το υπουργείο Υγείας του Αμβούργου ανακοίνωσε ότι ο τύπος κολοβακτηριδίου EHEC που ανιχνεύθηκε σε ισπανικά αγγούρια στην κεντρική αγορά της πόλης είναι διαφορετικός από αυτόν που απομονώθηκε στα κόπρανα των ασθενών. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφθασε χθες τους 16, ενώ ελπιδοφόρο θεωρείται το γεγονός ότι οι ασθενείς που εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Γερμανίας είναι λιγότεροι αυτή την εβδομάδα από ό,τι την προηγούμενη.

«Συνεχίζουμε να μην έχουμε εντοπίσει την πηγή της μόλυνσης», δήλωσε χθες η υπουργός Υγείας του κρατιδίου του Αμβούργου, Κορνέλια Πρίφερ-Στορκς. «Η Γερμανία αναγνωρίζει ότι η αιτία δεν είναι τα ισπανικά αγγούρια», είπε ο γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας Ρόμπερτ Κλος, στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας στην Ουγγαρία.

Η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ κατέκρινε σφοδρά τη Γερμανία: «Η Γερμανία κατηγόρησε την Ισπανία ως υπεύθυνη για τη μόλυνση με E. coli χωρίς αποδείξεις, προξενώντας έτσι ανεπανόρθωτες ζημίες στους Ισπανούς παραγωγούς». Η Ισπανία ζήτησε αποζημίωση για την οικονομική καταστροφή παραγωγών που αφήνουν τα λαχανικά τους να σαπίσουν καθώς είναι κλειστές οι εξαγωγικές αγορές. Μετά την ανακοίνωση της Πρίφερ-Στορκς, την περασμένη εβδομάδα, ότι βρέθηκαν κολοβακτηρίδια που προκαλούν αιμορραγική γαστρεντερίτιδα σε ισπανικά αγγούρια, η Γερμανία, η Δανία, η Τσεχία, το Λουξεμβούργο, η Ουγγαρία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Ρωσία μπλόκαραν την είσοδο ισπανικών αγγουριών.

Εκατομμύρια ευρώ την ημέρα χάνουν και οι Ολλανδοί παραγωγοί, καθώς το τέταρτο μολυσμένο αγγουράκι που βρέθηκε στην κεντρική λαχαναγορά του Αμβούργου είχε, σύμφωνα με τις διαθέσιμες ενδείξεις, παραχθεί στην Ολλανδία.

Κολοβακτηρίδια που προκαλούν αιμορραγική γαστρεντερίτιδα βρέθηκαν και σε αγγουράκια στο κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Πομμερανίας, αλλά δεν έγινε γνωστή η προέλευσή τους, ούτε αν ο τύπος του βακτηριδίου είναι ο ίδιος με αυτόν που προξένησε τα κρούσματα. Χθες υπέκυψε το πρώτο θύμα εκτός Γερμανίας, μια 50χρονη γυναίκα στη Σουηδία, η οποία όμως είχε πρόσφατα επιστρέψει από τη Γερμανία. Κρούσμα στη βόρεια Ισπανία επίσης συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι του ασθενούς στη Γερμανία. Συνολικά έχουν υποκύψει 16 άτομα, τα 15 στη Γερμανία.

Εξηγώντας την εσπευσμένη ανακοίνωση περί ισπανικών αγγουριών, την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Υγείας του Αμβούργου δήλωσε χθες ότι «στα αγγουράκια αυτά βρέθηκε παθογόνο τύπου EHEC. Ορθώς δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα των εξετάσεών μας, αφού αυτά θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει τα κρούσματα αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας. Υπήρχε πολύ βάσιμη υποψία. Βάλαμε την υγεία των ανθρώπων πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.