Έκτατη εισφορά σε μισθωτούς: ποιοι και πόσο πληρώνουν

Ποιοί και πόσο θα επιβαρυνθούν από τη νέα έκτατη εισφορά που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών; Τι λένε τα πρώτα σενάρια για την εκτακτη εισφορά;

Εισήγηση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε µισθωτούς και συνταξιούχους µε ετήσιο εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ έχει δεχθεί ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η έκτακτη εισφορά θα επιβληθεί, ως παρέµβαση ισοδύναµου δηµοσιονοµικού αποτελέσµατος, στην περίπτωση που δεν εγκριθούν τα σενάρια για µείωση του αφορολόγητου ποσού εισοδήµατος. Η πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς ως αντίβαρο, εκτιμάται ότι θα σκοντάψει στο ότι ενώ το πρώτο μέτρο έχει δημοσιονομικά αποτελέσματα κάθε χρόνο, το δεύτερο μέτρο έχει άπαξ.

Στην περίπτωση αυτή 4 εκατοµµύρια φορολογούµενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 2,7 δισ. ευρώ.

Η µείωση του αφορολογήτου και η προσθήκη νέου κλιµακίου θα οδηγούσε σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 3,8 εκατοµµύρια φορολογουµένους που θα καλούνταν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 2,3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν θα επιβαρύνονταν 1,8 εκατοµµύρια φορολογούµενοι µε ετήσια εισοδήµατα έως 7.999 ευρώ, κυρίως συνταξιούχοι και άτοµα που διαβιούν µε µεικτές µηνιαίες αποδοχές 666,5 ευρώ.

Η πρόσκρουση της πρότασης για νέα μέτρα στις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών οδηγεί πλέον την ηγεσία του υπουργείου στην εξέταση του εναλλακτικού σεναρίου, που έχει εξετάσει η κυβέρνηση σε συνεργασία µε την τρόικα.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 3%, εφόσον εγκριθεί, θα βαρύνει 4 εκατοµµύρια µισθωτούς και συνταξιούχους µε εισόδηµα µεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Θα εξαιρεθούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι µε ετήσιο µεικτό εισόδηµα χαµηλότερο των 6.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν σύνταξη µικρότερη των 500 ευρώ.

Ενδεικτικά έκτακτη εισφορά 180 ευρώ θα πλήρωναν περίπου 40.000 φορολογούµενοι µε ετήσιο εισόδηµα 6.000 ευρώ, ενώ περισσότερα από 27.000 ευρώ θα πλήρωνε καθένας από τους 73 φορολογουµένους που δηλώνει ετήσιο εισόδηµα άνω των 900.000 ευρώ.

Έτσι, φορολογούµενος µε µέσο ετήσιο εισόδηµα 16.800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο 504 ευρώ, ενώ φορολογούµενος µε µεικτό ετήσιο εισόδηµα 28.000 ευρώ θα πληρώσει έκτακτη εισφορά 840 ευρώ.

Από το Σεπτέμβριο έρχεται και αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και καφετέριες, ενώ προς συζήτηση τίθεται η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες από το 2012, με ταυτόχρονη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, κάτι που θα τα επιβαρύνει με 7 μονάδες. Όσον αφορά στη περαιτέρω μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15%, αν και αποτελεί κοινό σημείο με τη Ν.Δ. εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρήσει μόνο στη περίπτωση που υπάρξουν απτά αποτελέσματα από το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.