Ρεκόρ δεκαετίας στις εξαγωγές: γιατί αυξάνονται λόγω κρίσης

Αύξηση ρεκόρ για τα τελευταία 10 χρόνια παρουσιάζουν οι εξαγωγές της Ελλάδας. Γιατί αυξάνονται οι εξαγωγές εν μέσω κρίσης;

Ρεκόρ στις εξαγωγές σημείωσε το πρώτο τρίμηνο του 2011 η Ελλάδα.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές της χώρας έφτασαν τα 4,567 δις ενώ ένα χρόνο πριν είχαν φτάσει τα 3,473 δις ευρώ. Η αύξηση η οποία υπολογίζεται στο 31,5 %, θεωρείται ρεκόρ δεκαετίας όπως πληροφορεί το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Η αύξηση των εξαγωγών αφορά κυρίως τα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα καθώς και τα πετρελαιοειδή.

Αντίστοιχα, ο δείκτης των εισαγωγών μειώνεται σημαντικά από τα 12,936 δις που ήταν πέρσι, στα 10,776 δις, για το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η μείωση της τάξης του 16,7% στις εισαγωγές σε συνδυασμό με την κατακόρυφη άνοδο των εξαγωγών, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας. Συγκεκριμένα το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 34,4%.

Όπως παραδέχονται στελέχη εταιρειών, από την ώρα που η ύφεση άρχισε να βαθαίνει και η ρευστότητα στην αγορά να εξαφανίζεται, η μοναδική οδός σωτηρίας για τις επιχειρήσεις ήταν οι εξαγωγές. Μόνο έτσι μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα συνεχίσουν να χάνουν πελατεία και το σημαντικότερο ότι θα πληρώνονται για τα εμπορεύματα που πωλούν.

Έτσι εξηγείται η μεγάλη στροφή που παρατηρείται προς τις εξαγωγές το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα ραγδαία είναι η μείωση των εισαγωγών. Άλλο δείγμα κι αυτό της εν εξελίξει κρίσης. Γιατί, από την ώρα που τα οικονομικά δεν περισσεύουν, ο καταναλωτής θα προτιμήσει το φθηνότερο εγχώριο προϊόν, από το ακριβότερο εισαγόμενο, για να κάνει τη δουλειά του.

Διαβάστε τα οφέλη της οικονομικής κρίσης, έτσι για να μην είμαστε συνεχώς αρνητικοί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.