Έφυγε η Γερόντισσα των Μαρασίων, 100 ετών

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 100 ετών η Γερόντισσα των Μαρασίων. Η γυναίκα σύμβολο του Έβρου έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας έργο ψυχής για τους Έλληνες.

Κάθε μέρα ένας Έλληνας στρατιώτης επισκεπτόταν τη γνωστή Γερόντισσα των Μαρασίων, την κυρία Βασιλική Λαμπίδου, ώστε να τη βοηθήσει να περπατήσει μέχρι την αυλή του σπιτιού της και να σηκώσει την ελληνική σημαία, όπως κάνει από τότε που ήταν έφηβη.

Το σπίτι της βρίσκεται στα 300 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια, με φυσικό σύνορο τον Έβρο, στο χωριό Μαράσια. Η ίδια γνώρισε σε νεαρή ηλικία την προσφυγιά, κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1921 και λέει ότι ακούγοντας τους φύλακες από την άλλη πλευρά ένιωθε πάντα την ανάγκη να δηλώνει την παρουσία της και την ελληνικότητα του τόπου.

Για την προσφορά της στην πατρίδα η Βασιλική Λαμπίδου έλαβε πριν από λίγες ημέρες μία τιμητική διάκριση, πέραν αυτών που έχει λάβει από το στρατό, την Ακαδημία Αθηνών και όλη την τοπική κοινωνία. Η απόδοση τιμής προήλθε αυτή τη φορά από το Δίκτυο Εκλεγμένων Γυναικών πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Την κηδεία της Γερόντισσας των Μαρασίων ανέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις. Θα γίνει στα Μαράσια Έβρου παρουσία του αρχηγού του στρατού.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.