Γιώργος Παπανδρέου: “Ούτε στο χειρότερο εχθρό μου”

Στεναχωρημένος και απολογητικός εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από την κριτική που δέχεται. Τί δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε;

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε «αλλαγές παντού», ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν διλήμματα. Υπάρχει μόνο η απόφαση. Να μη ζήσει ποτέ η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας. Δεν είναι θέμα πίεσης. Αυτό θέλουμε όλοι οι σκεπτόμενοι Έλληνες. Είτε διαδηλώνουν στις πλατείες είτε όχι».

Μιλώντας για την επίθεση που δέχεται από δυο μέτωπα ταυτόχρονα- τους Ευρωπαίους ηγέτες που πιέζουν για μεταρρυθμίσεις από τη μια και τους «Αγανακτισμένους» πολίτες από την άλλη-, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου: «κάποιες αποφάσεις μας πόνεσαν και πονάνε κόσμο που δεν φταίει. Το ξέρω. Αλλά είναι απαραίτητες για ν’ αποφύγουμε τα χειρότερα».

Μάλιστα ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι κατανοεί τους Έλληνες που έχουν ξεσηκωθεί από τα επώδυνα μέτρα: «δικαίως αγανακτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες. Αλλά δεν πιστεύω ότι αυτοί που διαδηλώνουν στις πλατείες θέλουν τη χρεοκοπία της χώρας, ούτε μια επώδυνη επιστροφή στη δραχμή. Δεν έχω κανένα σκοπό ν΄αφήσω την Ελλάδα να μπει σε μια οδυνηρή περιπέτεια. Με κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου όλων των Ελλήνων και την Ελλάδα αδύναμη, χωρίς την προστασία που της προσφέρει το ισχυρό νόμισμα».

Για τον λόγο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε για ακόμα μια φορά τον Αντώνη Σαμαρά «να βάλει πλάτη στην εθνική προσπάθεια και πιστεύω ότι θ΄ανταποκριθεί. Θα επιμείνω στην εθνική συνεννόηση, γιατί την εννοώ. Όχι γιατί η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει χωρίς αυτήν, αλλά γιατί το εθνικό μέτωπο ενισχύει την εθνική προσπάθεια».

Παρομοιάζοντας την κρίση της Ελλάδας με πόλεμο, σημείωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: «ως τώρα είμαστε όρθιοι, ζωντανοί και προχωρούμε. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Μαχητές είμαστε σε ιδιόμορφο πόλεμο. Δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου να περάσει όσα περνώ. Στον πόλεμο κάνεις και λάθη. Τραυματίζεσαι. Ματώνεις. Χάνεις και μάχες. Αλλά το ζήτημα είναι να κερδίσεις τον πόλεμο για τη σωτηρία και αλλαγή της πατρίδας. Αλλά θα τον κερδίσουμε τον πόλεμο».

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν τον Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για αστοχίες και παραβλέψεις, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «ούτε ο Υπουργός Οικονομικών και κανένας Υπουργός δεν λειτουργεί μόνος του. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές, οι επιτυχίες και τα λάθη επίσης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν καταλάβει ότι παρά τα λάθη και τις αστοχίες μας, εννοούμε αυτά που λέμε. Γι΄αυτό και ασχολούνται ακόμα μαζί μας. Αλλιώς θα μας είχαν γυρίσει ήδη την πλάτη. Ας μην αυτομαστιγωνόμαστε λοιπόν χωρίς λόγο. Ναι στη κριτική, όχι στην ισοπέδωση. Ας μην αδικούμε την εθνική προσπάθεια».

Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε μάλιστα και μια σκληρή απάντηση σε όσους κατά καιρούς μίλησαν για «ανθύπατους» στα υπουργεία: «αυτοί οι ορισμένοι καλά θα κάνουν να σταματήσουν την παραπληροφόρηση. Αρκετά πια. Κάποιοι παριστάνουν εδώ και μήνες τους «πατριώτες» απέναντι σε μια κυβέρνηση δήθεν «ενδοτική» και «υποκινούμενη» από ξένα κέντρα. Τους επιστρέφω όλη την αθλιότητα. Έχω ζητήσει εδώ και καιρό την τεχνογνωσία άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ σε θέματα που εμείς χωλαίνουμε. Θέμα ανθύπατων σε υπουργεία, ούτε ετέθη, ούτε θα δεχόμασταν να τεθεί ποτέ».

Εκτός από «ανθύπατους» πάντως ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Παπανδρέου ότι ούτε υπουργούς-«κηπουρούς» έχει στην κυβέρνηση: «είμαι ο πρώτος που κρίνει αυστηρά και με πολύ ορθολογικά κριτήρια τους ανθρώπους που επιλέγει. Μπροστά στο δημόσιο συμφέρον δεν υπάρχουν φίλοι, σύντροφοι, γνωστοί».

Όσο για τον κίνδυνο να μην δοθεί η 5η δόση του δανείου; Δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασισμένος να «δώσω τη μάχη μέχρι τέλους και στη Βουλή και στην Ε.Ε. Θεωρώ ότι θέμα πέμπτης δόσης δεν θα υπάρξει εφόσον ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Παλεύουμε ώστε μέσα στον Ιούνιο να πετύχουμε μια σημαντική συμφωνία για τη χώρα μας και τα χρόνια που έρχονται. Αν αυτό δεν γίνει, θα συνεχίσω να μάχομαι. Και αν πρέπει να φτάσουμε ως τον Σεπτέμβριο, θα δώσουμε πάλι την μάχη».

Διαβάστε πώς ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε γλώσσα πιάτσας και αν ο Γιώργος Παπανδρέου βάζει υποθήκη το σπίτι στο Καστρί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.