Νέο “μαχαίρι” σε μισθούς στο Δημόσιο: πόσα κόβονται

Πόσες θα είναι οι νέες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος; Ποια μέτρα που συμφώνησε το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα και θα συζητηθούν σήμερα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο.

Συμφωνήθηκε η εφαρμογή της «μισθωτής εφεδρείας», καθώς και απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι δεν θα «περνούν» την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ. Αναλυτικά τα μέτρα που θα συζητηθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο είναι:

Οριζόντιες περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων

– Θεσμοθέτηση εισφοράς 3% για την ανεργία επί των μεικτών αποδοχών, όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα καταβάλλουν το 2,5% (από 2% που ίσχυε μέχρι σήμερα) και οι εργοδότες άλλο ένα 2,5%, ανεβάζοντας το ύψος της εισφοράς στο 5%.
Στον δημόσιο τομέα υπολογίζεται ότι το σύνολο των 770.000 υπαλλήλων θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο με τη θεσμοθέτηση της νέας εισφοράς.

– Μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%. Στις κατηγορίες υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το κίνητρο απόδοσης θα μειωθεί κατά περίπου 30 ευρώ τον μήνα, ενώ στις κατηγορίες τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης το ποσό της περικοπής ξεπερνά τα 45 ευρώ.
Η απόδοση των παραπάνω μέτρων θα οδηγήσει σε ετήσιες περικοπές κατά μέσο όρο σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που θα φτάνουν τα 960 ευρώ.

– Εφαρμογή προγράμματος «μισθωτής εφεδρείας». Σύμφωνα με το σχέδιο, όσοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου του ευρύτερου δημόσιου τομέα χρειάζονται 3-5 χρόνια προκειμένου να βγουν στη σύνταξη και χαρακτηριστούν ως πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση ή συγχώνευση δημοσίων οργανισμών, θα τίθενται σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας», δηλαδή θα αποχωρούν από την εργασία τους και θα είναι στη διάθεση της υπηρεσίας, όποτε τους καλέσει.

Θα αμείβονται με το 50% των αποδοχών που ελάμβαναν και το κράτος θα καταβάλλει τις εργοδοτικές εισφορές. Οταν συνταξιοδοτηθούν, θα λαμβάνουν το εφάπαξ που τους αναλογεί.

– Απολύσεις υπαλλήλων αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προκειμένου να μειωθεί δραστικά η απασχόληση στο Δημόσιο.
Οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου των υπό συγχώνευση και κατάργηση οργανισμών θα περνούν από την κρίση του ΑΣΕΠ, προκειμένου να μεταταχθούν στον στενό δημόσιο τομέα. Εάν αξιολογηθούν αρνητικά, τότε θα απολύονται.

– Σύγκλιση με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
Τη σταδιακή σύγκλιση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αυτούς στον ιδιωτικό θα προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο. Παράλληλα προετοιμάζεται η αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης, η οποία θα γίνεται κάθε 5 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα.

Για παράδειγμα ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που έχει συμπληρώσει 29 χρόνια υπηρεσίας, λαμβάνει σήμερα βασικό μισθό 1.585 ευρώ.

Με την επιβολή «παγώματος» του μισθού μέσω της απόδοσης του ποσού ωρίμανσης κάθε πέντε χρόνια, θα χάσει περίπου 80 ευρώ τον μήνα.

Η ωρίμανση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση θα αποδίδεται μόνο έπειτα από αξιολόγηση των προϊσταμένων για την παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Εάν η εισήγηση είναι αρνητική, τότε δεν θα καταβάλλεται η ωρίμανση, η ο οποία μέχρι σήμερα αποδιδόταν αυτόματα, με τη συμπλήρωση της διετίας.

Με τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται να επιβληθούν περικοπές επιδομάτων που θα οδηγήσουν σε μειώσεις έως και 40% στις αποδοχές των υψηλά αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων.

Με την εφαρμογή της αναδιανεμητικής πολιτικής, που επιβάλλει η αρχή «ίση αμοιβή σε υπαλλήλους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία», θα υπάρξουν και οριακές αυξήσεις στους χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.