Σταύρος Λαμπρινίδης: ποιος ο υπουργός Εξωτερικών. Βιογραφικό

Είναι νέος με σημαντικές διακρίσεις ο πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης έχει διακριθεί για τη μέχρι τώρα πορεία του και είναι ένα νέο πρόσωπο έκπληξη στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ (πτυχίο B.A., Amherst College, 1984) των ΗΠΑ, καθώς και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Γέιλ (πτυχίο J.D., Yale Law School, 1988).

Εργάστηκε ως δικηγόρος στη νομική εταιρία Wilmer, Cutler & Pickering στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, με εξειδίκευση στο διεθνές εμπόριο και τις διεθνείς διαιτησίες. Το 1993 ο Σταύρος Λαμπρινίδης επέστρεψε στην Ελλάδα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Είναι παντρεμένος και έχει μια κόρη. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά.

Από το 1994 μέχρι το 1996 ο Σταύρος Λαμπρινίδης εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του υφυπουργού Εξωτερικών και μετέπειτα υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου. Tο 1996 έγινε διευθυντής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης έχει ακόμα διατελέσει Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό, Πρέσβης εκ Προσωπικοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και Γενικός Διευθυντής του «Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας».

Τον Ιούνιο του 2004 εκλέχτηκε Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και από τον Απρίλιο του 2005 ήταν Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχτηκε ο Σταύρος Λαμπρινίδης Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αρμοδιότητα τις διεθνείς σχέσεις του ΕΚ και την πολιτική επικοινωνίας του Σώματος στα κράτη-μέλη και σε τρίτες χώρες.

Τον Απρίλιο του 2011 ο Σταύρος Λαμπρινίδης τέθηκε επικεφαλής ειδικής Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναμόρφωση του Κώδικα Δεοντολογίας των Ευρωβουλευτών και την αυστηροποίηση των ρυθμιστικών κανόνων για τη λειτουργία των λόμπι στην Ε.Ε.

Μεταξύ 2004-2009 ο Σταύρος Λαμπρινίδης ήταν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας και παραμένει ενεργό μέλος. Έχει υπάρξει Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα Ενίσχυσης της Ασφάλειας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Πολιτών στο Διαδίκτυο, Στρατηγικών Ένταξης των Μεταναστών στην Ευρώπη, Προστασίας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας στο Πλαίσιο της Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, καθώς και σκιώδης εισηγητής της Σοσιαλιστικής Ομάδας για την Επεξεργασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής στον Τομέα των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών.

Από το 2004, ο Σταύρος Λαμπρινίδης είναι Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης έχει τιμηθεί με σειρά διακρίσεων, έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε ελληνικές και ξένες εκδόσεις και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και την ΕΕ σε πλήθος επίσημων πολιτικών και ακαδημαϊκών επαφών σε πάνω από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς ανά την υφήλιο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.