Ενιαίο μισθολόγιο: όλες οι αλλαγές σε μισθούς στο δημόσιο

Τι αλλάζει σε μισθούς στο δημόσιο με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, πόσες οι μειώσεις και τι γίνεται με τα ειδικά μισθολόγια;

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή ενός νέου ενιαίου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα άρχισε: Στόχος να εξισωθούν οι μισθοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εξέλιξη αυτή θα φέρει ανατροπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ήδη Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Ρέππας, είχαν μια πρώτη συνάντηση για το θέμα, δεδομένου ότι μέσα στον Αύγουστο το ενιαίο μισθολόγιο θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους, ενώ σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί σε βάθος τριετίας.

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με τον κ. Ρέππα για επίσπευση του νομοσχεδίου το οποίο θα προβλέπει μείωση των μισθών στο Δημόσιο, περικοπή περίπου 100 επιδομάτων, αλλά και ωριμάνσεις ανά 5ετία και όχι ανά διετία που είναι σήμερα, πράγμα που σημαίνει μείωση στον πραγματικό μισθό έως και 10%.

Βασική αρχή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι η ίση αμοιβή για ίδια δουλειά, ασχέτως του φορέα ή του υπουργείου όπου ανήκει κάποιος, ενώ θα υπάρξει και σταδιακή σύγκλιση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αυτούς του ιδιωτικού.

Με το νέο ενιαίο μισθολόγιο θα διατηρηθούν μόνο το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα θέσης, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας το οποίο θα συνδεθεί με ομαδικούς και ατομικούς στόχους και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.

Αντιθέτως θα περικοπούν σειρά ειδικών επιδομάτων και θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό μέρος των γενικών επιδομάτων.
Σίγουρο θεωρείται πως ο μισθός των νεοπροσλαμβανομένων θα είναι ίδιος με αυτόν που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στον ιδιωτικό τομέα.
Τα στοιχεία για τη διαμόρφωση του Μισθολογίου θα αντληθούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ενώ το τελικό σχέδιο θα διαμορφωθεί με τη συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη βάση των μελετών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν, αλλά θα προσαρμοστούν στη νέα λογική του ενιαίου μισθολογίου προκειμένου να αμβλυνθούν ανισότητες μεταξύ υπαλλήλων ίδιων προσόντων. Είναι σαφές ότι όσοι συμμετέχουν σε ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, καθηγητές κ.τ.λ.) θα διατηρήσουν σειρά επιδομάτων, αλλά θα αναπροσαρμοστούν οι μισθοί υπαλλήλων που μπορούν να συγκριθούν με συναδέλφους τους άλλων υπουργείων.

Οι 12 ανατροπές σε μισθούς και συντάξεις που φέρνει το Μεσοπρόθεσμο, έχουν ως εξής:

1 Από 1/8/2011 θα παρακρατείται επιπλέον μηνιαία εισφορά από τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Η ειδική εισφορά αφορά κυρίως συνταξιούχους που συνταξιοδοτήθηκαν μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου σε ηλικία πολύ μικρότερη από το γενικό όριο συνταξιοδότησης, με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

2 Θεσπίζεται από 1/8/2011 η αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (πρώην ΛΑΦΚΑ) στις κύριες συντάξεις.

3 Θεσπίζεται από 1/9/2011 ειδική μηνιαία εισφορά στους συνταξιούχους επικουρικής ασφάλισης, οι συντάξεις των οποίων είναι πάνω από 300 ευρώ.

4 Από τον Αύγουστο θα αρχίσει η παρακράτηση επιπλέον 1% υπέρ ανεργίας στους μισθωτούς, με εργοδότες και εργαζόμενους να μοιράζονται ισομερώς την επιβάρυνση (από 0,5%).

5 Από 1ης Αυγούστου 2011 θεσπίζεται ειδική μηνιαία εισφορά, ύψους 10 ευρώ, που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους – αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένους των Ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

6 Αυξάνεται από 1/1/2012 η συμμετοχή των αγροτών στον κλάδο σύνταξης του ΟΓΑ.

7 Ολοι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που κατέθεσαν από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και εφεξής τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, θα υποστούν περικοπή του εφάπαξ. Για το Δημόσιο η περικοπή ορίζεται στο 10%, ενώ για τους εργαζομένους στη ΔΕΗ 15%.

8 Μείωση από την αυστηρή εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις, το οποίο μάλιστα μειώνεται, αφού σε αυτό (2.775 ευρώ ή 3.650 στην περίπτωση δύο συντάξεων) συμπεριλαμβάνονται πλέον τα οικογενειακά επιδόματα.

9 Οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), μειώνονται αναδρομικά, από 1ης Ιανουαρίου του 2011, κατά 6%.

10 Από 1/8/2011 οι διατάξεις για αύξηση της ειδικής εισφοράς και αύξηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας ισχύουν και για τους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

11 Καθιερώνεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία υπολογίζεται σε 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

12 Αυξάνονται από την αρχή του 2012 οι εισφορές και στους ασφαλισμένους των πρώην λεγόμενων Ειδικών Ταμείων και νυν ΕΤΑΑ (μηχανικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.