Επιλεκτική χρεοκοπία: τι θα γίνει σε τράπεζες-καταθέσεις

Τι θα γίνει σε τράπεζες-καταθέσεις σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας; Τι εννοούσε ο Βενιζέλος όταν έλεγε οτι δεν πρέπει να φοβόμαστε την “επιλεκτική χρεοκοπία“;

Το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδος φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι και η κυβέρνηση φέρεται να συζητά ακόμη και αυτό το ακραίο για την ώρα ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Παράγοντες της αγοράς και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» αποτελεί απλώς τεχνικό ζήτημα. Δεν είναι χρεοκοπία σε καμία περίπτωση και δεν έχει τις συνέπειες μιας πτώχευσης. Επί της ουσίας, μία χώρα τοποθετείται σε αυτό το καθεστώς όταν δεν εξυπηρετήσει κάποιες υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π. χ. για το 2013). Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της (τόκοι, λήξεις κ. λπ.) για τα άλλα έτη.

Από τη στιγμή πάντως που μιλάμε για επιλεκτική χρεοκοπία μιλάμε για υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην τελευταία βαθμίδα της κλίμακας των οίκων αξιολόγησης (για τα σκουπίδια δηλαδή όπως είναι και η ακριβής έκφραση στα αγγλικά).

Το θέμα της επιλεκτικής χρεοκοπίας τέθηκε στο Eurogroup και το Ecofin, όμως ο υπουργός διευκρίνισε ότι η «επιλεκτική χρεοκοπία» τρομάζει χωρίς λόγο. Ας μείνουμε αρχικά στη δήλωση του υπουργού, ότι αφού δεν πρόκειται για “πιστωτικό γεγονός”, μάλλον έρχεται νέα υποβάθμιση για την οποία μας προετοιμάζει ψυχολογικά.

Αν έρθει αυτή η υποβάθμιση, οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα θα είναι οι τράπεζες καθώς οι εγγυήσεις του δημοσίου θα είναι για τα σκουπίδια. Μόνο στήριγμα η ΕΚΤ που θα συνεχίσει να κλείνει τα μάτια και να δέχεται (το έχει ήδη ανακοινώσει) τα ελληνικά ομόλογα.

“Υπάρχει ζήτημα ρευστότητας, ζήτημα κάλυψης των τραπεζικών αναγκών σε πανευρωπαϊκή βάση, καθώς δεν λειτουργεί σωστά η διατραπεζική αγορά. Έχουμε παρατηρήσει πιέσεις στην διατραπεζική αγορά και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα” είπε ο υπουργός αμέσως μετά τα περί “επιλεκτικής χρεοκοπίας” που όλως τυχαίως θα πλήξει πρώτα απ’ όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον συζητά όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με βασικές προϋποθέσεις να καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος, να μειώνει το κόστος δανεισμού και να δίνει παράταση στις λήξεις των ομολόγων.

Πρόσθεσε ότι εξετάζονται 36 διαφορετικά σενάρια για λύση στο ελληνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ. Η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει σύμφωνα με τον Ευάγγ. Βενιζέλο να έχει οριστικοποιηθεί πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην «κάλυψη από τους φορείς της Ε.Ε. για το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: «Πρόβλημα ρευστότητας προφανώς δεν θέλουμε να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», αν και αναγνώρισε πως υπάρχει δυσκολία όχι μόνο για τις ελληνικές αλλά και για τράπεζες άλλων χωρών με ανάλογα προβλήματα.

«Υπάρχει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα συζητήσουμε και η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επαναγοράσει τους τίτλους του ελληνικού χρέους στις τιμές της αγοράς», δήλωσε ο κ. Φιλίπ Μεϊστάντ στο βελγικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-TVI.

Ο ίδιος αναγνώρισε πάντως πως σε γενικές γραμμές οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα. «Υπάρχει μια συμφωνία όσον αφορά το στόχο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος συμμετείχε στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Ο στόχος είναι σαφής: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το χρέος του ελληνικού κράτους θα γίνει πιο ανεκτό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας. Μια επαναγορά μέρους του χρέους θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε αυτό», σημείωσε.

Εγγυήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει την παροχή εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για μεγάλη επιμήκυνση, μεγάλη μείωση επιτοκίων και μεγάλη ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη.

Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή εμπράγματων εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έλεγαν ότι θα μπορούσε να μπει ως εγγύηση κάποιο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, ακόμη και αυτών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε περίπτωση πώλησης, η εγγύηση θα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στη «μαύρη τρύπα» των 4,5 δισ. ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο, υποστήριξε πως πρέπει με κάθε τρόπο να επιτευχθεί ο στόχος. Για τις δαπάνες σημείωσε πως ο στόχος θα επιτευχθεί φέτος, «ακόμα και με διοικητική πράξη», φράση που ερμηνεύεται ως «παράθυρο» για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Για την «τρύπα» των εσόδων ο υπουργός ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά αρνητικές αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι».

Φορολογικό πιστοποιητικό. Σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες αναθέτει η κυβέρνηση και τον έλεγχο ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επέκταση του «φορολογικού πιστοποιητικού» που εκδίδουν ιδιώτες ελεγκτές μετά το φορολογικό έλεγχο σε Α.Ε. και ΕΠΕ και σε προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις.

Διαβάστε αν κινδυνεύουν οι καταθέσεις σε περίπτωση χρεοκοπίας και την αλήθεια για καταθέσεις-χρεοκοπία-πτώχευση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.