Μειώνονται δραματικά μισθοί-συντάξεις: πόσα κόβονται

Κατακόρυφη η μείωση σοκ σε μισθούς-συντάξεις προχωρά η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Πόσο θα μειωθούν μισθοί-συντάξεις;

Η αντίστροφη μέτρηση για τις μειώσεις σε μισθούς-συντάξεις και τα εφάπαξ άρχισε με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, η οποία ενεργοποιεί τις σχετικές διατάξεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ορισμένες εκ των οποίων έχουν και αναδρομική ισχύ. Ετσι, εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, επέρχεται μείωση έως και 4.400 ευρώ στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και έως 15.000 ευρώ στο εφάπαξ των υπαλλήλων της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, τίθενται σε ισχύ διατάξεις του νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Ειδικότερα, προβλέπεται:

1. ΕΦΑΠΑΞ: Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ ) και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από 1-1-2010 και μετά και δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική απόφαση καταβολής, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος καταβάλλεται μειωμένο σε ποσοστό 10% και 15% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι από 10.000 – 15.000 ευρώ αναμένεται να χάσουν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ και 4.000 – 4.400 οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το βασικό επιχείρημα του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι αναγνωρισμένες οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) έναντι ήδη συνταξιοδοτημένων υπαλλήλων είναι πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και, αντίστοιχα, οι αναγνωρισμένες οφειλές του ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ αγγίζουν τα 119,4 εκατ. Τονίζεται ότι το Ταμείο της ΔΕΗ χρωστά ακόμη το εφάπαξ σε ασφαλισμένους που έχουν βγει στη σύνταξη από τον Απρίλιο του 2010. Το μεσοσταθμικό ποσό εφάπαξ που χορηγούσε κυμαινόταν γύρω στα 85.000 – 87.000 ευρώ. Με το κούρεμα του 15%, ο μέσος όρος του έκτακτου βοηθήματος αναμένεται να πέσει στα 72.000 – 74.000 (σ.σ. χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν μικρότερα ή μεγαλύτερα εφάπαξ ανάλογα με τις αποδοχές και τα χρόνια ασφάλισης).

2. Η ειδική εισφορά η οποία ισχύει υπέρ του ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) από 1-7-2011 αφορά τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού και υπολογίζεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

3. Από τις ασφαλιστικές κατηγορίες επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, οι πέντε πρώτες είναι υποχρεωτικές και οι υπόλοιπες δύο προαιρετικές. Με την εγκύκλιο Κουκτρουμάνη ορίζεται ο τρόπος κατάταξης και μετάταξης των ασφαλισμένων του κλάδου στις ασφαλιστικές κατηγορίες της. Ειδικότερα: Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών κατατάσσονται στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και μετατάσσονται στις επόμενες υποχρεωτικές κατηγορίες ανά τριετία, με εξαίρεση τη μετάταξη από την 1η στη 2η υποχρεωτική κατηγορία, η οποία πραγματοποιείται έπειτα από πέντε έτη ασφάλισης, ως εξής:

– Από την 1η στη 2η κατηγορία ύστερα από 5 έτη ασφάλισης.

– Από τη 2η στην 3η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (8 συνολικά).

– Από την 3η στην 4η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (11 συνολικά).

– Από την 4η στην 5η κατηγορία ύστερα από 3 έτη ασφάλισης (14 συνολικά).

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περικοπές για νέους και παλαιούς συνταξιούχους

Από την επόμενη χρονιά θα ισχύσουν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες προαναγγέλλονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο νόμος για τις επικουρικές συντάξεις θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και η εφαρμογή του θα γίνει από 1/1/2012. Οι μειώσεις που θα επέλθουν μετά και τις αναλογιστικές μελέτες που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν το 2015. Στόχος είναι ο περιορισμός και κάτω του 20% (έναντι της κύριας σύνταξης) όχι μόνο για όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους. Εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η μείωση θα είναι είναι της τάξης του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φθάσει και το 30%.

Τα επικουρικά ταμεία, τα οποία αυτήν τη στιγμή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις παροχές τους με βάση την οικονομική τους βιωσιμότητα. Αυτό σημαίνει πως όσα κριθούν πως δεν είναι οικονομικά βιώσιμα θα πρέπει να περικόψουν τις συντάξεις. Σήμερα οι επικουρικές παρουσιάζουν διακυμάνσεις από Ταμείο σε Ταμείο και μπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιμου μισθού. Εκτιμάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταμεία κινδυνεύουν να μην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.

ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Θα γίνει επανέλεγχος των αναπηρικών συντάξεων από τον Σεπτέμβριο με τη λειτουργία Eνιαίου Kέντρου Πιστοποίησης Aναπηρίας και στόχο τη μείωση των αναπηρικών συντάξεων στο 8% – 9% (από 14%).

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.