Ποιός είναι ο “fabulous” πίνακας του Παπανδρέου

Μπορεί η Χίλαρι Κλίντον να φώναξε «Fabulous!» στο Γιώργο Παπανδρέου μόλις είδε τον καινούριο πίνακα στο Μαξίμου. Ποιός ήταν όμως ο πίνακας αυτός;

Ο λόγος για το «Ατέρμονο πεδίο-Δελφοί», του Κεφαλλονίτη Θεόδωρου Στάμου, που όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου στη Χίλαρι Κλίντον απεικονίζει ένα ελληνικό νησί.

Βέβαια ο πίνακας, ούτε νησί απεικονίζει, ούτε βραχονησίδα, αφού είναι ουσιαστικά ένα μπλέ φόντο, με ένα σκίσιμο στη μέση. Το μπλε είναι το χρώμα του γαλήνιου ουρανού έως της τρικυμισμένης θάλασσας.

Το χρώμα που ο ζωγράφος διάλεξε για το αιώνιο, το αποσπέλαστο, το απέραντο, το άρρητο. Όλα όσα αντιπροσωπεύουν το αιώνιο Δελφικό ιδεώδες, εξ’ ου και η ονομασία.

Το συγκεκριμένο έργο έχει αντικαταστήσει τον πίνακα του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα». Ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε τον πίνακα, μαζί με τους οπλαρχηγούς του και την Παναγία-Ελευθερία, πίσω στην Εθνική Πινακοθήκη όπου ανήκαν γιατί «είπαμε να βάλουμε κάτι πιο μοντέρνο γιατί συνήθως η διακόσμηση εδώ ήταν πιο βαριά».

Απορίας άξιο πως κατάλαβε η Χίλαρι Κλίντον ότι ο πίνακας είναι καινούριος. Θυμόταν τί υπήρχε στο γραφείο του πρωθυπουργού όταν είχε έρθει ως κυρία πλανητάρχου;

Δείτε τους δύο πίνακες, του Βρυζάκη και του Στάμου:

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.