Τα βρήκαν Σαρκοζί-Μέρκελ για σωτηρία Ελλάδας;

Τα βρήκαν τελικά ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγκελα Μέρκελ. Θα έρθει τελικά η σωτηρία της Ελλάδας ή η χρεοκοπία;

Σε συμφωνία για ένα νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα κατέληξαν Γαλλία και Γερμανία, λίγες μόλις ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους.

Η συμφωνία, που βρήκε και την αποδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, έρχεται έπειτα από έντονες πιέσεις για τη λήψη άμεσων αποφάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, κυρίως μετά τις δηλώσεις Άγκελα Μέρκελ ότι δεν θα έπρεπε να αναμένουμε θεαματικά αποτελέσματα από τη σημερινή Σύνοδο.

Οι συνομιλίες του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ διήρκεσε συνολικά 7 ώρες. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Μέρκελ-Σαρκοζί κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. Η συμφωνία αυτή θα χρησιμεύσει ως βάση διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής των δεκαεπτά χωρών της νομισματικής ένωσης.

«Οφείλουμε οπωσδήποτε να βρούμε μία λύση για να σταματήσουμε την διεθνή κερδοσκοπία και να σταθεροποιήσουμε τη ζώνη του ευρώ… Εάν διαλυθεί θα είναι καταστροφή», προειδοποίησε νωρίτερα από τη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία. Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο αυτό πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να εκληφθεί ως «στάση πληρωμών» της Ελλάδας.

Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο για μία γαλλο-γερμανική συμφωνία για την Ελλάδα και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της έγκρισης της ΕΚΤ.

Η γαλλο-γερμανική συμφωνία αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση» για μία ευρωπαϊκή συμβιβαστική απόφαση στις Βρυξέλλες για ένα νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές.

Υπενθυμίζεται πως η κρίση χρέους που έχει συγκλονίσει τη ζώνη του ευρώ και, ειδικότερα τόσο το χρέος, όσο και ο τρόπος αποπληρωμής του από την Ελλάδα, έφεραν σε αντιπαράθεση Γαλλία και ΕΚΤ από τη μία πλευρά και Γερμανία από την άλλη, αφορούσε στις ρυθμίσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην Ελλάδα, που θα βοηθήσουν σε ένα νέο σχέδιο βοήθειας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιεί διμερείς επαφές ενόψει της συνόδου, συναντάται με την Άγκελα Μέρκελ. Έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο οποίο παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, , υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέλαβε πρωτοβουλία δημιουργίας ενός άτυπου μετώπου των χωρών του Νότου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει οργανωμένη πίεση προς τις πλούσιες χώρες του Βορρά για την εξεύρεση μιας σταθερής λύσης στην κρίση χρέους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.