Λίστα με 16 ακόμα στημένα παιχνίδια και Μαρινάκης

Τελειωμό δεν έχει η δράση των κυκλωμάτων που λυμαίνονται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στα χέρια των διωκτικών αρχών βρίσκεται νέα δικογραφία, η οποία περιλαμβάνει δεκαέξι στημένα παιχνίδια μέσα σε διάστημα δύο μηνών και εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι νέες διώξεις αφορούν τρεις ομάδες κατηγορουμένων και διαφορετικά αδικήματα. Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή Γιώργου Κασσίμη εμφανίζονται άτομα που έχουν ήδη κατηγορηθεί για στημένα παιχνίδια 2011 από προηγούμενη δικογραφία, αλλά και νέα πρόσωπα.

Το γαϊτανάκι γύρω από τις νέες αποκαλύψεις ξεκίνησε μετά την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος εκβιαστών σε βάρος ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων στον Πειραιά. Το Τμήμα Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. συνέχισε την άρση τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστώσει ποιοι ασχολούνταν με εκβιασμούς σε όλο τον νομό Αττικής. Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, όμως, οι διωκτικές αρχές έφτασαν στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Από τις συνομιλίες αυτές οι αρχές οδηγήθηκαν στην εγκληματική ομάδα του Γιώργου Τσακογιάννη, δίνοντας πλούσιο αποδεικτικό υλικό για τη δράση του, αλλά και για όλο το κύκλωμα. Στη νέα δικογραφία είναι άλλο το περιεχόμενο των διαλόγων, γιατί η άρση απορρήτου της πρώτης δικογραφίας για τον Γιώργο Τσακογιάννη δεν περιλάμβανε κάποιους μήνες του 2011 καθώς, όπως προέκυψε, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε άλλα κινητά. Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών εξεδόθη διάταξη δημοσιοποίησης των παλαιών και νέων ονομάτων των κατηγορουμένων.

Σε βάρος της πρώτης ομάδας των κατηγορουμένων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, για κακουργηματική απάτη, δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, καθώς και παράνομο στοίχημα μέσω ίντερνετ. Οι κατηγορούμενοι στην ομάδα αυτή είναι ο Γιώργος Τσακογιάννης, μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη, ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ, ο Νίκος Χάλκος, πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολη, και ο Μιχάλης Νικολόπουλος, ποδοσφαιριστής της Ηλιούπολης.

Σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία, ο Γιώργος Τσακογιάννης ήταν «αφανής» ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ στο οποίο εργάζονταν οι συγκατηγορούμενοί του Νικολόπουλος και Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολη διατηρούσε και προσωπική ιστοσελίδα στο Ιντερνετ για παράνομο στοίχημα. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι ότι από τις συνομιλίες προκύπτουν δεκαέξι στημένοι αγώνες με άλλους παράγοντες πλην της Ηλιούπολης.

Στη ομάδα των κατηγορουμένων για τα στημένα παιχνίδια εμπλέκεται ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τον Γιώργο Τσακογιάννη και τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, καθώς και άγνωστους δράστες, οι οποίοι διώκονται για το πλημμέλημα της υποκίνησης και διευκόλυνσης με οποιονδήποτε τρόπο οργανωμένης ομάδας προσώπων για να διαπράξουν το αδίκημα της βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανάκριση, οι εν λόγω παράγοντες συνεννοήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να στείλουν οργανωμένους οπαδούς της «Θύρας 7» κατά τη διάρκεια του αγώνα Κόρινθος – Παναχαϊκή για να προκαλέσουν επεισόδια και να τιμωρηθεί ο πρόεδρος της ομάδας της Πάτρας Αλέξης Κούγιας.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, ο Γιώργος Τσακογιάννης ενημερώνει τον Ιωάννη Παπαδόπουλο ότι έχει συνεννοηθεί ο ίδιος και πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ενήμερος για τη μετακίνηση των οπαδών του Ολυμπιακού για να κάνουν επεισόδια. Το βαλιτσάκι της ΕΥΠ καταγράφει τον Γιώργο Τσακογιάννη να συνομιλεί με οργανωμένο οπαδό της Ηλιούπολης και να του ζητά να μετακινηθούν οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας κατά του προέδρου του Ιωνικού Κων. Χαραλαμπίδη κατά τη διάρκεια του αγώνα Ηλιούπολη – Ιωνικός.

Την οργισμένη αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη προκάλεσε η δίωξη με την κατηγορία περί υποκίνησης αθλητικής βίας. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει ότι θα λάβουν σκληρή απάντηση όσοι επιχειρούν να τον προσβάλουν και να τον αποδυναμώσουν με νέες μεθοδεύσεις.

«Με οργή και δικαιολογημένη αγανάκτηση απορρίπτω τη νέα μεθόδευση προσβολής μου, ως ψευδή, συκοφαντική και κατάπτυστη» τονίζει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και συμπληρώνει: «Οσοι επιχειρούν την αποδυνάμωσή μου μέσω τέτοιων μεθοδεύσεων είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία και θα λάβουν σκληρή απάντηση».

«Το ψέμα προσλαμβάνει μεγαλύτερες ακόμα διαστάσεις, όταν αναφέρονται γεγονότα που ουδέποτε έγιναν. Μου είναι αδιανόητο το όνομά μου να αναφέρεται σε συνομιλίες τρίτων, σε σχέση με αξιόποινη συμπεριφορά, με την οποία ουδεμία έχω σχέση. Αλλά ακόμα περισσότερο με προβληματίζει ότι αυτό κρίνεται αρκετό για να δώσει την αφορμή άσκησης ποινικής δίωξης εις βάρος μου» καταλήγει ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Διαβάστε όλο το φάκελο με τα στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.